Indicaţiile examenului PET-CT

Indicaţiile examenului PET-CT

PET-CT este o investigaţie non-invazivă de medicină nucleară şi imagistică medicală avansată, care combină tomografia cu emisie de pozitroni (PET) şi tomografia computerizată (CT), pentru a detecta cu mare precizie celulele tumorale. PET-CT furnizează informaţii foarte precise şi imagini de înaltă calitate, tridimensionale, fiind utilă în diagnosticarea precoce, localizarea şi stadializarea tumorilor şi a metastazelor şi în evaluarea invaziei ganglionare.

Avantajul investigaţiilor hibride

Tehnologiile medicale au avansat foarte mult în ultimii ani, ceea ce a dus la apariţia unor tehnici medicale mixte, hibride, care asigură o precizie deosebită a examinării, furnizându-i medicului informaţii amănunţite atât despre funcţiile organelor, cât şi despre structura acestora.

PET-CT şi SPECT-CT sunt investigaţii mixte de medicină nucleară şi imagistică medicală, care furnizează o evaluare metabolică, dar şi una anatomică. Imaginile obţinute prin aceste tehnici ajută medicul să pună un diagnostic corect, crescând astfel considerabil speranţa de viaţă a pacientului.

Ce este examinarea PET-CT şi când este recomandată

PET-CT localizează tumorile cu ajutorul unor radiotrasori – molecule marcate cu material radioactiv (izotop radioactiv) ce pot fi detectate pe scanarea PET. Comportamentul acestui izotop radioactiv (FDG), odată injectat în organism, este similar cu cel al glucozei. Astfel, o acumulare de radiotrasor într-o anumită zonă din corp indică un metabolism glucidic ridicat, deci în zona respectivă există celule tumorale.

Examenul PET-CT garantează obţinerea de informaţii importante şi precise, indiferent dacă este recomandat pentru localizarea iniţială a unei tumori şi descrierea acesteia sau pentru stadializarea şi monitorizarea patologiei oncologice.

Investigaţia nu este indicată imediat după tratamentul pentru cancer, fiindcă poate furniza rezultate fals negative sau fals pozitive. Astfel, o scanare PET-CT trebuie să fie efectuată după cel puţin patru săptămâni de la o intervenţie chirurgicală, 12 săptămâni de la ultima şedinţă de radioterapie şi 3 săptămâni de la ultima cură de chimioterapie.

Printre cele mai frecvente tipuri de cancere care pot fi diagnosticate cu ajutorul PET-CT se numără: tumorile cerebrale, cancerul mamar, cel de col uterin, cancerul colorectal, cel de esofag, cel pulmonar, cel pancreatic şi cancerul de prostată.

Rolul PET-CT în monitorizarea tratamentului

Beneficiul major al acestei investigaţii hibride este că furnizează date despre modul în care un pacient a răspuns la tratament, lucru esenţial pentru a putea adapta strategia terapeutică. Există situaţii în care pacienţi cu aceleaşi caracteristici răspund diferit la o terapie, prin urmare PET-CT este crucial în monitorizarea evoluţiei bolnavului.

PET-CT este superior investigaţiilor clasice, pentru că tumora nu este măsurată doar după dimensiuni, înainte şi după tratament, scanarea ne spune şi dacă, în urma tratamentului, mai există celule tumorale active, care se multiplică. De aceea, în oncologia modernă, PET-CT reprezintă standardul „de aur” în monitorizarea bolnavilor cu cancer.

Pentru efectuarea unui PET-CT nu este nevoie de internare, durata unei examinări este de circa două ore, iar timpul total petrecut de pacient în spital nu va depăşi trei ore.

PET-CT la Centrul Oncologic SANADOR

Examenul PET-CT este indicat în special pentru patologia oncologică. În cazul bolnavului de cancer, PET-CT contribuie la diagnosticul tumorii primare, monitorizarea pacientului pe termen lung (după chimioterapie, radioterapie) şi evaluarea înainte şi după intervenţia chirurgicală. Astfel, tehnica este utilă atât în stadializarea tumorii primare, lucru esenţial pentru stabilirea unei conduite terapeutice multimodale, care include tratamentul chirurgical, chimioterapia, imunoterapia şi radioterapia.

Pentru PET-CT, Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamentul de ultimă generaţie Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Acesta permite scanarea rapidă a pacientului, în doar jumătate de oră, în funcţie de patologia preexistentă. De asemenea, această procedură imagistică presupune expunerea la o doză foarte mică de radiaţii, iar substanţele radioactive administrate intravenos se elimină rapid din corp. Molecula de glucoză radioactivă îşi reduce activitatea după aproximativ două ore de la administrare, iar riscul de apariţie a efectelor adverse prin iradiere este neglijabil.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai complex centru de profil din sistemul medical privat din România, asigură pacienţilor servicii medicale integrate pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului.

viewscnt