Medicul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara a tras un semnal de alarmă privind efectele valului 4 din România, avertizând că unităţile medicale sunt pline de pacienţi cu forme severe de Covid-19, marea majoritate nevaccinaţi, şi că, la ritmul actual de cazuri noi şi de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face faţă.
Avertismentul vine în contextul creşterii accelerate a numărului de pacienţi cu Covid-19 care necesită spitalizare, pe fondul ratei foarte scăzute de vaccinare din România. Luni, 11.032 de persoane cu Covid-19 erau internate în unităţi sanitare din ţară, din care 1.218 la ATI.
"Este din nou un moment foarte greu pentru comunitatea noastră. Chiar dacă deocamdată resimt acest lucru în primul rând cei care se infectează şi ajung la spitale cu forme severe de boală, numărul acestora a început să fie din ce în ce mai mare în ultimile zile şi deja depăşeste capacitatea spitalelor. Iar aceasta nu este o glumă sau o exagerare", a scris medicul Virgil Musta, pe pagina sa de Facebook.
Medicul face un apel pentru ca fiecare să contribuie, în perioada imediat următoare, la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să se reducă numărul celor care se infectează şi, automat, al celor care necesită spitalizare.
"Mulţi dintre dumneavoastră nu realizează încă în ce situaţie reală ne aflăm şi faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas. Din cauza contagiozităţii mari a tulpinei delta, creşterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă acum faţă de celalalte 3 valuri pandemice, astfel că, în decurs de mai puţin de o lună de zile, secţiile de terapie intensivă şi secţiile Covid din spitale s-au umplut", a precizat Virgil Musta.
Din observaţiile medicilor, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe de boală, care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă, mai ales în situaţia unei patologii importante asociate.
"Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală. Astfel că, la ora actuală, în spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie V. Babeş Timişoara, la terapie intensivă sunt internaţi numai pacienţi nevaccinaţi, iar pe secţiile Covid-19, 95% sunt pacienţi nevaccinaţi, noi internând numai formele severe, care necesită oxigen cu debit mare", a explicat Virgil Musta.
"Însă, din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelate valuri pandemice şi a formelor mai grave, nu putem externa pacienţii atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri", a completat medicul.
În prezent, secţiile de boli infecţioase care internează pacienţi cu Covid-19 sunt pline şi lucrează la capacitate maximă.
Încă o secţie de 34 de paturi a fost deschisă în Clinica de Pneumologie, pentru forme severe de preterapie, însă şi aceste locuri se vor ocupa în circa 2 zile, iar alte posibilitati de extindere nu mai există, potrivit medicului.
În plus, celelalte spitale suport din regiune sunt aproape pline, iar unele dintre acestea nu au posibilitatea să interneze forme severe, ci doar moderate, deoarece nu au capacitatea de a administra oxigen cu debit mare.
"În Italia, în urma cu 1 an şi jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost copleşit şi nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4%, cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav", a avertizat medicul.
Conform statisticilor internaţionale, din ţările cu rată mică de vaccinare, precum România, se poate ajunge ca 10% din cazuri sa evolueze sever şi peste 3% să decedeze.
"Aceasta înseamnă că, la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel naţional, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever şi care ar necesita internare în secţii specializate. Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creştere, evaluările specialiştilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toţi acei pacienţi cu forme severe şi critice?", a explicat Virgil Musta.
"De fapt, la ritmul actual de cazuri noi şi de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face faţă. Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede", a adăugat medicul.
Potrivit specialistului, singura soluţie viabilă este reducerea rapidă a ratei de infectare în comunitate, "altfel vom urma şi noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei".
Avertismentul vine la doar o zi după ce medicul Octavian Jurma a prezentat un scenariu sumbru privind impactul valului 4 în România, din cauza unei majorătăţi “negaţioniste” şi a lipsei de acţiune din partea autorităţilor.
“Simplu, urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România. Dacă italienii repetă acum siguranţa din valul 1 în România, noi urmează să repetăm dezastrul din valul 1 în Italia.
Romania va demonstra lumii ce înseamnă nu doar să ai lideri negaţionişti, ci şi o majoritate intoxicată de propaganda negaţionistă”, a avertizat Octavian Jurma.