Nou dispozitiv pentru tratamentul anevrismului cerebral, testat cu succes într-un studiu internaţional

Nou dispozitiv pentru tratamentul anevrismului cerebral, testat cu succes într-un studiu internaţional

Un nou dispozitiv medical dezvoltat pentru tratamentul anevrismului cerebral a fost testat cu succes în cadrul unui studiu internaţional coordonat de medici de la Massachusetts General Hospital (MGH). 

Anevrismul cerebral apare la nivelul vaselor ce irigă creierul şi poate avea consecinţe grave înainte de a se rupe, deoarece realizează o compresie pe nervii cranieni sau structurile adiacente.

În cazul în care se rupe, anevrismul poate provoca un accident vascular cerebral (AVC), ce poate duce la deces. Anevrismul este caracterizat prin umflături sau "săculeţi" cu sânge, ce pot apărea oriunde în creier, dar în special între creier şi baza craniului.

Noul studiu, publicat în "Stroke", a testat dispozitivul numit Woven Endobridge (WEB), care constă într-un dop minuscul de fibre care poate fi introdus printr-un vas şi plasat într-un anevrism pentru a bloca sângele să pătrundă în regiunea umflată, stabilizând, astfel, vasul sanguin şi împiedicând ruperea anevrismului. Dispozitivul poate fi folosit şi pentru a stabiliza anevrismele rupte anterior.

Este primul studiu internaţional în care a fost testat acest dispozitiv, disponibil de puţin timp în Statele Unite. Studiul a implicat 22 de instituţii medicale din America de Nord, Europa, America de Sud şi Australia.

Potrivit rezultatelor studiului, în care au fost incluşi 671 de pacienţi cu anevrism cerebral trataţi cu noul dispozitiv şi urmăriţi apoi pentru o perioadă mediană de 11 luni, ocluzia adecvată a fost observată în 85,7% dintre anevrisme, iar ocluzia completă la 57,8% din cazuri. Necesitatea unui nou tratament a apărut la 7,8% dintre cazuri.

Complicaţii trombotice (formare de cheaguri de sânge) au fost observate la 7,5% dintre procedurile derulate, din care 4% simptomatice şi 2% permanente. Complicaţii de coagulare au fost identificate la 3% dintre cazuri.

"Pacienţii neeligibili pentru intervenţie chirurgicală sau au înregistrat recent o ruptură de anevrism cu risc ridicat şi ar avea riscuri ridicate de noi sângerări în cazul folosirii metodelor endovasculare obişnuite au acum o alternativă viabilă de tratament", a declarat dr. Adam A. Dmytriw, neurochirurg la MGH, citat de sciencedaily.com.

Consorţiul de instituţii care a realizat studiul internaţional urmează să realizeze noi cercetări pentru stabili exact ce tipuri de anevrism sunt cele mai potrivite pentru a fo tratate cu ajutorul noului dispozitiv.

viewscnt