Bolile hepatice pot fi moştenite, când poate fi indicat un sfat genetic, pentru evaluarea riscului, sau generate de o multitudine de factori dăunători, cum sunt virusurile, consumul de alcool în exces şi alimentaţia nesănătoasă. În timp, bolile ficatului pot duce la cicatrizarea acestuia (ciroză), care poate conduce spre insuficienţă hepatică, punând în pericol viaţa pacientului. Din fericire, printr-un consult periodic la un medic gastroenterolog sau hepatolog, urmat de analizele şi investigaţiile medicale indicate, aceste complicaţii pot fi prevenite, întrucât diagnosticul precoce şi tratamentul adecvat pot da timp ficatului să se vindece.
Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR asigură pacienţilor metode avansate de investigaţie şi tratament, de la analize de screening, până la transplant hepatic. Echipa medicală este formată din specialişti cu competenţe deosebite în patologia hepatică, medici empatici şi cu o vastă experienţă, care asigură monitorizarea pe termen lung a stării de sănătatea a pacienţilor, după tratament şi recuperare.
Diagnosticul avansat al bolilor hepatice
Un diagnostic adecvat al afecţiunilor ficatului implică, în primul rând, un examen clinic minuţios şi o anamneză corect efectuată, care să treacă în revistă istoricul medical al pacientului, pentru identificarea cauzelor – infecţii virale sau parazitare (cu virusurile hepatitice, care dau hepatitele A, B sau C), anomalii ale sistemului imunitar (hepatită autoimună, colangita biliară primară, colangita sclerozantă primară), mutaţii genetice (hemocromatoza, boala Wilson etc.), diverse tipuri de cancer sau tumori benigne ale ficatului (adenom hepatic).
De asemenea, în cadrul consultaţiei, medicul va analiza şi factorii de risc legaţi de stilul de viaţă al pacientului (alcoolismul, obezitatea, tatuajele sau piercing-urile, consumul de droguri etc.). Apoi, specialistul va recomanda o serie de investigaţii suplimentare: de la analize de sânge pentru evaluarea funcţiei hepatice, la teste imagistice avansate – ecografie abdominală, tomografie computerizată (CT) sau examinare RMN, care pot evidenţia cu uşurinţă lezarea ficatului şi eventuala prezenţă a complicaţiilor, până la prelevarea de biopsie, pentru examen histopatologic.
Metoda care s-a impus pentru diagnosticul fibrozei hepatice, care apare mai ales în caz de ciroză sau steatoză hepatică, este elastografia tip Fibroscan. Investigaţia non-invazivă pe bază de ultrasunete, presupune determinarea durităţii hepatice, arătând astfel gradul de fibroză.
La SANADOR, pacienţii au acces la consultaţii de specialitate şi la analize şi investigaţii performante pentru diagnosticarea rapidă şi de precizie pentru afecţiunile hepatice, indiferent dacă este vorba despre steatohepatită alcoolică sau non-alcoolică, hepatită virală, ciroza biliară primară, colangită sclerozantă primitivă, chisturi hepatice, sau tumori benigne ori maligne. Pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicii de la SANADOR folosesc echipamente performante, pentru ecografie abdominală, elastografie Fibroscan şi RMN cu putere 3 Tesla.
Tratamente de vârf pentru afecţiunile hepatice
Tratamentul afecţiunilor hepatice depinde de tipul de boală hepatică pe care o are un anumit pacient şi de cât de mult a progresat, deci de stadiul în care aceasta este diagnosticată. Unele probleme ale ficatului pot fi tratate prin modificări ale stilului de viaţă, precum adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi pierderea în greutate (cum se întâmplă în steatoza hepatică non-alcoolică), de obicei, ca parte a unui program medical care include monitorizarea atentă a funcţiei hepatice. De asemenea, steatoza hepatică alcoolică se poate îmbunătăţii prin abstinenţa de la alcool. Alte probleme pot fi tratate cu medicamente – fie pentru infecţiile virale, precum hepatitele, sau afecţiunile moştenite, cum este boala Wilson, sau pot avea nevoie de chirurgie hepatică.
Rezecţia hepatică sau hepatectomia este procedura chirurgicală prin care se îndepărtează o porţiune din ficat, fiind recomandată în tratamentul tumorilor hepatice maligne primare (hepatocarcinomul), secundare (metastazele hepatice) şi al tumorilor de căi biliare extrahepatice, precum colangiocarinomul. În funcţie de amploarea exciziei, rezecţiile hepatice pot fi segmentare sau lobare, extinse sau limitate, anatomice sau non-anatomice, iar abordul chirurgical poate fi clasic, deschis, sau minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică şi chirurgie robotică.
Intervenţiile laparoscopice sunt recomandate în special în tumorile hepatice benigne, cum sunt hemangioamele, şi pentru metastazele hepatice ce pot fi îndepărtate complet, iar atunci când laparoscopia nu mai este de ajuns, se recomandă chirurgia robotică. De asemenea, în ceea ce priveşte tratamentul bolilor hepatice care au dus la insuficienţă hepatică, acestea pot necesita, în cele din urmă, transplant hepatic, în care ficatul compromis al bolnavului va fi înlocuit cu un ficat sănătos.
Spitalul Clinic SANADOR se situează într-o poziţie distinctă în cadrul sistemului privat de sănătate din România, fiind pionierul şi unicul spital în care s-a efectuat un transplant hepatic de la un donator viu, o procedură chirurgicală considerată ca fiind una dintre cele mai complicate din domeniul chirurgiei generale. În luna februarie a anului 2020, prima intervenţie de acest tip a fost realizată de către echipa medicală condusă de doi specialişti de marcă, Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Vlad Braşoveanu, şi a trecut cu succes proba timpului, întruchipând astfel un moment istoric în domeniul medical din România.
Rolul Centrului Integrat de Excelenţă în Boli hepatice SANADOR
În cazul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, este important să existe de la bun început o abordare personalizată, multidisciplinară, care să pornească de la investigaţii diagnostice avansate şi să ţină cont de protocoalele terapeutice aprobate în ghidurile internaţionale. În acest scop a fost înfiinţat Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR, coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu.
Acest centru este constituit dintr-un ansamblu de departamente medicale şi chirurgicale – Hepatologie, Chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic, Radiologie imagistică medicală, Oncologie, Radiologie intervenţională, Nutriţie, Boli infecţioase, Analize de laborator, Anatomie patologică, Anestezie şi Terapia intensivă, Endoscopie digestivă şi intervenţională, care colaborează într-o manieră sinergică, având ca scop diagnosticarea, monitorizarea şi tratamentul bolilor hepatice la cel mai înalt nivel, cu ajutorul tehnologiei medicale avansate şi al specialiştilor bine pregătiţi.
Astfel, la SANADOR, pacienţii cu afecţiuni hepatice beneficiază de investigaţii de calitate, pentru un diagnostic adecvat şi de tratament modern, individualizat, indiferent de tipul sau de stadiul afecţiunii cu care se confruntă. Echipa multidisciplinară şi tehnologia medicală de înaltă performanţă asigură şi posibilitatea realizării transplantului hepatic la Spitalul Clinic SANADOR. De asemenea, pacienţii diagnosticaţi cu cancer hepatic au acces la cele mai performante proceduri de tratament la Centrul Oncologic SANADOR.