Industria farmaceutică din SUA a înregistrat cheltuieli-record pentru lobby în 2018

Industria farmaceutică din SUA a înregistrat cheltuieli-record pentru lobby în 2018

Grupul principal de lobby al industriei farmaceutice din Statele Unite a cheltuit o sumă record de 27,5 milioane de dolari în 2018, depăşind precedentul vârf din 2009, pe fondul dezbaterilor intense privind preţurile medicamentelor de pe piaţa americană.

Însă industria farmaceutică se confruntă cu provocări şi mai mari în 2019 din partea administraţiei Trump şi a Congresului,  care încearcă să limiteze preţurile pe cea mai scumpă piaţă a medicamentelor din lume, scrie Bloomberg.

O parte din cheltuielile de lobby efectuate anul trecut de ”Farmaceutic Research and Manufacturers of America” s-a axat pe combaterea unui proiect susţinut atât de republicani, cât şi de democaraţi în Congresul SUA, care propune ca grupurile farmaceutice să acopere o pondere mai mare a costurilor programului guvernamental Medicare, care oferă asigurări de sănătate persoanelor în vârstă şi celor cu dizabilităţi.

Fondurile din industrie au fost folosite, de asemenea, şi pentru a contracara eforturile administraţiei Trump de a reduce preţurile medicamentelor. Alte sume au ajuns la platforme media favorabile grupurilor farmaceutice şi au fost acordate, sub formă de donaţii, către candidaţii pentru Congresul SUA.

În ciuda sumelor mari cheltuite pentru lobby, proiectul democraţilor si republicanilor a trecut în Congresul SUA, iar producătorii de medicamente au fost obligaţi să facă plăţi suplimentare de miliarde de dolari pentru susţinerea programului ”Medicare” - unul dintre cele mai mari eşecuri ale industriei farmaceutice americane.

În 2019, companiile farmaceutice care activează pe piaţa SUA se confruntă însă cu noi provocări.

Astfel, preşedintele Donald Trump şi-a propus să limiteze preţurile medicamentelor care vor fi achiziţionate prin programul Medicare.

În forma iniţială, lansată în luna mai 2018, proiectul nu reprezenta o schimbare majoră faţă de situaţia actuală, dar între timp poziţia administraţiei s-a înăsprit.

În octombrie, Casa Albă a propus ca preţurile să fie mult mai mici decât în alte ţări.

De asemenea, după ce democraţii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, limitarea preţurilor medicamentelor a devenit o prioritate şi au propus o legislaţie mult mai dură.

Un congresman democrat a declanşat o investigaţie privind practicile de stabilire a preţurilor medicamentelor de către companiile farmaceutice, la mai puţin de o săptămână după ce membri ai Partidului Democrat au propus un pachet de proiecte legislative menite să reducă preţurile.

Proiectele prevăd stabilirea unor plafoane în funcţie de nivelul median al preţurilor medicamentelor înregistrate în cinci state de referinţă: Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Japonia.

În statele menţionate, preţurile medicamentelor sunt sensibil mai mici decât în SUA ca urmare a reglementării preţurilor.

În plus, proiectele legislative includ o prevedere care ar permite cetăţenilor SUA să cumpere medicamente din Canada sau din alte state.

Şi Senatul, controlat de republicani, a stabilit o audiere după ce preşedintele comitetului pentru finanţe, Chuck Grassley, a introdus pe ordinea de zi legislaţia de stabilire a preţurilor la medicamente.

Acest atac concentrat la industria farmaceutică atestă că problema scăderii preţurilor la medicamente este una dintre puţinele subiecte asupra cărora democraţii şi republicanii sunt de acord.

În plus, în 2019 va începe campania prezidenţială pentru alegerile din 2020, ceea ce va aduce în discuţie extinderea programului Medicare şi ar putea genera noi costuri pentru producătorii de medicamente.

viewscnt