Un grup de cercetători a dezvoltat o nouă metodă neinvazivă de măsurare a glicemiei la pacienţii cu diabet, care constă în "senzori de hârtie" bazaţi pe fluorescenţă.
Metoda a fost cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM), în colaborare cu Universitatea Concordia din Canada, care au reuşit să măsoare concentraţia glucozei prin intermediul lichidului lacrimal.
Aceasta este o metodă mai puţin invazivă şi mai puţin dureroasă comparativ cu înţeparea tradiţională a degetului pentru prelevarea de sânge, potrivit Agerpres.
Noii senzori folosesc nanoparticule cu neodim şi erbiu, două tipuri de pământuri rare.
Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, deschide calea către dezvoltarea unor senzori pentru măsurarea glicemiei pe bază de pământuri rare care "ar putea îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii pacienţilor cu diabet", au subliniat autorii cercetătorii.
Deoarece metoda propune utilizarea lichidului lacrimal, care conţine concentraţii de glucoză semnificativ mai mici comparativ cu sângele, este necesar ca pentru măsurare să se utilizeze instrumente extrem de sensibile, cum ar fi nanoparticule cu pământuri rare.
Aceste nanoparticule se remarcă prin proprietăţi optice unice, inclusiv prin capacitatea lor de a genera lumină vizibilă şi prin modul în care aceasta poate fi afectată de mediul înconjurător.
Aceste modificări ale emisiei de lumină vizibilă a nanoparticulelor, induse de molecula de glucoză, au fost utilizate pentru măsurarea concentraţiei glucozei, au explicat cercetătorii.
Prin încorporarea nanoparticulelor într-un mediu poros, cum ar fi hârtia, s-a reuşit obţinerea unui senzor "economic, uşor de preparat, portabil şi cu o sensibilitate ridicată", potrivit cercetătorilor.