Mai multe state europene se confruntă cu un val de spitalizări din cauza gripei. Condiţii similare în spitale cu „apogeul pandemiei”

Mai multe state europene se confruntă cu un val de spitalizări din cauza gripei. Condiţii similare în spitale cu „apogeul pandemiei”

Epidemia de gripă din acest sezon a cuprins Europa, punând la grea încercare sistemele de sănătate. Secţiile de urgenţă din Marea Britanie au anunţat că se confruntă cu o presiune „de nivel pandemic”, după creşterea numărului de cazuri de gripă, care au declanşat o criză în sectorul medical în această iarnă. Şi Franţa se confruntă în ultimele zile cu o epidemie de gripă care provoacă un nivel „excepţional de ridicat" de spitalizări comparativ cu sezoanele gripale anterioare. În timp ce Europa se luptă cu această epidemie sezonieră, experţii medicali de pe întregul continent îndeamnă populaţia să ia măsuri de precauţie, inclusiv vaccinarea, pentru a atenua impactul şi complicaţiile gripei.

Cazurile de gripă sunt în creştere în Europa. Spitalele se confruntă cu o perioadă dificilă după înmulţirea cazurilor de gripă, care continuă să crească abrupt după sezonul sărbătorilor, afectând cel mai puternic copiii sub 15 ani şi adulţii peste 60 de ani.

Spitalele din Marea Britanie, Franţa şi Spania raportează o creştere a numărului de internări, cu gripa B dominantă.

Pentru a face faţă numărului tot mai mare de pacienţi, multe spitale au înfiinţat unităţi temporare pentru a reduce presiunea asupra departamentelor de urgenţă.

Aproximativ 20 de unităţi spitaliceşti din Anglia au declarat stare de incidenţă critică, personalul confruntându-se cu o „cerere uriaşă” din cauza vremii reci şi a gripei.

Medicii din spitalele din Anglia au avertizat că personalul din spitale se confruntă cu condiţii similare cu „apogeul pandemiei” pe fondul unei creşteri naţionale a cazurilor de gripă pe secţii, scrie presa britanică.

Numărul de paturi din sistemul public de sănătate din Marea Britanie, NHS, ocupate de pacienţii cu gripă a crescut rapid, cele mai recente cifre (5 ianuarie) indicând o creştere cu 168% de la începutul lunii decembrie.

Datele arătă că aproape jumătate dintre pacienţii britanici (42%) care au ajuns cu ambulanţa la spitale săptămâna trecută au aşteptat cel puţin 30 de minute înainte de a fi predaţi echipelor medicale de la serviciile de urgenţă.

Situaţia este exacerbată de nivelurile ridicate de gripă şi alte boli respiratorii. Pacienţii vârstnici prezintă un risc mai mare de complicaţii respiratorii grave.

Cifrele NHS arată că în fiecare zi a săptămânii trecute în spitalele din Marea Britanie au fost în medie peste 5.400 de pacienţi cu gripă, în creştere cu 21% faţă de săptămâna precedentă şi de peste trei ori mai mult decât nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vizitele britanicilor la camerele de urgenţă au crescut, de asemenea, la un nivel fără precedent pentru luna decembrie, făcând din anul trecut cel mai aglomerat an pentru departamentele de urgenţă.

Având în vedere că aproximativ 20 de unităţi spitaliceşti NHS au declarat incidente critice în cursul săptămânii trecute, mulţi specialişti îndeamnă acum oamenii să apeleze la camerele de gardă numai în caz de urgenţe care pun viaţa în pericol.

„Este greu de cuantificat doar prin date cât de greu este pentru personalul de primă linie în acest moment - cu unii angajaţi care lucrează în camerele de urgenţă spunând că zilele lor de lucru se simt ca unele dintre zilele pe care le-am avut în timpul vârfului pandemiei”, a declarat profesorul Stephen Powis, directorul medical la nivel naţional pentru NHS Anglia, pentru un binecunoscut cotidian britanic.

