Noi rezultate ale studiului de seroprevalenţă Covid-19 în România: mai puţin de 5% dintre români au trecut prin boală

Noi rezultate ale studiului de seroprevalenţă Covid-19 în România: mai puţin de 5% dintre români au trecut prin boală

Rezultatele intermediare ale studiului de seroprevalenţă Covid-19 derulat de Ministerul Sănătăţii în cursul verii arată că 4,6% din populaţia României are anticorpi la coronavirusul SARS-CoV-2, semn că a trecut prin boală, potrivit ministrului Nelu Tătaru. 

Ministerul Sănătăţii a demarat în iunie un studiu de seroprevalenţă privind infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Studiul ar fi urmat să includă peste 29.000 de persoane şi avea ca obiectiv identificarea gradului de răspândire a infecţie cu noul coronavirus în rândul populaţiei din România.

Vineri, ministrul Sănătăţii a anunţat noi rezultate parţiale ale studiului, care a inclus circa 17.000 de persoane. Până acum au fost prelucrate 11.000 de teste.

"Studiu de seroprevalenţă - 4,6% - ultimul procent pentru trecerea prin boală. S-au recoltat 17.000 de seruri. Din acestea, s-au lucrat 11.000. Până acum procentul de imunizare este de 4,6%", a afirmat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Procentul este mai mare decât cel anunţat după primele rezultate parţiale, prezentate la începutul lunii septembrie. Atunci, după analiza a 7.832 de seruri colectate, rata de imunizare era de 3,86%.

România are o populaţie oficială de 19,3 milioane de locuitori, ceea ce sugerează, la o rată de imunizare de 4,6%, că aproximativ 890.000 de locuitori ai ţării au avut Covid-19 până acum - adică de 6 ori mai mulţi decât cei confirmaţi oficial cu infecţie cu noul coronavirus de la începutul pandemiei (148.886).

Studiul de seroprevalenţă a inclus seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care s-au prezentat conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare judeţ pe durata perioadei de înrolare şi care au fost selectate cu pas de eşantionare.

Studiul a inclus persoane fără semne şi simptome de boala infecţioasă şi care şi-au exprimat consimţământul informat de participare. Studiul a fost avizat de Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării

viewscnt