Infecţia cu adenovirus, cea mai probabilă cauză a hepatitei severe acute la copii

Infecţia cu adenovirus, cea mai probabilă cauză a hepatitei severe acute la copii

Infecţia cu un tip de adenovirus este cea mai probabilă cauză a hepatitei severe acute la copii, consideră experţii din cadrul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. 

Hepatita severă acută este o afecţiune cu origine încă neclară, care a fost confirmată la peste 200 de copii în ultimele luni. Ultimele date arată că cel puţin şase copii au murit din cauza afecţiunii.

În SUA au fost deja confirmate 180 de cazuri de hepatită acută severă la copii, iar CDC analizează în prezent dacă este vorba de o creştere a numărului de cazuri faţă de anii precedenţi sau confirmarea acestor cazuri poate fi pusă pe seama capacităţii îmbunătăţite de detectare.

Directorul adjunct pentru voli infecţioase din cadrul CDC, dr. Jay Butler, a precizat că la circa jumătate dintre copiii cu hepatită severă acută a fost diagnosticată şi infecţie cu un tip de adenovirus, care provoacă de obicei o răceală obişnuită.

"Tot mai multe dovezi arată că adenovirusul are un rol, în special adenovirus-41", a afirmat dr. Butler, citat de Reuters.

Una dintre teoriile discutate în mediile ştiinţifice este că restricţiile impuse în timpul pandemiei de Covid-19 a redus expunerea copiilor la adenovirusuri, iar circulaţia acestora s-a accentuat după renunţarea la măsurile de distanţare şi la purtarea măştii.

Anterior, cazuri de hepatită asociate cu infecţia cu adenovirus au fost identificate aproape exclusiv la copii cu imunitate compromisă, însă multe dintre cazurile diagnosticate în ultimele luni nu au fost asociate cu astfel de afecţiuni.

Experţii din SUA sunt în legătură constantă cu colegii lor din Europa, mai ales din Marea Britanie, unde 175 de copii au fost diagnosticaţi cu hepatită severă.

În România, niciun caz de hepatită severă la copii nu a fost confirmat încă oficial, chiar dacă au fost raportate mai multe cazuri suspecte.

viewscnt