OMS consideră "foarte probabilă" transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni printr-o gazdă intermediară

OMS consideră "foarte probabilă" transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni printr-o gazdă intermediară

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră, într-un raport redactat împreună cu experţi chinezi, că este "foarte probabilă" transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni printr-o gazdă intermediară, însă consideră că este nevoie de anchete suplimentare pentru a identifica originea pandemiei. 

Raportul nu a fost încă publicat oficial, însă agenţiile Associated Press şi AFP au obţinut copii ale raportului, din care au publicat extrase.

Astfel, raportul redactat după o vizită de circa o lună a unei echipe de exsperţi ai OMS în China conchide că transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni printr-o gazdă intermediară este "probabilă" sau "foarte probabilă", în timp ce varianta unui incident într-un laborator este considerată "extrem de improbabilă".

"Ţinând cont de literatura existentă asupra rolului animalelor de fermă ca gazde intermediare pentru bolile emergente, este necesară realizarea unor anchete suplimentare care să includă o zonă geografică mai întinsă", se arată în raport.

Autorii raportului privilegiază teoria transmiterii naturale a virusului de la un animal-rezervor - cel mai probabil liliacul - la om prin intermediul unui alt animal care nu a fost încă identificat.

Totuşi, transmiterea virusului direct de la liliac la om nu este exclusă, fiind considerată între "posibilă" şi "probabilă".

Experţii precizează că nu au studiat ipoteza unei răspândiri voluntare a virusului dintr-un laborator, în timp ce o scăpare neintenţionată a virusului dintr-un laborator este considerată extrem de improbabilă.

Raportul mai arată că nu trebuie exclusă varianta unei orifgini a virusului prin produse de origine animală provenite din alte state, din afara Asiei de Sud-Est, astfel că extingerea anchetei la alte zone geografice poate fi utilă.

Echipa OMS nu a avut acces la datele brute privind primele cazuri confirmate de Covid-19 din Wuhan, ci doar la un rezumat pregătit de autorităţile sanitare chineze, şi a solicitat acces la sute de probe de sânge prelevate la începutul epidemiei.

viewscnt