Medicamentele utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială i-ar putea ajuta şi pe pacienţii cu cancer de colon, potrivit unor noi cercetări. Cancerul de colon este al treilea cancer cel mai frecvent şi a doua cauză principală de deces prin cancer la nivel mondial.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Gillies McIndoe (GMRI) au găsit un potenţial tratament pentru cancer, după ce au studiat mai multe medicamente existente pe piaţă, dar utilizate pentru tratarea altor afecţiuni. Dr. Matthew Munro şi-a petrecut ultimii patru ani investigând dacă medicamentele antihipertensive ar putea fi utilizate pentru a viza celulele stem ale cancerului de colon.
„Celulele stem canceroase pot provoca dezvoltarea, răspândirea şi reapariţia cancerului. Alături de supervizorii mei, dr. Lifeng Peng de la Universitate, dr. Swee Tan de la GMRI şi dr. Susrutha Wickremesekera de la Spitalul Regional Wellington, am studiat medicamentele existente pentru a vedea dacă ar putea ajuta la atenuarea celulelor stem canceroase”, a declarat dr. Munro, care s-a concentrat pe: beta-blocante, inhibitori ECA şi blocanţi ai receptorilor de angiotensină.
Alte grupuri de cercetători au raportat anterior o incidenţă mai mică şi o supravieţuire îmbunătăţită a unor pacienţii cu cancer care iau deja medicamente antihipertensive, dar posibilul motiv pentru aceste observaţii rămâne în curs de investigare.
Folosind ţesuturi canceroase donate de pacienţii de la Spitalul Hutt şi Spitalul Wakefield, dr. Munro a reuşit să izoleze celulele canceroase cu aceeaşi funcţie ca şi celulele stem. După ce a studiat aceste celule, dr. Munro a putut vedea că celulele aveau niveluri crescute ale anumitor componente ale sistemului renină-angiotensină (RAS), părţi ale unei celule care sunt în mod normal vizate de medicamentele antihipertensive.
„Unele dintre medicamentele antihipertensive, în special beta-blocantele, au afectat funcţia acestor celule şi au redus nivelurile markerilor de celule stem. Diferitele tipuri de celule au gene active diferite şi ne-am uitat la genele („markeri”) care identifică celulele stem. Genele au fost mai puţin active după tratament decât înainte de tratament, indicând că celulele stem sunt afectate în mod specific de medicamente, deşi mai sunt necesare cercetări pentru a confirma acest lucru”, a explicat cercetătorul.
Dacă studiile ulterioare confirmă acest lucru, cercetările dr. Munro ar putea duce în cele din urmă la o nouă abordare de tratament pentru cancerul de colon care afectează celulele stem canceroase prin ţintirea RAS, folosind medicamente orale fără brevet, ieftine şi disponibile în mod obişnuit.
Ca şi în cazul multor alte cercetări, descoperirile Dr. Munro au fost afectate de pandemia globală de COVID-19.
„A fost dificil să efectuăm această cercetare, deoarece multe operaţii de cancer de colon au fost amânate sau anulate, ceea ce a însemnat că pacienţii nu puteau dona ţesuturile după cum era necesar. Timpul de livrare pentru celelalte materiale de laborator de care aveam nevoie a fost întârziat cu până la nouă luni în unele cazuri, ceea ce a necesitat multă flexibilitate din partea noastră”, a mărturisit dr. Munro care cercetează în continuare cancerul de colon.
În 2020 un alt studiu arăta că două tipuri de medicamente folosite pentru tensiunea arterială, respectiv inhibitorii ACE şi blocanţii receptorilor de angiotensină (ARB) ar putea ţine cancerul de colon la distanţă.
Cercetătorii au analizat datele a aproape 200.000 de pacienţi adulţi din Hong Kong, în perioada 2005 – 2013. În comparaţie cu cei care nu au luat aceste medicamente, cei care au luat inhibitori de ACE sau ARB au avut un risc mai mic cu 22% de a dezvolta cancer de colon în cei trei ani de urmărire, timp în care li s-au efectuat colonoscopii.