Monitorizarea tematică a spitalelor înscrise în ciclul al II-lea de acreditare, prelungită până la 30 iunie

Monitorizarea tematică a spitalelor înscrise în ciclul al II-lea de acreditare, prelungită până la 30 iunie

Monitorizarea tematică a spitalelor înscrise în ciclul al II-lea de acreditare de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a fost prelungită cu trei luni, până la 30 iunie.

Măsura este cuprinsă într-un ordin al preşedintelui ANMCS, publicat luni în Monitorul Oficial. Monitorizarea a fost declanşată în 15 decembrie 2020, printr-un alt ordin al preşedintelui ANMCS.

“Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin şi până la data de 31 martie 2021 se desfăşoară monitorizarea tematică a unităţilor sanitare cu paturi înscrise sau acreditate în ciclul al II-lea de acreditare, în baza temelor prevăzute în anexa care face integrantă din prezentul ordin”, se arăta în actul normativ din 15 decembrie.

Prin noul ordin, perioada de monitorizare "se prelungeşte până la data de 30 iunie 2021".

Cele trei teme de monitorizare prevăzute în ordin sunt: procesul de internare a pacientuluimanagementul securităţii şi siguranţei în muncă şi siguranţa echipamentelor şi a instalaţiilor.

Spitalele monitorizate sunt obligate să transmită către ANMCS datele solicitate în termenele prevăzute “sub sancţiunea anulării înscrierii şi excluderii din planul multianual de acreditare”, pentru unităţile sanitare înscrise, şi suspendării acreditării, pengtru cele deja acreditate.

În baza raportului elaborat de echipa de monitorizare din cadrul ANMCS, instituţia poate dispune suspendarea acreditării.

Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate este instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.

CATEGORII DE ACREDITARE

În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.

România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare. Primele unităţi medicale cu cel mai înalt grad de clasificare ar putea fi cele trei spitale regionale care urmează să fie construite în următorul deceniu la Iaşi, Cluj şi Craiova.

Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afişeze la intrare şi pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.

Noua obligaţie este introdusă printr-un ordin al preşedintelui ANMCS, publicat în 17 septembrie 2019 în Monitorul Oficial.

viewscnt