Medicină nucleară la Centrul Oncologic SANADOR

Medicină nucleară la Centrul Oncologic SANADOR

Acum mai bine de un secol, descoperirea radiaţiilor ionizante a schimbat profund practica medicală, ajutând medicii şi oamenii de ştiinţă să vizualizeze în interiorul corpului uman. Astăzi, medicina modernă continuă să se schimbe şi să progreseze: evoluţia tehnologiilor din medicina nucleară şi a imagisticii funcţionale depăşeşte orice aşteptări şi aduce schimbări majore în managementul pacienţilor şi în abordarea afecţiunilor complexe.

Spre deosebire de imagistica convenţională, care produce în principal imagini structurale, imagistica medicală nucleară oferă în prezent informaţii detaliate şi imagini cu rezoluţie înaltă ale structurii şi funcţiei organelor, până la nivel celular, sau chiar molecular. Îmbunătăţirea procesului diagnostic cu ajutorul imagisticii medicale nucleare – de la vizualizarea anatomiei corpului la observarea proceselor fiziopatologice – este un punct critic pentru toate specialităţile medicale, permiţând eficientizarea şi personalizarea tratamentului medical.

De ce sunt investigaţiile de medicină nucleară unice?

Tehnica convenţională de radiologie şi imagistică medicală foloseşte radiaţii ionizate, câmpuri magnetice sau unde sonore din sursă externă pentru a produce imagini ale ţesuturilor şi organelor din corpul uman. Procedurile de imagistică funcţională şi nucleară detectează surse radioactive incorporate la nivelul ţesuturilor şi organelor cu ajutorul unor echipamente externe (camere gamma, aparatură SPECT sau PET) pentru a oferi informaţii despre integritatea funcţională a unui organ.

Orice afecţiune începe cu alterarea microscopică a structurilor celulare şi a funcţiei acestora. Procedurile de medicină nucleară au posibilitatea de a identifica rapid, înaintea procedurilor de imagistică convenţională, modificări celulare funcţionale, aflate încă în stagii incipiente, cu şanse de curabilitate foarte mari. Prin imagistica de fuziune, adică realizarea unei investigaţii de tip CT în acelaşi timp cu investigaţia de medicină nucleară, se pot obţine informaţii funcţionale în context structural, tridimensional, cu o localizare exactă a ţesuturilor active.

În funcţie de fiecare caz în parte şi în funcţie de regiunea de investigat, o investigaţie de medicină nucleară implică injectarea intravenoasă a unui agent radioactiv emiţător de radiaţii (substanţe radioactive sau izotopi radioactivi) şi detectarea acestuia cu ajutorul unui echipament modern. Tehnologia ultraperformantă de medicină nucleară este capabilă să detecteze şi să folosească semnalul substanţei radioactive pentru a construi hărţi structurale detaliate.

Pe baza acestui principiu (identificarea celulelor anormale cu ajutorul substanţelor radioactive), imagistica nucleară este deosebit de valoroasă în diagnosticarea precoce a cancerului: transformarea malignă a unor celule şi ţesuturi este însoţită de o creştere marcată a metabolismului acestora, încă din stadiile incipiente, înainte de a prolifera până la punctul la care modificările structurale să devină vizibilă prin imagistica uzuală.

Rolul investigaţiilor de medicină nucleară

Medicina nucleară este o specialitate care are un rol din ce în ce mai important în diagnosticarea, monitorizarea şi tratarea a numeroase afecţiuni medicale.

Procedurile de medicină nucleară (SPECT-CT, PET-CT) se integrează eficient în abordarea pacientului cu afecţiuni oncologice, cardiovasculare, pulmonare, hematologice sau neurologice, având în principal un rol diagnostic în:

  • cancerul de esofag, de colon, pulmonar sau limfoame - sunt doar câteva dintre neoplaziile care beneficiază de un prognostic îmbunătăţit cu ajutorul imagisticii nucleare
  • boala coronariană - permite vizualizarea perfuziei miocardice pentru diagnosticul bolii coronariene cronice şi a pacienţilor cu risc de a dezvolta un infarct miocardic acut.
  • boli degenerative cerebrale – diagnostic precoce în afecţiuni precum demenţa senilă sau boala Alzheimer.

Rolul terapeutic se evidenţiază prin abilitatea procedurilor de medicină nucleară de a ţinti cu precizie ţesuturile şi celulele patologice, oferind astfel un mod excelent de administrare a tratamentului. Terapia cu izotopi radioactivi aparţine de medicina nucleară şi este o metodă terapeutică de succes în tratamentul cancerului de tiroidă.

Beneficiile asociate investigaţiilor de medicină nucleară

Asocierea a două tehnici imagistice – denumită medical imagistică de fuziune sau imagistică de tip hibrid – permite suprapunerea unor imagini de la două tipuri diferite de investigaţii şi obţinerea unor informaţii complete şi detaliate. Scanările PET-CT sau SPECT-CT au devenit standardul de calitate în diagnosticul unei game variate de afecţiuni deoarece furnizează detalii despre anatomia şi funcţia organelor şi ţesuturilor.

Cu ajutorul procedurilor de medicină nucleară, medicii şi oamenii de ştiinţă reuşesc să înţeleagă substratul fiziopatologic ce stă la baza apariţiei unor afecţiuni, să îmbunătăţească modul de selecţie a pacienţilor cu indicaţie pentru o terapie, să monitorizeze răspunsul pacientului la tratament sau să identifice noi modalităţi de recunoaştere a persoanelor cu un risc mare de a dezvolta o anumită boală.

Sunt investigaţiile nucleare sigure?

Procedurile de medicină nucleară sunt neinvazive şi sigure. Iradierea pacientului este minimă deoarece se folosesc doze mici de substanţe radiofarmaceutice, de multe ori cantitatea de radiaţii primită de pacient fiind egală cu cantitatea de radiaţii primită de acesta, în mod normal, pe tot parcursul anului. Altfel spus, riscul de iradiere asociat investigaţiilor de medicină nucleară este minim, comparativ cu beneficiul adus.

Tehnologia şi echipamentele folosite de medicina nucleară sunt constant îmbunătăţite atât pentru a reduce expunerea pacienţilor la radiaţii, cât şi pentru a menţine calitatea şi acurateţea investigaţiei.

Medicina nucleară la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale, pune la dispoziţia pacienţilor un departament complet de medicină nucleară, conform cu standardele europene,  dotat cu echipamente de înaltă performanţă, ce vin în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu neoplazii şi nu numai.

Cu o echipă medicală de prestigiu, compusă din medici dedicaţi şi cu experienţă, Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR obţine astăzi diagnostice de certitudine, conduite terapeutice optime, monitorizări şi evaluări exacte ale răspunsului la tratament, care cu adevărat fac diferenţa pentru prognosticul şi pentru viaţa pacientului oncologic.

Departamentul de Medicină Nucleară de la SANADOR deţine tehnologie ultraperformantă SPECT-CT (echipament de ultimă generaţie Siemens Symbia Intevo Bold, unic în România) cu ajutorul căreia se pot identifica modificări la nivel celular încă din stadiu incipient, aspect esenţial în depistarea precoce a unor afecţiuni grave - cele din sfera oncologică şi nu numai - precum şi tehnologie modernă PET-CT (echipament Siemens Biograph Horizon 3R, unic în România).

O parte importantă din serviciile medicale şi din investigaţiile de medicină nucleară disponibile la SANADOR, pot fi realizate şi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru pacienţii asiguraţi, fără contribuţii suplimentare.

viewscnt