Imagistică medicală cu tehnologii şi echipamente de ultimă generaţie, la SANADOR

Imagistică medicală cu tehnologii şi echipamente de ultimă generaţie, la SANADOR

Imagistica medicală are, în prezent, o importanţă deosebită în diagnostic, în monitorizarea post-terapeutică, dar şi în tratament. Investigaţiile imagistice medicale oferă informaţii deosebit de valoroase despre anatomia şi funcţia organelor, fiind de foarte mare utilitate în managementul bolilor de orice fel.

RMN: imagistica prin rezonanţă magnetică

Imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) este o investigaţie medicală neinvazivă, neiradiantă, care oferă avantajul de a evita expunerea pacientului la radiaţii ionizante, utilizând în schimb magneţi foarte puternici pentru a obţine imagini de înaltă rezoluţie. Procedura de scanare prin rezonanţă magnetică permite vizualizarea în mai multe planuri a organelor şi ţesuturilor corpului uman.

Imagistica RMN permite observarea unor detalii de fineţe, identificând cu acurateţe diverse anomalii anatomice prezente. De cele mai multe ori, imaginile obţinute prin rezonanţă magnetică sunt superioare celor obţinute prin tomografie computerizată, radiologie standard sau ecografie.

Tehnologia RMN prezintă numeroase avantaje: generează imagini cu o precizie remarcabilă, poate fi repetată la nevoie, nu are efecte secundare cunoscute, permite examinarea unor categorii extinse de pacienţi (copii, pacienţi în stare critică, persoane obeze) şi are nevoie de o durată scurtă de timp pentru examinare.

Tomografia computerizată

Tomografia computerizată (CT) este o procedură computerizată de imagistică cu raze X, în care o sursă de radiaţie se roteşte în jurul pacientului şi generează un fascicul îngust de raze către zona de examinare a pacientului. Semnalele preluate sunt procesate de computerul tomograf pentru a forma o imagine tridimensională a zonelor anatomice. Imaginile generate se numesc imagini tomografice şi conţin informaţii detaliate ale organelor interne, oaselor, ţesuturilor moi şi vaselor de sânge.

Scanarea de tomografie computerizată obţine imagini şi informaţii detaliate utile pentru diagnosticul unei game variate de afecţiuni. Examenele CT sunt utilizate în numeroase situaţii, pentru a identifica boli de inimă (coronaro-CT), pentru a examina craniul şi creierul (angio-CT) şi pentru a localiza leziuni, tumori, cheaguri, zone de hemoragie sau fracturi osoase complexe.

Investigaţii funcţionale de medicină nucleară

Investigaţiile funcţionale hibride de medicină nucleară şi imagistică medicală folosesc izotopi radioactivi pentru a investiga tulburări ale metabolismului şi funcţiei diverselor organe. Imagistica nucleară oferă informaţii medicale unice, care nu pot fi obţinute prin alte proceduri imagistice, fiind indispensabile pentru diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea bolilor oncologice şi nu numai.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT) este utilă în special în sfera oncologică pentru depistarea cu certitudine a localizării eventualelor formaţiuni tumorale, în cazuri atent selecţionate, conform ghidurilor internaţionale. Celulele tumorale active metabolic utilizează în general o cantitate crescută de glucoză faţă de cele sănătoase, PET-CT fiind investigaţia de elecţie pentru diagnosticarea incipientă a cancerului.


Scanarea scintigrafică tridimensională de tip SPECT-CT este o investigaţie imagistică care utilizează substanţe radiofarmaceutice pentru a investiga cât mai specific metabolismul unor sisteme şi organe. Se utilizează în special pentru detecţia modificărilor patologice celulare, a metabolismului celulelor neoplazice, dar şi pentru evaluarea afecţiunilor din sfera reumatologică sau ortopedică, precum şi pentru evaluarea funcţionalităţii miocardului.

Radiologia digitală

Radiologia convenţională (clasică sau digitală) foloseşte radiaţii ionizate pentru a produce în principal imagini planare structurale ale organelor. Noile tehnici de radiologie digitală garantează calitatea imaginii radiologice, reduc expunerea pacientului la radiaţia cu raze X şi limitează drastic dispersarea radiaţiilor.

Radiografia este o investigaţie imagistică ce a cunoscut o utilizare largă în examinarea tubului digestiv, cu sau fără substanţă de contrast, examinarea plămânilor şi a inimii, examinarea sistemului osteoarticular, a coloanei vertebrale şi a craniului, examinarea aparatului genital prin histerosalpingografie sau examinarea cu substanţă de contrast a căilor urinare prin urografie.

Mamografia digitală este tot o investigaţie simplă de radiologie, folosită peste tot în lume ca metodă de screening pentru cancerul de sân. Efectuarea anuală a unei mamografii la femeile cu vârsta peste 35 de ani poate identifica într-un stadiu incipient o neoplazie şi poate reduce numărul de controale ulterioare, precum şi costurile adiacente.

Echipamente imagistice ultraperformante, la SANADOR

La SANADOR, investigaţiile imagistice sunt realizate cu echipamente ultraperformante, de ultimă generaţie, utilizând tehnologii medicale avansate şi software inteligent.

Pentru RMN, dotările includ două echipamente de ultimă generaţie, cu puterea de 3 Tesla: RMN Siemens Magnetom Skyra 3T, la Spitalul Clinic SANADOR, şi RMN Siemens Magnetom Vida 3T, în Clinica SANADOR Floreasca.

Aparatul Siemens Magnetom Vida 3 T este primul echipament RMN cu senzori Biomatrix adânc încorporaţi în arhitectura sistemului, ce ajută la obţinerea de imagini clare, precise şi de înaltă calitate. În plus, senzorii pot diferenţia fazele respiratorii, iar tunelul de scanare este adaptabil pe anumite zone anatomice. Echipamentul oferă o lărgime generoasă de scanare, astfel încât poate cuprinde în acelaşi segment de scanare tot abdomenul sau întreaga lungime a femurului. Având în vedere că examinarea este dificil de executat în cazul pacienţilor aritmici, senzorii pot identifica şi parametri precum frecvenţa cardiacă, permiţând personalului dedicat să monitorizeze constantele vitale actualizate în timp real pe tot parcursul scanării.

Pentru CT, SANADOR dispune de o serie de echipamente de ultimă generaţie CT Siemens Somatom Definition Edge 128 slice, cu o rezoluţie spaţială de până la 0,3 mm, cu putere diagnostică foarte mare. Acestora li se adaugă sisteme avansate de radiologie digitală, mamografie, osteodensitometrie, ecografie.

viewscnt