Metode moderne de diagnostic şi tratament în cancerul de prostată

Metode moderne de diagnostic şi tratament în cancerul de prostată

Prostata, glandă exocrină ce face parte din sistemul reproducător masculin, îndeplineşte multiple roluri în organism: secreţia fluidului ce face parte din compoziţia lichidului seminal, rol în micţiune şi în funcţia erectilă. Cele mai frecvente tipuri de afectare a prostatei sunt hiperplazia benignă (adenomul) de prostată, prostatita (afecţiune inflamatorie acută sau cronică) şi cancerul de prostată.

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaţilor. În România, această afecţiune reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la bărbaţi, după cancerul pulmonar.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului de prostată

Cancerul de prostată se dezvoltă lent, afectează în special bărbaţii vârstnici şi de cele mai multe ori este asimptomatic. Simptomatologia poate fi absentă, atipică sau asemănătoare celei date de hiperplazia de prostată.

În stadiile mai avansate, pacienţii pot acuza mai multe semne şi simptome, precum:

  • Scăderea presiunii jetului urinar;
  • Polakiurie (urinări frecvente, în cantităţi mici);
  • Disurie (durere la urinare);
  • Hematurie (prezenţa sângelui în urină) sau hemospermie (prezenţa sângelui în spermă);
  • Disfuncţie erectilă;
  • Scădere în greutate.

Factorii de risc pentru cancerul de prostată

Riscul de cancer de prostată creşte pe măsura înaintării în vârstă, cel mai frecvent boala fiind diagnosticată după vârsta de 50 de ani. Vârsta medie la momentul diagnosticului este de 60–65 ani. Istoricul familial, de asemenea, reprezintă un factor de risc. Alţi factori de risc importanţi sunt reprezentaţi şi de expunerea la agenţi toxici, fumatul, episoadele recurente de prostatită.

Antecedentele familiale de cancer de prostată sau un istoric familial de cancer mamar cresc foarte mult riscul apariţiei cancerului de prostată. Şi obezitatea joacă un rol important în favorizarea apariţiei cancerului prostatic.

Screeningul cancerului de prostată

În special bărbaţilor cu vârsta peste 50 de ani li se recomandă evaluare urologică anuală cu examinare clinică (tuşeu rectal), completată de investigaţii paraclinice, precum dozarea PSA (antigenul specific prostatic), freePSA, analiza urinei şi examinarea ecografică a aparatului urinar (rinichi, vezică, prostată), mai ales dacă sunt prezenţi anumiţi factori de risc, precum istoricul familial.

PSA sau antigenul specific prostatic este o proteină esenţială a plasmei seminale, sintetizată exclusiv de prostată sub controlul hormonilor androgeni (testosteron, dihidrotestosteron). În mod obişnuit, PSA este prezent în ser în concentraţii reduse, iar atunci când se produce alterarea structurii prostatei, valorile PSA în sânge cresc. Acest test este aproape în exclusivitate asociat cu afecţiunile prostatei, valori crescute fiind întâlnite în adenomul de prostată, prostatita acută sau cronică şi în cancerul de prostată.

PSA este cel mai utilizat marker în evaluarea cancerului de prostată, atât pentru diagnostic, cât şi pentru monitorizarea evoluţiei bolii.

Diagnosticul cancerului de prostată

Diagnosticul bolii se realizează în baza anamnezei minuţioase, a examenului clinic şi a investigaţiilor paraclinice şi imagistice.

Cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a prostatei, care poate ajuta la reducerea supradiagnosticării cazurilor de cancer de prostată lipsite de semnificaţie clinică, este imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) multiparametrică. Această investigaţie este neinvazivă, nedureroasă, nu iradiază şi permite diagnosticarea rapidă şi precisă a afecţiunii.

RMN multiparametric de prostată aduce informaţii esenţiale în vederea diagnosticului: localizare, volum tumoral, grad de agresivitate (caracterizare) şi stadializare, aceste informaţii contribuind la stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.

Dacă după examinarea clinică (tuşeu rectal), testele paraclinice (valori PSA crescute) şi examenul imagistic (RMN) se menţine suspiciunea de cancer de prostată, este necesară puncţia biopsie. Puncţia biopsie prostatică rămâne standardul de aur pentru diagnosticul cancerului de prostată.

La Spitalul Clinic SANADOR, puncţia biopsie prostatică se realizează prin fuzionarea în timp real a imaginii RMN cu imaginea ecografică – fusion biopsy. Biopsia de fuziune este o tehnică nouă, realizată cu ajutorul ecografului bk3000, aparat care permite fuzionarea imaginilor ecografice cu imaginile de la RMN prostatic multiparametric obţinute anterior, crescând semnificativ acurateţea şi precizia puncţiilor în cazul tumorilor prostatice de mici dimensiuni.

Cu ajutorul imaginilor de fuziune furnizate de ecograful bk3000, diagnosticul este rapid şi precis, iar cazurile de repuncţionare sunt evitate.

Tratamentul multimodal al cancerului de prostată

Tratamentul pentru cancerul de prostată depinde de mai mulţi factori, precum gradul de dezvoltare a tumorii, gradul de răspândire şi starea generală de sănătate a pacientului, precum şi de potenţialele beneficii sau efecte secundare ale tratamentului.

Tratamentul cancerului de prostată include mai multe modalităţi terapeutice:

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii beneficiază de tratament individual personalizat pentru fiecare caz în parte. În acest sens, se întruneşte o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board) compusă din medici din diferite specialităţi (Oncologie, Radioterapie, Chirurgie, Medicină nucleară, Radiologie – imagistică medicală) în cadrul căreia fiecare caz medical este analizat individual în vederea adoptării celei mai benefice conduite terapeutice pentru pacient.

Chirurgia robotică în cancerul de prostată

Cancerul de prostată localizat sau local avansat poate beneficia de tratament chirurgical cu viză curativă. Astfel, în cazurile selecţionate în care prostatectomia radicală reuşeşte să îndeplinească obiectivele oncologice şi funcţionale, soluţia eficientă în vederea vindecării poate fi reprezentată de chirurgia robotică.

În prostatectomia radicală, chirurgia robotică oferă avantajul măririi până la de 10 ori a câmpului operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, braţele robotice adăugând şi un grad suplimentar de fineţe, permiţând suturi de înaltă precizie.

La Spitalul Clinic SANADOR intervenţiile chirurgicale urologice se realizează cu ajutorul sistemului da Vinci Xi, de ultimă generaţie. Prin intermediul robotului chirurgical da Vinci Xi, medicul chirurg are posibilitatea de a exciza structurile anatomice afectate de cancerul de prostată şi de a prezerva elementele neurovasculare, sfincterul uretral extern şi continenţa urinară, lucru extrem de benefic pentru recuperarea funcţională a pacienţilor după intervenţia chirurgicală.

Chirurgia robotică permite chirurgului să efectueze intervenţii complexe prin incizii de mici dimensiuni, cu o minimă traumatizare chirurgicală a ţesuturilor din jur. Pentru pacient, chirurgia robotică înseamnă spitalizare mai scurtă şi o recuperare mai rapidă.

viewscnt