Cea de-a doua ediţie a dezbaterii online Mental Health 360, eveniment organizat de redacţia 360medical.ro pe 6 octombrie, începând cu ora 18, va aduce în discuţie anxietăţile românilor legate de pandemia de COVID-19 şi de războiul din Ucraina. ,,Ambele situaţii au afectat foarte puternic psihicul colectiv şi au ridicat la suprafaţă evenimente istorice care sunt destul de recente în memoria colectivă, evenimente care au produs amprente transgeneraţionale încă insuficient integrate”, a declarat pentru 360medical.ro Daniela Marinescu, Preşedintele Sandplay Academy.
Mental Health360 face parte din seria conferinţelor 360 APT – Acces, politici şi terapii şi are ca subiect central: ,,Bolile mintale în contextul actual al pandemiei de COVID-19, al conflictului din Ucraina”. În opinia, Danielei Marinescu, angoasa morţii a fost deosebit de prezentă pe perioada pandemiei şi apoi în contextul războiului de la graniţa noastră.
,,După cum se vede avem încă de a face cu butoane sensibile: teama de moarte, de invazie, de foamete, de pierderea libertăţii, de dependenţă, toate acestea având ca temă subterană supravieţuirea în condiţii impredictibile”, a afirmat Daniela Marinescu, psiholog clinician atestat de Colegiul Psihologilor din România, psihoterapeut prin metoda Sandplay, supervizor şi formator certificat internaţional în această metodă.
Preşedinta Sandplay Academy a confirmat participarea la dezbaterea Mental Health360, care va fi transmisă live pe site-ul 360medical.ro, pe Youtube şi pe pagina de Facebook. Referitor la anxietăţile românilor, specialista în sănătate mintală va aborda şi diferenţa între două atitudini: îngrijorarea şi frica.
,,Este firesc să fim îngrijoraţi şi asta ne menţine în contact cu realitatea şi ne lasă suficiente resurse emoţionale şi cognitive pentru a construi adaptarea şi deci supravieţuirea şi depăşirea momentului, şi frica, panica, disperarea, care ne acaparează în scenarii catastrofale, în identificări exagerate în loc de rezonanţă emoţională ajungem să trăim situaţia de lângă noi, ca şi cum ni se întâmplă nouă sau este pe cale să ni se întâmple nouă. Din fiecare atitudine, de îngrijorare sau de panică, decurg acţiuni mai potrivite sau mai puţin spre deloc potrivite”, a declarat psihoterapeuta.
Potrivit Danielei Marinescu, se face mai mult loc pentru îngrijorare decât pentru panică în rândul românilor, acum a trecut şocul şi începe adaptarea.
,,Fiecare în funcţie de propriile mecanisme interne de apărare şi de a face faţă, pune în act comportamente pe care le consideră cele mai utile: unii fac stocuri de alimente, alţii caută buncăre, pleacă din ţară, alţii se resemnează cu ce va fi va fi”, a explicat preşedintele Sandplay Academy.
Dacă aveţi întrebări pentru Daniela Marinescu sau pentru ceilalţi invitaţi, puteţi să le puneţi sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de Facebook 360medical.ro în timpul evenimentului.
Citiţi şi
Prof. univ. dr. Mirela Manea participă la Mental Health360: Depresia nu se opreşte doar la cap!