Nou ghid de management al diabetului zaharat

Nou ghid de management al diabetului zaharat

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice respectiv Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a elaborat un nou ghid de management al diabetului zaharat, care urmează să-l înlocuiască pe cel actual, aprobat în urmă cu 12 ani. 

Noul ghid este cuprins într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care urmează să înlocuiască "ghidul medical pentru îngrijirea pacienţilor cu diabet zaharat” aprobat prin ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.059/2009.

Noul ghid cuprinde reglementări privind diagnosticul şi clasificarea tulburărilor metabolismului glucidic, prevenţia diabetului zaharat tip 2, evaluarea pacientului cu diabet zaharat tip 2, managementul diabetului zaharat tip 2, managementul bolilor asociate, complicaţiile microvasculare ale diabetului zaharat, neuropatia diabetică, piciorul diabetic, complicaţiile acute ale diabetului zaharat, tehnologiile noi în diabetul zaharat, hipoglicemia la pacienţii cu diabet zaharat, suportul psihologic în diabetul zaharat, educaţia terapeutică în diabetul zaharat, diabetul zaharat la vârstnici, diabetul zaharat şi sarcina, diabetul zaharat tip 1 la copil şi adolescent, abordarea pacientului cu diabet zaharat pe perioada spitalizării şi prediabetul.

Potrivit autorilor noului ghid, diabetul zaharat tip 2 este o problemă majoră de sănătate publică prin prevalenţa în continuă creştere şi complicaţiile cronice, dar şi ca urmare a faptului că se constituie în factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, generând o povară economică enormă prin costuri directe şi indirecte.

"Este importantă prevenţia prin optimizarea stilului de viaţă care duce la o reducere semnificativă a sarcinii sociale şi a costurilor economice", menţionează referatul de aprobare al proiectului.

Ghidul menţionează că există dovezi de înaltă calitate, din studii randomizate, controlate, de prevenţie primară, care sprijină eficienţa intervenţiilor în stilul de viaţă în prevenirea sau întârzierea evoluţiei prediabetului spre diabetul zaharat tip 2 şi scăderea bolilor cardiovasculare.

"Cea mai puternică dovadă provine din Programul de prevenţie a diabetului, care a demonstrat o scădere în greutate de 5-7%, a redus incidenţa diabetului zaharat tip 2 cu 58% pe parcursul a trei ani", arată documentul.

Incidenţa şi prevalenţa diabetului zaharat tip 1 creşte cu aproximativ 2-3% anual, astfel că estimeazările actuale arată că aproximativ 86.000 de copii vor dezvolta anual diabet zaharat tip 1.

Atât în tipul 1, cât şi în tipul 2 de diabet zaharat, diverşi factori de genetici şi de mediu pot acţiona şi induce pierderea progresivă a masei de celule beta-pancreatice sau a funcţionalităţii acestora, inducând apariţia hiperglicemiei.

Ghidul arată că strategiile de prevenţie pot fi definite ca fiind primare, secundare sau terţiare.

Prevenţia primară se adresează persoanelor cu risc înalt (genetic) de a dezvolta diabet zaharat tip 1. Prevenţia secundară are ca scop depistarea bolii în stadiile iniţiale şi aplicarea unei strategii de tratament. Prevenţia terţiară se focalizează pe reducerea sau minimalizarea complicaţiilor bolii.

viewscnt