Marea Britanie începe luni imunizarea împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu AstraZeneca, după ce a fost prima ţară care a autorizat acest vaccin.
Astfel, şase spitale britanice vor administra primele 530.000 de doze de vaccin AstraZeneca începând de luni, urmând ca programul de imunizare împotriva Covid-19 să fie extins treptat la alte sute de alte centre în următoarele zile. Guvernul britanic va primi câteva zeci de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca în următoarele luni.
"Este un moment-cheie în lupta noastră împotriva acestui virus groaznic şi sper că oferă o nouă speranţă tuturor că finalul acestei pandemii este aproape", a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, citat de Reuters.
Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca a fost autorizat în 30 decembrie în Marea Britanie, prima ţară care a acordat autorizaţie de punere pe piaţă pentru acest produs.
Vaccinul Oxford/AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat în Marea Britanie, după cele ale Pfizer/BioNTech şi Moderna.
Autorităţile de la Londra îşi pun mari speranţe că autorizarea celui de-al treilea vaccin va accelera campania de vaccinare într-un moment în care o nouă variantă mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2 – identificată iniţial în Marea Britanie, dar care s-a răspândit şi în alte ţări – a generat un nou val de infectări.
În urmă cu o lună, AstraZeneca a anunţat că va testa din nou vaccinul anti-Covid-19 într-un studiu clinic amplu de faza a III-a în care va utiliza doze mai mici ale vaccinului.
Decizia a fost luată după ce, în studiile clinice de faza a III-a derulate deja, vaccinul a avut o rată de eficacitate diferită în funcţie de dozele folosite.
Astfel, într-una dintre variantele testate cu două doze – o jumătate de doză prima dată, apoi o doză întreagă după o lună -, rata de eficacitate a fost de 90%.
În schimb, în varianta cu două doze complete – a doua doză administrată tot la o lună după prima -, rata de eficacitate a vaccinuluia fost de doar 62%. Media eficacităţii în cele două regimuri de administrare a fost de 70%.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Universitatea Oxford, numit AZD1222, se bazează pe un vector viral (un virus prezent la cimpanzei, inofensiv pentru oameni).