Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea copleşi sistemele sanitare din întreaga lume, chiar dacă primele studii sugerează că provoacă forme mai uşoare de Covid-19 decât tulpinile anterioare.
Potrivit OMS, pericolul este ca aceste studii preliminare să ducă la o relaxare a politicilor publice în faţa pericolului generat de răspândirea variantei omicron.
"O creştere rapidă a cazurilor de infecţie cu omicron, chiar dacă este asociată cu o formă uşor mai moderată de boală, va avea ca rezultat un număr mai mare de spitalizări, mai ales în rândul grupurilor nevaccinate, şi va provoca o depăşire a capacităţii sistemelor de sănătate şi a altor servicii critice", a afirmat Catherine Smallwood, director în cadrul OMS Europa, citată de The Guardian.
Totuşi, OMS a observat o scădere cu 29% a incidenţei noilor cazuri în Africa de Sud, prima ţară care a raportat varianta omicron, în 24 noiembrie.
Chiar dacă unele studii sugerează că varianta omicron este asociată cu un risc mai scăzut de spitalizare comparativ cu varianta delta, OMS consideră că este nevoie de noi date pentru a înţelege severitatea infecţiei din perspectiva marker-ilor clinici.