Asociaţiile pacienţilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC) din Uniunea Europeană atrag atenţia asupra lipsei de cercetare: până la 70% dintre femei rămân nediagnosticate la nivel mondial.
Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la femeile de vârstă reproductivă. Cu toate acestea, există puţine investiţii în cercetare şi puţine progrese în direcţia ameliorării simptomelor şi a stării de sănătate a pacientelor.
Se estimează că aproape una din şapte persoane aflate la menstruaţie suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOPC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) menţionând această tulburare hormonală drept „cauza principală” a infertilităţii.
Cu toate acestea, până la 70 % dintre femeile din întreaga lume nu ştiu că suferă de acest sindrom, potrivit OMS.
Având în vedere că luna septembrie marchează luna conştientizării SOPC, experţii atrag atenţia asupra lipsei de cercetare şi a progreselor reduse în vederea îmbunătăţirii simptomelor şi a bunăstării pacienţilor.
Se estimează că SOPC are un cost anual global de aproximativ 23 de miliarde de euro în sectorul european al sănătăţii.
Cu toate acestea, ultima cercetare finanţată de Uniunea Europeană pentru SOPC a fost în 2020.
„Nu există multe fonduri alocate cercetării SOPC”, a declarat Emelyne Heluin, vicepreşedinta Asociaţiei franceze pentru femeile diagnosticate cu SOPC, SOPK Europe, diagnosticată cu această afecţiune la 17 ani.
Acum, în vârstă de 36 de ani, ea spune că nu a primit sprijin de specialitate pentru a se descurca cu această boală: „A trebuit să mă duc şi să aflu singură cu ce simptome voi trăi”.
„SOPC a distrus atât de multe lucruri din viaţa mea. Mi-a afectat viaţa socială, viaţa amoroasă, cariera, cariera profesională”, pentru că „a trebuit să-mi petrece zilele la serviciu cu oboseală cronică, anxietate, dureri pelvine şi aşa mai departe”, a mai precizat Heluin.
„Trebuie să luptăm şi împotriva percepţiei oamenilor asupra SOPC, şi anume că dacă îţi îmbunătăţeşti stilul de viaţă, dieta, regimul de exerciţii fizice, boala va dispărea".
„Nu, nu va dispărea. Poate că vei fi mai slabă, poate că vei ameliora unele dintre simptome. Poate că ceva se va îmbunătăţi puţin, dar veţi avea în continuare SOPC. Deci, scăderea în greutate nu este deloc leacul magic pentru SOPC”, a mai precizat ea pentru euronews.
Jodie Relf, dietetician SOPC şi purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Britanice de Dietetică, spune că una dintre cele mai mari lacune existente este în cercetare.
„Încă nu înţelegem suficient despre această afecţiune”, a precizat ea, sugerând necesitatea unor echipe multidisciplinare care să asiste aceste paciente.
„Avem nevoie de sprijin din perspectiva sănătăţii mintale, precum şi din perspectiva dietei şi a stilului de viaţă. Sunt încă multe lucruri care trebuie făcute”.
Această afecţiune poate provoca perioade menstruale neregulate, probleme de fertilitate, exces de păr pe corp, creştere în greutate şi acnee.
Persoanele cu SOPC sunt, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, boli de inimă şi cancer endometrial.
Experţii spun că femeile care merg pentru prima dată la medic cu simptome de SOPC nu sunt adesea sprijinite.
„Întotdeauna recomandarea este de a pierde în greutate sau de a lua pilula contraceptivă, cu foarte puţină consideraţie pentru cât de dificil poate fi să pierzi în greutate cu SOPC şi cât de frustrantă poate fi această călătorie”, a declarat Relf, şi ea însăşi diagnosticată cu această afecţiune la vârsta de 20 de ani.
Cum este reprezentat SOPC în Europa?
Prevalenţa sindromului ovarului polichistic în Europa (2016). Cazuri la 100.000
Numai în Franţa, aproximativ 2,5 milioane de femei suferă de acest sindrom, potrivit SOPK Europe.
Cu toate acestea, rata femeilor cu această tulburare hormonală în Europa Centrală şi de Est este de peste trei ori mai mare decât în ţările occidentale, potrivit unui studiu realizat în 2016 de cercetători polonezi.
În 2016, cea mai mare rată la 100.000 de cazuri de femei cu SOPC a fost în Republica Cehă (460,6), iar cea mai mică în Suedia (34,10).
Se ştie că aproximativ 40% dintre femeile cu SOPC suferă de depresie sau anxietate, conform mai multor studii.
Femeile cu această tulburare hormonală tind, de asemenea, să sufere de încredere scăzută în sine din cauza simptomelor sindromului, cum ar fi hirsutismul, acneea şi distribuţia anormală a grăsimii corporale.
Cu toate acestea, poate fi legat şi de oboseală sau tulburări de somn.
Uniunea Europeană, prin programul Orizont 2020, a finanţat până în prezent două proiecte pentru SOPC. SPIOMET4HEALTH este singurul proiect care nu se concentrează doar pe probleme de fertilitate sau greutate.
Acest proiect cu o durată de cinci ani vizează crearea unui singur comprimat administrat zilnic „pentru a normaliza ovulaţia şi starea endocrino-metabolică”.
Aceasta urmează să fie testată în cadrul unui studiu clinic pentru adolescente şi femei adulte tinere în diferite centre, inclusiv în Spania, Austria, Norvegia, Italia, Danemarca şi Turcia.
Cercetările arată că femeile care prezintă sindromul ovarelor polichistice (SOPC) au un risc de deces cu 47% mai mare la o vârstă mai tânără decât cele care nu suferă de această afecţiune, potrivit unei cercetări prezentate la ENDO 2023, reuniunea Societăţii americane de Endocrinologie din 2023.
Mai puteţi citi şi: