O echipă internaţională de cercetători a identificat o proteină care are un rol biologic esenţial în parazitul Plasmodium falciparum, care provoacă cele mai grave forme de malarie. Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai eficace pentru malarie, consideră autorii studiului.
Echipa de cercetători, condusă de prof. Dave Richard de la Universitatea Laval din Canada, a realizat studii în laborator care au arătat că, prin dezactivarea proteinei respective, creşterea in vitro a Plasmodium falciparum s-a redus cu 75%.
Rezultatele studiului au fost prezentate săptămâna aceasta în publicaţia mBio.
"Această descoperire importantă poate duce la dezvoltarea unui tratament care ţinteşte o funcţie a parazitului pe care niciun medicament antimalarie nu l-a exploatat încă", a afirmat prof. Richard, citat de sciencedaily.com.
Proteina identificată de cercetători este denumită PfPX1 şi este implicată în transportul hemoglobinei în veziculele digestive ale protozoarelor din grupa Plasmodium. Hemoglobina reprezintă principala sursă de hrană a parazitului.
Atunci când cercetătorii au dezactivat proteina PfPX1, parazitul a fost privat de principala sa sursă de aminoacizi, ceea ce a afectat atât creşterea, cât şi supravieţuirea sa.
Mai mult, proteina PfPX1 nu este prezentă în celulele umane, astfel că ţintirea ei nu afectează organismul uman, mai arată studiul.