Mai puţină sare şi mai mult potasiu pentru o inimă mai sănătoasă

Mai puţină sare şi mai mult potasiu pentru o inimă mai sănătoasă

Mai puţină sare şi mai mult potasiu în dietă înseamnă un risc mai mic de boli cardiace, respectiv o inimă mai sănătoasă, este concluzia unui nou studiu care a implicat mai mult de 10.000 de adulţi.

,,Studiile observaţionale anterioare au condus la confuzie cu privire la posibilitatea ca reducerea nivelurilor actuale de sare din dietă să fie inversă, crescând riscul de boli cardiovasculare (BCV)”, a remarcat Yuan Ma, cercetător în epidemiologie la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, autorul primului studiu. Noile date ar trebui să înlăture aceste temeri.

„Studiul nostru a combinat date individuale de înaltă calitate ale participanţilor din şase studii de cohortă în care sodiul a fost măsurat prin metoda cea mai fiabilă în prezent, şi anume, mai multe probe de urină de 24 de ore. Rezultatele noastre ar trebui să ajute la clarificarea rolului sodiului în BCV – că un consum mai mic este asociat cu un risc mai scăzut de BCV în majoritatea populaţiilor, inclusiv în SUA”, a spus Yuan Ma.

Descoperirile au fost prezentate la reuniunea anuală online a Asociaţiei Americane a Inimii şi, de asemenea, publicate în New England Journal of Medicine. În noul studiu, Ma a efectuat o analiză comună a datelor din şase studii majore: Studiul de urmărire a profesioniştilor din sănătate, Studiul de sănătate a asistentelor, Studiul II de sănătate a asistentelor, studiul Prevenirea bolilor renale şi vasculare în stadiu terminal, şi Studiile de urmărire a studiilor de prevenire a hipertensiunii arteriale.

Ei au analizat datele individuale despre excreţia de sodiu şi potasiu, plus incidenţa bolilor de inimă, inclusiv a bolilor coronariene (care include infarcturile de cord) şi a accidentului vascular cerebral.

Datele au provenit din mai multe probe de urină de 24 de ore, despre care cercetătorii au spus că este cea mai fiabilă metodă de evaluare a aportului de sodiu al unei persoane. Aceste mostre au fost prelevate de la peste 10.000 de adulţi în general sănătoşi, cu un studiu de urmărire a evenimentelor cardiovasculare pe aproape nouă ani.

După ce a documentat 571 de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord şi alte „evenimente” ale inimii în date, echipa lui Ma a concluzionat că un aport mai mare de sare a fost asociat în mod semnificativ cu un risc cardiac mai mare într-o manieră răspuns la doză, cu un aport zilnic de sodiu care a variat de la aproximativ 2.000 de miligrame (mg) la unii oameni la mai mult de 6.000 mg la altele.

Actualele ghiduri dietetice din SUA pentru americani le recomandă adulţilor să limiteze aportul de sodiu la mai puţin de 2.300 mg pe zi - ceea ce este egal cu aproximativ 1 linguriţă de sare de masă.

Noul studiu a constatat, totuşi, că pentru fiecare creştere de 1.000 mg pe zi a excreţiei de sodiu, riscul unei persoane pentru boli de inimă creşte cu 18%. În schimb, pentru fiecare creştere de 1.000 mg pe zi a excreţiei de potasiu, riscul de boli de inimă a fost cu 18% mai mic.

Prin urmare, un raport mai mare de sodiu-potasiu a fost asociat semnificativ cu un risc cardiovascular crescut, a concluzionat echipa, potrivit MedicineNet.com.

„Acest studiu subliniază importanţa utilizării unui biomarker de încredere pentru a măsura aportul obişnuit de sodiu şi pentru a evalua relaţia acestuia cu riscul cardiovascular. Descoperirile oferă un sprijin suplimentar pentru strategiile de sănătate publică, inclusiv reglementări, etichetarea alimentelor şi promovarea unor modele alimentare sănătoase pentru a reduce aportul de sodiu şi a creşte aportul de potasiu”, a spus Frank Hu, preşedintele Departamentului de Nutriţie de la Harvard şi autor principal al lucrării.

Sodiul este unul dintre componentele sării de masă şi se găseşte în mod natural în unele alimente. Cu toate acestea, cantităţi mult mai mari sunt de asemenea adăugate frecvent la alimentele procesate, ambalate şi preparate comercial.

Potasiul se găseşte în mod natural în fructe (cum ar fi bananele), legume cu frunze verzi, fasole, nuci, lactate şi legume cu amidon. Are un efect opus sodiului, ajutând la relaxarea vaselor de sânge şi la creşterea excreţiei de sodiu în timp ce scade tensiunea arterială, au explicat cercetătorii.

viewscnt