O şcoală din apropiere de Koln, un oraş din vestul Germaniei, a fost închisă ca măsură de precauţie după ce noua variantă a virusului mpox a fost depistată la doi elevi.
Elevii de la Şcoala pentru copii cu nevoi speciale din Rosrath vor învăţa de la distanţă până vineri inclusiv, au anunţat autorităţile.
Patru membri ai unei familii care locuieşte în districtul Rheinisch-Bergische, inclusiv doi copii de vârstă şcolară, au fost infectaţi cu varianta virală denumită clada Ib. Potrivit autorităţilor districtuale germane, familia a fost plasată în carantină. Până acum, simptomele au fost uşoare.
Departamentul de Sănătate şi administraţia şcolii au decis acea măsură de precauţie după discuţii intense purtate cu agenţia germană pentru controlul şi prevenirea bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), şi cu alte instituţii specializate în ceea ce priveşte elevii care necesită o protecţie specială.
Spaţiile şcolare vor rămâne închise pentru a evita contactul apropiat între copii şi, astfel, o posibilă răspândire a mpox. Vineri va fi ultima zi de şcoală înainte de începutul vacanţei de Crăciun.
Se crede că infecţia s-a răspândit de la un membru al acelei familii care s-a întors recent dintr-o călătorie în Africa.
Nu au fost detectate alte cazuri de infectare până în prezent, a declarat o purtătoare de cuvânt.
Simptomele mpox includ de obicei iritaţii cutanate şi, adeseori, simptome generale de boală asemănătoare gripei, cum ar fi febră, dureri de cap şi dureri musculare. Decesele sunt rare.
„Contactul fizic apropiat este necesar pentru transmiterea mpox", potrivit RKI. Virusul, cunoscut în trecut sub numele de variola maimuţei, se transmite în principal prin contact cutanat apropiat, cum ar fi în timpul actului sexual, îmbrăţişărilor, masajului şi sărutului.
În august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional" din cauza noii variante a virusului şi a răspândirii crescute a mpox în Africa.
Gazdele naturale ale virusului mpox sunt rozătoare native din Africa de Vest şi Africa Centrală. Acest patogen este mai puţin adaptat la maimuţe şi la oameni.
Începând din vara anului 2023, numărul cazurilor de mpox a fost raportat în mod continuu, dar la un nivel scăzut pe lună. RKI precizează că niciun deces nu a fost raportat deocamdată în Germania.
Primul caz al noii variante mpox a fost detectat în Germania la 22 octombrie, potrivit Institutul Robert Koch (RKI) pentru sănătate publică.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat că riscul pentru populaţia generală din Europa este considerat ca fiind scăzut.
Mpox a fost o problemă de sănătate publică în unele părţi ale Africii din 1970, dar a primit puţină atenţie la nivel mondial până când a apărut la nivel internaţional în 2022, determinând OMS să declare o urgenţă de sănătate globală, pe care a încheiat-o 10 luni mai târziu.
O nouă tulpină a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenţia lumii după ce OMS a declarat, pe 14 august, o nouă urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani.
Ambele forme pot fi transmise prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual.
Cel mai frecvent utilizat vaccin împotriva mpox oferă imunitate parţială la boală, dar nu este întotdeauna capabil să prevină simptomele severe sau transmiterea infecţiei.
Mai multe epidemii de mpox sunt în prezent active în Republica Democratică Congo şi, într-o măsură mai mică, în câteva ţări vecine. Acestea sunt alimentate de două versiuni diferite ale virusului mpox, clada I, care circulă de decenii, şi clada Ib, o variantă nouă, mai puţin studiată, care îngrijorează comunitatea internaţională cu privire la o potenţială pandemie.
Nouăsprezece ţări africane au înregistrat mai mult de 48.000 de cazuri suspecte de mpox, inclusiv 1.048 de decese până în prezent în acest an, potrivit Centrelor africane pentru controlul şi prevenirea bolilor (Africa CDC), cazurile de pe continent crescând cu 500% faţă de anul trecut.
Noua clasă de mpox Ib a fost semnalată şi în Germania, Suedia, India şi Thailanda. Este o formă diferită a virusului faţă de clada II, care s-a răspândit la nivel mondial în 2022, în special în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi.
Tulpini de mpox au fost raportate în 80 de ţări – dintre care 19 în Africa – până în acest an, a precizat OMS.
Potrivit celor mai recente cifre ale OMS, au existat peste 50.500 de cazuri confirmate şi suspectate de mpox în Africa în acest an şi mai mult de 1.100 de decese pe continent din cauza bolii.
Organizaţia caritabilă Save the Children (Salvaţi Copiii) a declarat recent că, în rândul copiilor, cazurile de mpox au crescut cu peste 130% în Republica Democratică Congo (RDC), care are cel mai mare număr de cazuri de virus.
Recent, OMS a autorizat două vaccinuri pentru utilizarea de urgenţă împotriva mpox, inclusiv unul recomandat ca doză unică pentru persoanele cu vârsta de un an şi peste.
Infecţia virală cu mopox, care durează între 2 – 4 săptămâni, se răspândeşte prin contact apropiat şi cauzează, de obicei, simptome asemănătoare gripei, dureri musculare şi leziuni cutanate purulente, iar în cazurile mai grave poate fi fatală.
Citeşte şi:
Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox