Infecţiile fungice severe, denumite şi „ucigaşe silenţioase" întrucât pot provoca decesul, afectează cel mai frecvent pacienţii internaţi în spitale, prin infecţiile nosocomiale (intraspitaliceşti) pe care aceştia le pot dobândi în timp ce sunt trataţi pentru alte cauze.
Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a anunţat miercuri că a autorizat punerea pe piaţă a unui medicament pentru tratarea unui grup de infecţii fungice severe.
FDA a aprobat medicamentul pentru tratarea infecţiilor la pacienţii adulţi în vârstă de 18 ani şi peste, ale căror opţiuni de tratament sunt limitate sau inexistente, în conformitate cu recomandările făcute în ianuarie de către grupul de experţi externi al agenţiei, care a votat cu 14-1 în favoarea utilizării medicamentului.
Tratamentul se administrează prin injectare şi aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de echinocandine, care sunt recomandate ca terapie de primă linie pentru infecţiile fungice de către Societatea de Boli Infecţioase din America, şi este primul de acest gen aprobat în mai bine de un deceniu.
Într-un studiu în fază avansată (fază 3), medicamentul nu s-a dovedit inferior în comparaţie cu standardul actual de tratament.
Echinocandina de nouă generaţie este indicată pentru tratamentul candidozei şi a candidozei invazive la adulţi cu opţiuni alternative de tratament limitate sau care nu mai au alte opţiuni de tratament.
Estimările Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) arată că aproximativ 25.000 de cazuri de candidoză apar în Statele Unite în fiecare an.
Candidoza este o infecţie gravă a sângelui, şi este cauzată de o specie de fungi (ciupercă) Candida, care în general trăieşte în interiorul corpului sau în piele fără a provoca probleme.
Candidoza invazivă apare atunci când Candida se răspândeşte din fluxul sanguin la inimă, creier, ochi sau alte părţi ale corpului.
Institutul Naţional pentru Supravegherea Infecţiilor Nosocomiale din Statele Unite a catalogat aceste specii de Candida ca fiind a patra cea mai întâlnită cauză a infecţiilor nosocomiale, cu o rată a mortalităţii estimată la 45%.
Medicamentul rezafungin, care va fi comercializat sub numele de Rezzayo, se administrează o dată pe săptămână la pacienţii, care, de obicei, depind de doze zilnice ca parte a tratamentului standard actual de îngrijire.
Producătorul de antibiotice Melinta Therapeutics, care deţine licenţa de punere pe piaţa americană a medicamentului realizat împreună cu Cidara Therapeutics, intenţionează să pună la dispoziţie tratamentul în această vară.
Compania va anunţa preţul de listă al medicamentului mai aproape de acel moment, a declarat pentru Reuters directorul general al companiei, Christine Miller, înainte de decizia FDA.
În Uniunea Europeană, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat cererea de autorizaţie pentru introducerea pe piaţă (MAA) a medicamentului în august 2022, şi este în prezent în curs de evaluare.