Boala cronică de rinichi, cunoscută şi sub numele de insuficienţă renală cronică, constituie o problemă importantă de sănătate la nivel global. Boala afectează aproximativ o persoană din 10, în întreaga lume, şi este frecvent subdiagnosticată: peste 90% din pacienţii cu boală cronică de rinichi nu ştiu că suferă de această afecţiune.
Rinichii sunt organele pereche indispensabile funcţionării normale a organismului, deoarece ei sunt cei care realizează filtrarea produşilor de catabolism şi a substanţelor toxice din sânge. De asemenea, rinichii reglează echilibrul hidroelectrolitic al organismului şi produc o serie de hormoni cu funcţii de reglare a metabolismului calciului, de stimulare a măduvei osoase să producă elemente sanguine elementare sau de reglare a activităţii sistemului cardiovascular, prin ajustarea volumului sanguin şi a tensiunii arteriale.
Nefrologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul non-chirurgical al afecţiunilor aparatului renal şi urinar, precum şi al complicaţiilor acestora. Afecţiunile rinichilor pot asocia simptomatologie extrem de variată şi necesită o monitorizare atentă a evoluţiei, tratamentului şi complicaţiilor.
Medicul specialist nefrolog diagnostichează şi tratează afecţiuni renale precum boala cronică de rinichi, nefropatia diabetică, glomerulonefrita, pielonefrita, infecţia urinară recurentă sau cronică, cistita, uretrita, boala polichistică renală sau vasculitele cu afectare renală. În unele cazuri, medicul nefrolog gestionează împreună cu medicul oncolog, simptomatologia asociată unui neoplasm renal sau a unor sindroame neoplazice. În situaţiile în care există indicaţii pentru tratamentul chirurgical, acestea sunt realizate de medicul urolog.
Boala cronică de rinichi
Boala cronică de rinichi este afecţiunea în care rinichii îşi pierd, parţial sau complet, abilitatea de a funcţiona normal, adică de a filtra substanţele toxice din sânge. În stadiul iniţial, de debut al bolii de rinichi, majoritatea pacienţilor nu prezintă simptome specifice. Abia în stadiile avansate, atunci când funcţia renală este semnificativ alterată, apare simptomatologia tipică bolii cronice de rinichi.
Urina tulbure sau de culoare închisă, prezenţa sângelui în urină, urinatul frecvent, în cantitate redusă, prezenţa edemelor la nivelul pleoapelor, al membrelor superioare sau al membrelor inferioare, hipertensiunea arterială, oboseala, pierderea apetitului, greaţa şi vărsăturile, crampele musculare sau durerile de cap sunt cele mai întâlnite semne şi simptome asociate incapacităţii rinichilor de a produce urina şi de a elimina toxinele şi lichidele în exces din organism.
Pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi, medicul nefrolog investighează pacientul atât din punct vedere biologic, cât şi imagistic, pentru a evalua funcţia şi structura rinichilor. Se realizează analize de sânge şi urină pentru a calcula rata de filtrare glomerulară, considerată cel mai bun parametru de evaluare şi stadializare a funcţiei renale.
Tratamentul bolii cronice de rinichi
Tratamentul recomandat pacienţilor cu boală cronică de rinichi are la bază modificarea stilului de viaţă şi a regimului alimentar, cu scopul de a încetini progresia bolii şi a complicaţiilor posibile. Pacienţii cu insuficienţă renală trebuie să reducă consumul de proteine pentru a evita acumularea de substanţe toxice în organism şi pentru a limita simptomatologia asociată acestora (greţuri, vărsături, crampe musculare, dureri de cap).
Dializa este tratamentul medical de substituţie a funcţiei renale pierdute şi are rol de filtru pentru lichidele şi substanţele toxice din organism. Hemodializa este procedura prin care se filtrează sângele cu ajutorul unui aparat special, care, printr-un circuit extern, reintroduce sângele filtrat în corp prin intermediul unei fistule arteriovenoase sau al unui cateter venos. Pacientul cu insuficienţă renală şi cu recomandare de dializă efectuează procedura de aproximativ 3 ori pe săptămână.
Diagnosticul şi tratamentul bolii cronice de rinichi la SANADOR
Spitalul Clinic SANADOR oferă soluţii optime complete pentru diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor aparatului reno-urinar, pentru ca pacientul să beneficieze de cele mai bune rezultate pe termen lung, la fel ca în orice centru medical internaţional de prestigiu. La SANADOR, pacienţii pot fi evaluaţi prin consulturi de specialitate şi un plan de investigaţii complet – ecografie abdominală, cistoscopie, urografie, uro-CT cu substanţă de contrast, analize de laborator specifice.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu boală renală cronică şi indicaţie de hemodializă au acces la intervenţia de chirurgie vasculară pentru realizarea fistulei arteriovenoase, în condiţii de maximă siguranţă. Pacienţii asiguraţi CNAS beneficiază complet gratuit de realizarea fistulei arteriovenoase!
Ziua mondială a rinichiului
Este important ca pacienţii să nu ignore simptome precum urinatul frecvent şi în cantitate mică, edemele pleoapelor superioare sau ale membrelor inferioare, deoarece diagnosticarea precoce şi tratamentul prompt al bolii de bază pot încetini ritmul de progresie a bolii renale şi pot diminua semnificativ riscul de apariţie a complicaţiilor.
Ziua mondială a rinichiului se sărbătoreşte anual la 10 martie, cu scopul de a creşte conştientizarea în privinţa faptului că afecţiunile renale reprezintă o problemă de sănătate publică, dar şi că acestea pot fi prevenite şi tratate cu succes.