Un studiu care pune accentul pe alimente neprocesate, arată că o dietă alimentară pe bază de fructe şi legume, cu o cantitate modestă de carne şi lactate, poate reduce riscul de deces prematur cu 30%.
Potrivit noului studiu, condus de Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Harvard, persoanele care au o dietă sănătoasă şi durabilă îşi pot reduce substanţial riscul de deces prematur, pe lângă impactul lor asupra mediului.
Acesta este primul studiu de amploare care evaluează în mod direct impactul aderării la recomandările din raportul de referinţă EAT-Lancet din 2019.
Cercetătorii au numit modelul alimentar prezentat în raport - care pune accentul pe o varietate de alimente pe bază de fructe şi legume minim prelucrate, dar permite un consum modest de carne şi produse lactate - Dieta Planetară pentru Sănătate (PHD).
Cercetătorii au utilizat date privind sănătatea a peste 200.000 de persoane înscrise în Studiul privind sănătatea asistentelor medicale (I şi II), şi studiul de urmărire a profesioniştilor din domeniul sănătăţii, care au completat chestionare privind alimentaţia la fiecare patru ani pe o perioadă de 34 de ani.
Regimurile alimentare au fost apoi notate pe baza aportului acestora ca făcând parte din 15 grupuri de alimente, inclusiv cereale integrale, legume, carne de pasăre şi nuci., pentru a determina cât de bine au respectat dieta participanţii.
Studiul, publicat în luna decembrie 2024, în revista American Journal of Clinical Nutrition, a constatat că fiecare cauză majoră de deces, inclusiv bolile de inimă, bolile pulmonare şi cancerul, a fost redusă la persoanele ale căror diete au aderat cel mai îndeaproape la dieta planetară pentru sănătate (Planetary Health Diet).
Acesta a fost primul studiu de amploare care a evaluat efectele asupra sănătăţii ale acestei diete, despre care cercetătorii au constatat că poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale unei persoane cu 29% şi impactul asupra utilizării resurselor terenurilor cu 51%.
Oamenii de ştiinţă au remarcat că utilizarea mai scăzută a terenurilor este importantă pentru reîmpădurire şi pentru reducerea nivelului de gaze cu efect de seră care determină schimbările climatice.
„Schimbările climatice au pus planeta noastră pe calea unui dezastru ecologic, iar sistemul nostru alimentar joacă un rol major”, a declarat Walter Willett, profesor de epidemiologie şi nutriţie la facultatea de sănătate publică, T.H. Chan, a universităţii Harvard, într-un comunicat.
„Schimbarea modului în care mâncăm poate contribui la încetinirea procesului de schimbare climatică, şi ceea ce este cel mai sănătos pentru planetă este, de asemenea, cel mai sănătos pentru oameni”, a precizat omul de ştiinţă.
Constatările studiului arată cât de legate sunt sănătatea umană şi cea planetară. Alimentaţia sănătoasă stimulează sustenabilitatea mediului, care, la rândul său, este esenţială pentru sănătatea şi bunăstarea fiecărei persoane de pe Pământ.
Ce trebuie să mâncaţi în timpul dietei
Dieta pune accentul pe creşterea consumului de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale şi nuci, reducând în acelaşi timp aportul de zaharuri crude şi rafinate şi de carne roşie, potrivit CBS News.
Propusă pentru prima dată de Comisia EAT-Lancet în 2019, creatorii dietei au sperat să abordeze modul de a hrăni în mod durabil o populaţie în creştere.
Componentele planului sunt similare cu dieta mediteraneană şi pot fi adaptate pentru a fi complet bazate pe o dietă bogată în fructe şi legume.