Există deja rapoarte privind pacienţi care aşteaptă mai mult de două zile pentru a fi consultaţi de medici, întârzieri mari la predarea ambulanţei, iar în spitale din întreaga ţară au fost declarate incidente critice. Consecinţa este că pacienţii sunt îngrijiţi în condiţii neadecvate, cum ar fi în cărucioare pe coridoarele spitalelor.

„Este clar că spitalele se află sub o presiune excepţională la începutul acestui nou an, cu o cerere uriaşă generată de această perioadă de frig şi de viroze respiratori precum gripa - toate acestea în contextul în care 2024 va fi cel mai aglomerat an din istorie pentru echipele de pe secţiile de urgenţă şi de ambulanţă”, a adăugat specialistul britanic.

Şi Franţa se confruntă în ultimele zile cu o epidemie de gripă care provoacă un nivel „excepţional de ridicat" de spitalizări comparativ cu sezoanele gripale anterioare.

Pentru a face faţă valului de internări, 87 de spitale au declanşat „planul alb", care permite amânarea operaţiilor neurgente şi chemarea la serviciu a cadrelor medicale aflate în concediu, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din Franţa.

Epidemia de gripă durează de obicei între 10 şi 12 săptămâni în Franţa, însă în acest sezon s-a intensificat la începutul lunii ianuarie, provocând tot mai multe decese, mai ales în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Autorităţile sanitare din Franţa au solicitat persoanelor din grupele de risc să se vaccineze împotriva gripei, în condiţiile în care peste 70% dintre pacienţii cu gripă care ajung la unităţile de primiri-urgenţe nu sunt vaccinaţi.

„A trecut mult timp de când nu am mai văzut o epidemie atât de mare”, şi-a exprimat îngrijorarea dr. Jean-Luc Leymarie, un medic generalist din Franţa.

Ungaria a raportat şi ea o creştere a cazurilor de gripă, ceea ce a dus la punerea în aplicare a unor măsuri sanitare mai stricte.

În Budapesta, unele clinici au impus purtarea obligatorie a măştilor, iar interdicţiile privind vizitatorii au fost puse în aplicare pentru a ajuta la controlul răspândirii virusului.

În România, deşi cazurile de gripă şi viroze respiratorii se înmulţesc de la o săptămână la alta, nu ar exista o evoluţie de tip epidemic, potrivit ministrului Sănătăţii.

Prof. univ. dr.  Alexandru Rafila a afirmat că se monitorizează în prezent virusurile gripale dar că la nivel naţional încă nu este vorba despre o evoluţie de tip epidemic.

„Deocamdată, nu este o evoluţie de tip epidemic a infecţiei gripale”, a declarat ministrul Rafila într-o conferinţă susţinută joi.

În lume, Japonia a anunţat că se confruntă cu cel mai mare val de gripă din ultimii 25 de ani, în timp ce Australia a înregistrat peste 350.000 de cazuri de gripă confirmate în laborator în 2024, depăşind precedentul record de 313.615 de cazuri confirmate în 2019, conform datelor transmise de sistemul său naţional de monitorizare a bolilor.

Potrivit specialiştilor, imunizarea anuală cu un vaccin gripal este cea mai importantă strategie pentru prevenirea gripei şi pentru a reduce riscul complicaţiilor sale cu potenţial grav.

De anul trecut, în România a fost introdus un mecanism de compensare a opt vaccinuri, inclusiv a vaccinului gripal. Acesta este compensat în proporţie de 100% pentru grupurile vulnerabile şi de 50% pentru restul populaţiei eligibile.

Compensarea vaccinului gripal este gratuită pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani, femeile însărcinate, profesioniştii din domeniul sănătăţii, copiii şi pacienţii cu afecţiuni cronice şi pot fi procurate de la farmacie în baza reţetei de la medic.

Citeşte şi:

Japonia se confruntă cu cel mai mare val de gripă din ultimii 25 de ani. În România nu ar exista o evoluţie de tip epidemic, potrivit ministrului Sănătăţii

Epidemia de gripă a cuprins Europa. Se înmulţesc cazurile şi în România

viewscnt