Noi studii clinice cu un medicament „revoluţionar” pentru Alzheimer. Succesul anterior, salutat drept „moment istoric”

Noi studii clinice cu un medicament „revoluţionar” pentru Alzheimer. Succesul anterior, salutat drept „moment istoric”

Oamenii de ştiinţă continuă studiile clinice cu un medicament considerat „revoluţionar" pentru tratarea maladiei Alzheimer şi caută să înscrie mai mulţi participanţi.

Un medicament nou conceput pentru a combate maladia Alzheimer este testat, în prezent, în peste 100 de clinici din Statele Unite şi din întreaga lume.

Medicamentul lecanemab conţine anticorpi care se leagă de proteinele anormale care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer.

Eforturile anterioare de a viza aceste proteine ​​au dus la o îmbunătăţire mică sau deloc a simptomelor pacienţilor, din motive care sunt puţin înţelese.

Cercetătorii speră că noul medicament va fi mai eficient, întrucât este administrat mai devreme în cursul bolii, înainte ca funcţia creierului să înceapă să scadă.

Alzheimer este o boală a creierului care afectează progresiv memoria şi abilităţile de gândire.Se crede că peste 6 milioane de oameni din Statele Unite au boala Alzheimer, majoritatea având peste 65 de ani.

Cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute.

Acumularea de proteine ​​anormale în creier este însoţită de obicei de scăderea volumului creierului, inflamaţie şi deteriorarea vaselor de sânge.Unii oameni au o mutaţie genetică care le dublează riscul de îmbolnăvire.

Actorul Chris Hemsworth, cunoscut pentru rolul Thor din filmele Marvel, a dezvăluit recent că poartă două copii ale acestei mutaţii, ceea ce înseamnă că riscul său este de aproximativ opt ori mai mare decât în ​​mod normal.

Totuşi, mulţi oameni cu aceste mutaţii nu dezvoltă Alzheimer şi, dimpotrivă, multe persoane fără această mutaţie fac boala.

Cine este eligibil pentru studiu?

Participanţii la studiu trebuie să aibă vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, şi o funcţie normală a creierului, dar să prezinte un anumit grad de proteine ​​anormale, despre care se crede că joacă un rol în cauzarea bolii Alzheimer.

Aceste proteine, denumite beta-amiloid, pot fi detectate prin examinarea imagistică cerebrală - scanare PET, oferite potenţialilor participanţi la studiu după ce au fost supuşi unui test de sânge iniţial, care este mai puţin precis decât o scanare, dar poate indica persoanele care au proteine amiloid în creier.

Studiul este finanţat de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA, mai multe organizaţii filantropice, precum şi de compania japoneză Eisai, care produce anticorpii, şi este coordonat de Institutul de Cercetare Terapeutică al Alzheimer al Universităţii din California de Sud, Spitalul de Femei Brigham, Spitalul General din Massachusetts şi facultatea de medicină Harvard.

Studiile clinice sunt în desfăşurare de la jumătatea anului 2020 şi vor continua până în octombrie 2027.

Multe centre continuă să înscrie participanţi.

Iniţiatorii studiului şi-au propus să recruteze 1.400 de participanţi, dintre care jumătate să primească perfuzii cu medicamentul, iar jumătate să primească un placebo.

La început, voluntarii vor primi perfuziile o dată la două săptămâni la început, iar apoi vor trece la un program lunar, pentru o perioadă de patru ani.Persoanele interesate să se înscrie pentru studiu pot vizita site-ul AHEADstudy.org.

Pe lângă universitatea din Pennsylvania, alte centre din Statele Unite includ Keystone Clinical Studies.

Ce face medicamentul?

Anticorpii din medicament sunt adaptaţi pentru a recunoaşte şi a se lega de proteinele beta-amiloid anormale din creier.Când anticorpii se leagă de aceste molecule de proteine, sistemul imunitar răspunde prin eliminarea lor din creier.

Într-un studiu anterior, publicat în noiembrie, medicamentul a scăzut dramatic nivelurile de amiloid din creierul persoanelor cu simptome precoce ale bolii. Dar impactul asupra abilităţilor cognitive ale participanţilor a fost relativ modest.

Compania a prezentat deja rezultatele acestui studiu către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente  (FDA) din SUA, care se aşteaptă să revizuiască medicamentul pentru o posibilă aprobare în cursul anului 2023.

Agenţia de reglementare americană va trebui să analizeze beneficiile faţă de riscul de efecte secundare, care pot include imflamaţie şi sângerare la nivelul creierului.Cercetătorii speră că, în noul studiu, medicamentul se va dovedi şi mai eficient atunci când este administrat persoanelor fără simptome.

De ce se termină numele medicamentului în -mab?

Literele de la finalul medicamentelor au anumite semnificaţii. În cazul medicamentului lecanemab literele „-mab” de la sfârşit indică faptul că este vorba de anticorpi monoclonali.

Anticorpii sunt proteine (molecule) ​​în formă de y produse de sistemul imunitar. Atunci când acestea sunt sintetizate pentru a fi utilizate în medicină, sunt produse de clone genetice ale unui singur tip de celulă, de unde şi termenul de monoclonal.

viewscnt