Medicamentele antivirale cu administrare orală pentru Covid-19, aduse în România prin autorizaţii pentru nevoi speciale

Medicamentele antivirale cu administrare orală pentru Covid-19, aduse în România prin autorizaţii pentru nevoi speciale

Medicamentele antivirale cu administrare orală pentru Covid-19 urmează să fie aduse în România prin autorizaţii pentru nevoi speciale, potrivit ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. 

"Ieri, comisia de boli infecţioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare a necesarului de medicaţie antivirală. Astăzi (miercuri, n.r.) deja emitem autorizaţiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziţie", a afirmat prof. Rafila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul nu a precizat care sunt cele două medicamente, dar s-a referit la paxlovid şi molnupiravir. Acestea au fost introduse recent în protocolul de tratament pentru Covid-19 din România.

"De ele vor beneficia pacienţii aflaţi la risc, cu comorbidităţi, care, în cazul infecţiei, vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală. Sigur, ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate. Medicaţia antivirală trebuie utilizată cu prudenţă şi numai după un anumit algoritm de investigaţii, care se adresează pacienţilor care îl pot primi, pentru că medicaţia antivirală este o medicaţie cu un grad de toxicitate destul de important şi pacientul trebuie evaluat înainte, încât să poată să i se administreze acest tip de medicaţie", a mai spus ministrul Sănătăţii.

De altfel, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a anunţat miercuri după-amiază că medicamentele Paxlovid (nirmatrelvir + ritonavir 150 mg/100 mg) şi molnupiravir (200 mg) au fost introduse de Ministerul Sănătăţii pe lista cuprinzând medicamentele încadrate în categoria nevoi speciale.

Distribuitorii de medicamente interesaţi de efectuarea demersurilor în vederea obţinerii
autorizaţiei de nevoie speciale pentru medicamentele paxlovid şi molnupiravirtrebuie să anunţe Ministerul Sănătăţii până la data de 7 ianuarie 2022.

"Termenul limită până la care solicitanţii se angajează să pună pe piaţă medicamentul,
calculat din momentul eliberării autorizaţiei privind furnizarea de medicamente pentru
nevoi speciale, este de 15 zile calendaristice, pentru fiecare dintre medicamentele susenumerate", a precizat ANMDMR.

În urma actualizării protocolului de tratament pentru Covid-19, în România sunt recomandate doar cinci categorii de tratamente antivirale: remdesivir, medicamente cu anticorpi neutralizanţi, favipiravir, molnupiravir şi paxlovid.

viewscnt