Kosovo a detectat primul său caz de mpox

Kosovo a detectat primul său caz de mpox

Autorităţile sanitare din Kosovo au declarat vineri că au detectat primul caz de mpox din ţară, la un bărbat care s-a întors recent din Africa.

Institutul de Sănătate Publică din Kosovo a anunţat că un cetăţean în vârstă de 30 de ani a fost internat în spital la 24 decembrie, după ce s-a întors dintr-o ţară din Africa de Vest, fără a numi exact despre ce ţară este vorba.

„Simptomele sale au fost febră, frisoane şi modificări ale pielii la nivelul feţei şi mâinilor”, a afirmat institutul într-o declaraţie, adăugând că starea pacientului este stabilă.

Autorităţile sanitare din Serbia au urmărit toate persoanele cu care pacientul a fost în contact şi au împărtăşit recomandări privind măsurile de prevenire şi control al infecţiilor, au declarat reprezentanţii institutului.

Serbia a confirmat primul său caz de mpox în iunie 2022, informează Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat la sfârşitul lunii noiembrie că epidemia de mpox continuă să reprezinte o urgenţă de sănătate publică.

Potrivit celui mai recent raport al OMS, publicat pe 23 decembrie, situaţia epidemiologică din Africa referitoare la mpox rămâne „deosebit de îngrijorătoare”.

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuţei (monkeypox), a fost o problemă de sănătate publică în unele părţi ale Africii din 1970, dar a primit puţină atenţie la nivel mondial până când a apărut la nivel internaţional în 2022, determinând OMS să declare o urgenţă de sănătate globală, pe care a încheiat-o 10 luni mai târziu.

O nouă tulpină a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenţia lumii după ce agenţia ONU a declarat, pe 14 august, o nouă urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani, când o nouă formă de mpox s-a răspândit din Republica Democratică Congo (RDC), grav afectată, în ţările vecine.

Mpox este de obicei o infecţie virală uşoară cu simptome ce includ febră, dureri de cap şi leziuni cutanate.

Tulpini de mpox au fost raportate în 80 de ţări – dintre care 19 în Africa – până în acest an, a precizat OMS.

În luna august, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a anunţat că Europa va înregistra probabil mai multe cazuri importate de mpox, însă probabilitatea unei transmiteri susţinute a acestei boli în Europa rămâne foarte scăzută.

Conform celui mai recent raport de supraveghere şi monitorizare al ECDC publicat luna aceasta, Germania a raportat, pe 15 decembrie, un focar de patru cazuri de mpox, în timp ce Belgia a raportat, pe 18 decembrie, primul său caz confirmat de mpox datorat cladei Ib a virusului mpox la o persoană care s-a întors recent din una dintre ţările afectate de epidemia de mpox din Africa.

Citeşte şi:

Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox

viewscnt