[P] Un nou studiu arată că ibuprofenul ar putea reduce replicarea in vitro a virusului SARS-CoV-2

[P] Un nou studiu arată că ibuprofenul ar putea reduce replicarea in vitro a virusului SARS-CoV-2

Mai multe mituri au pus sub semnul întrebării folosirea ibuprofenului în COVID-19, dar studii observaţionale realizate pe un număr mare de pacienţi au demonstrat contrariul, astfel că ţările importante l-au inclus în ghidurile de tratament pentru simptomele asociate formelor uşoare şi medii de COVID-19 precum febra şi durerea. Cel mai recent studiu experimental, publicat în prestigioasa revistă International Journal of Molecular Science, a investigat influenţa antiinflamatoarelor nesterioidiene (AINS) asupra expresiei şi activităţii enzimei ECA2 şi a arătat că ibuprofenul reduce replicarea in vitro a virusului SARS-CoV-2 şi chiar oferă un efect protector împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2.

,,Pentru a acoperi această lacună în cercetare, am efectuat un studiu care a investigat influenţa diferitelor doze de ibuprofen şi a altor AINS asupra expresiei ECA2 şi infecţiei cu SARS-CoV-2 în celulele umane. În plus, ne-am uitat la reglarea expresiei ECA2 în diferite ţesuturi ale şoarecilor trataţi cu ibuprofen”, a declarat dr. Aimo Kannt, Şef al Departamentului pentru Descoperirea Medicamentelor şi Cercetări Preclinice de la Fraunhofer Institute for Translational Medicine and Pharmacology, Frankfurt, Germania, unul dintre autorii studiului publicat în ianuarie 2022 în International Journal of Molecular Science.

,,Acest studiu  a demonstrat că ibuprofenul, flurbiprofenul, etoricoxibul şi paracetamolul nu au niciun efect asupra activităţii enzimei de conversie a angiotensinei, ECA2, in vivo sau in vitro şi concentraţii ridicate ale ibuprofenului şi flurbiprofenului au fost asociate cu reducerea replicării in vitro a virusului SARS-COV-2”, a completat dr. Aimo Kannt.

Ghidurile internaţionale precum cele elaborate de Institutul Naţional de Sănătate (NIH) al Statelor Unite sau Institutul Naţional de Excelenţă şi Îngrijire (NICE) din Regatul Unit recomandă tratamentul simptomatic, precum ibuprofenul, pentru ameliorarea simptomelor COVID-19. Şi în România, Ministerul Sănătăţii şi-a revizuit recomandarea iniţială bazată pe informaţii neconfirmate. AINS sunt menţionate în prezent în Protocolul de Tratament al Infecţiei cu virusul SARS-COV-2, pentru tratamentul simptomatic al formelor uşoare sau moderate de boală, publicat de Ministerul Sănătăţii, atât la adulţi, cât şi la copii.

Noul studiu oferă dovezi la nivel celular şi în modele preclinice care ar putea ajuta la explicarea observaţiilor clinice. Un număr mare de studii observaţionale, poate cel mai notabil studiu de cohortă, ISARIC Clinical Characterization Protocol din Marea Britanie, cu peste 70.000 de participanţi, au arătat că tratamentul cu AINS nu a fost asociat cu un risc mai mare de a dobândi COVID-19 sau de creştere a severităţii bolii.

Şeful Departamentului pentru Descoperirea Medicamentelor şi Cercetări Preclinice de la Fraunhofer Institute for Translational Medicine and Pharmacology a mărturisit că nu a putut observa nicio asociere între ibuprofen - sau alte AINS (flurbiprofen, etoricoxib) sau acetaminofen - şi expresia ECA2, nici în culturi celulare, nici in vivo.

,,În testele de infecţie cu SARS-CoV-2, ibuprofenul şi alte AINS nu au condus la o creştere a încărcăturii virale. Prin urmare, rezultatele noastre nu susţin ipoteza că ibuprofenul sau alte AINS pot facilita intrarea SARS-CoV-2 şi pot agrava COVID-19. La concentraţii mai mari de ibuprofen, am observat chiar şi un efect protector împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 în modelul nostru celular”, a subliniat cercetătorul.

Unul dintre punctele forte ale acestui studiu este faptul că a fost analizată o gamă largă de concentraţii în experimente celulare şi doze variate pe modele animale, care au fost selectate pentru a se potrivi gamei de niveluri terapeutice la oameni.

,,Am analizat direct influenţa AINS asupra încărcăturii virale folosind celule umane foarte permisive pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. De remarcat, studiile independente efectuate de alţi investigatori care utilizează diferite tipuri de celule umane au arătat rezultate  similare, indicând faptul că ibuprofenul nu afectează susceptibilitatea la infecţie sau replicarea SARS-CoV-2”, a explicat dr. Aimo Kannt.

viewscnt