Medicina nucleară este un domeniu medical foarte specializat, care utilizează cantităţi mici de substanţe radioactive (radiofarmaceutice) pentru a examina imagistic funcţia şi structura organelor şi ţesuturilor. Investigaţiile de medicină nucleară joacă un rol foarte important în diagnosticul patologiei oncologice, dar şi în alte patologii în care funcţia organelor şi ţesuturilor este afectată, contribuind semnificativ la stabilirea strategiei terapeutice optime şi a succesiunii diverselor tratamente, dar şi la monitorizarea evoluţiei după tratament.
Investigaţii hibride de medicină nucleară
Evoluţia tehnologiilor medicale a dus la dezvoltarea unor tehnici de examinare hibride, de medicină nucleară şi imagistică medicală avansată, în care examenul funcţional este dublat de unul structural, iar imaginile rezultate oferă nu doar date despre funcţie, ci şi despre structura organelor şi ţesuturilor, asigurând astfel o precizie deosebită a examinărilor.
PET-CT şi SPECT-CT sunt investigaţii hibride de medicină nucleară, care prin rezultatele deosebit de precise şi de amănunţite oferă o evaluare funcţională (metabolică) şi structurală a organismului. Imaginile PET-CT sau SPECT-CT îmbunătăţesc calitatea diagnosticului, cresc speranţa de viaţă şi pot chiar înlocui eventuale proceduri diagnostice invazive (coronarografie, intervenţii chirurgicale exploratorii, după caz).
Scanarea imagistică de tip PET-CT
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT) este o investigaţie de medicină nucleară care detectează încă din stadii incipiente multiple patologii oncologice. Tehnologia PET-CT furnizează informaţii precise şi imagini de înaltă calitate datorită rezoluţiei spaţiale tridimensionale. Cu ajutorul examinării PET-CT, medicul localizează şi stadializează precis tumori, metastaze şi evaluează invazia tumorală ganglionară.
PET-CT identifică cu mare precizie şi acurateţe cancere de sân, de pancreas, pulmonar, colorectal, de prostată şi numeroase alte patologii neoplazice. Ghidurile de specialitate internaţionale recomandă examinarea PET-CT în toate etapele tratamentului oncologic, pentru monitorizarea pe termen lung a progreselor terapeutice, pentru identificarea agresivităţii tumorii, a stadiului tumoral şi a extensiei leziunilor iniţiale. În numeroase cazuri, în urma investigaţiei PET-CT se realizează upstaging, adică se constată că stadiul tumoral este mai avansat decât reieşise din evaluarea iniţială, ceea ce duce la adaptarea planului de tratament pentru situaţia reală.
Scanarea imagistică de tip SPECT-CT
Scintigrafia tridimensională de tip SPECT-CT este o investigaţie imagistică care permite diagnosticarea unei game complexe de afecţiuni, prin furnizarea unor informaţii metabolice avansate. Sistemul hibrid SPECT-CT combină două tipuri diferite de investigaţii pentru a obţine imagini complete, suprapunând imaginea funcţională volumetrică scintigrafică obţinută prin tomografia de emisie (SPECT) peste imaginea obţinută prin tomografia de transmisie (CT). Pot fi astfel diagnosticate şi localizate cu mare precizie leziuni cardiovasculare, neurologice, endocrine sau osoase. SPECT-CT foloseşte o cantitate de radiaţii mult mai mică decât o investigaţie diagnostică CT standard.
Scanarea imagistică scintigrafică de tip SPECT-CT este indicată pentru diagnosticul şi identificarea zonelor cu metabolizare celulară modificată de la nivel osos, miocardic (scintigrafie de efort/repaus sau pentru viabilitatea miocardică), renal, tiroidian sau paratiroidian.
Sunt investigaţiile de medicină nucleară sigure?
Examinările de medicină nucleară expun pacientul la riscuri minime deoarece substanţele radioactive administrate intravenos au un timp de înjumătăţire scurt, de aproximativ 120 de minute, ceea ce înseamnă că radioactivitatea scade rapid şi pacientul nu trebuie să stea izolat după procedură. Investigaţiile de medicină nucleară nu împiedică pacientul să îşi continue activităţile zilnice în mod obişnuit, fiind sigure şi nedureroase.
Substanţele utilizate în timpul investigaţiilor de medicină nucleară se administrează intravenos, nu au potenţial alergogen şi nu intră în interacţiune cu medicaţia de fond a pacientului. Echipamentul pentru SPECT-CT are un sistem deschis, care nu generează disconfort persoanelor claustrofobe. Contraindicaţiile investigaţiilor de medicină nucleară sunt sarcina, alăptarea sau istoricul de alergii severe cu şoc anafilactic.
Durata procedurilor de examinare este relativ scurtă, de aproximativ 20–30 de minute, iar împreună cu pregătirea examinării (injectarea radiotrasorului şi timpul de aşteptare), durata totală poate ajunge la 2–3 ore.
Medicină nucleară la Centrul Oncologic SANADOR
Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR foloseşte tehnologii moderne ultraperformante, de ultimă generaţie, pentru investigaţiile de tip PET-CT şi SPECT-CT.
Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru din sistemul medical privat românesc specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului, din punctul de vedere al complexităţii serviciilor oferite, este dotat cu echipamente PET-CT şi SPECT-CT de ultimă generaţie:
- aparatul ultraperformant Siemens Biograph Horizon 3R pentru examinări PET-CT;
- aparatul ultraperformant Siemens Symbia Intevo Bold pentru scintigrafii de tip SPECT-CT.
La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer beneficiază de o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o echipă medicală cu vastă experienţă şi o abordare integrată a serviciilor medicale de medicină nucleară, radioterapie, oncologie sau chirurgie oncologică.
Afecţiunile oncologice necesită o gestionare corectă şi o bună colaborare între medicii specialişti implicaţi. Fiecare caz oncologic este discutat de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), compusă din medici cu experienţă din diferite specialităţi (oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, imagistică medicală şi alte specialităţi în funcţie de situaţie). Pe baza analizei atente a fiecărui caz, comisia recomandă planurile optime de investigaţii şi tratament, personalizate pentru fiecare pacient.
Investigaţiile de medicină nucleară se fac numai la recomandarea medicului, iar costurile pot fi acoperite integral de CNAS pentru pacienţii asiguraţi.