Ministerul Sănătăţii va permite desfiinţarea centrelor de permanenţă ineficiente

Ministerul Sănătăţii va permite desfiinţarea centrelor de permanenţă ineficiente

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat marţi că unele centre de permanenţă vor fi desfiinţate pe motiv că au ''eficienţă zero'', argumentând că numărul prezentărilor la unităţile de primiri urgenţe din spitale a crescut cu 35% în ciuda existenţei acestor centre, potrivit Agerpres. 

"Urmează să promovăm un proiect de act normativ în care să şi desfiinţăm aceste centre, pentru că în primul proiect era vorba doar de înfiinţare", a spus Pintea.

Ministrul susţine că a realizat o analiză a centrelor de permanenţă din ţară în urma căreia a ajuns la concluzia menţionată.

"Făcând o analiză la nivelul ţării, numărul prezentărilor în urgenţă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut cu aproximativ cu 35%. Ceea ce este strigător la cer, nu mă feresc să o spun, în condiţiile în care, categoric, la număr de cazuri crescute, creşte finanţarea unităţilor de primiri urgenţe, creşte şi finanţarea centrelor de permanenţă - eficienţă zero", a declarat ministrul.

Ministerul Sănătăţii urmează să promoveze un proiect de act normativ prin care va permite desfiinţarea centrelor.

"Sunt nişte criterii pe care trebuie să le respecte, nişte termene de raportare, mărturisesc că nu le-a urmărit şi nu le-a cerut nimeni până acum. Dar în momentul în care eu am declarat că avem bani, trebuie să-i cheltuim eficient, trebuie să facem şi chestia asta. (...) Sunt cifre care ar trebui să ne dea multora de gândit", a menţionat Pintea.

Centrele de permanenţă au început să fie înfiinţate din anul 2011, în urma unui ordin emis de ministrul Sănătătii şi de ministrul Administraţiei şi Internelor.

Numărul centrelor a rămas unul limitat de-a lungul timpului, în special ca urmare a lipsei medicilor de familie.

La începutul acestui an a intrat în vigoare un alt ordin, care a modificat normele metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

Noile norme prevăd majorări ale sumelor alocate pentru plata medicilor din centrele de permanenţă. Astfel, noul tarif pentru medicul de familie este de 40 lei/oră, faţă de 12,8 lei/oră anterior.

Tariful se majorează cu 50% pentru fiecare medic de familie dacă acesta îşi desfăşoară activitatea de gardă în cabinetul propriu sau, prin rotaţie, în spaţiul pus la dispoziţie de unul dintre medicii participanţi la convenţia de asociere.

În prezent, 352 de centre de permanenţă se află în prezent în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar alte 27 au primit aviz de înfiinţare şi-au exprimat intenţia de a intra în relaţie contractuală cu CNAS, potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătăţii.

viewscnt