Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi autorităţile naţionale code reglementare în domeniul farmaceutic încurajează pacienţii infectaţi cu noul coronavirus să raporteze reacţiile adverse pe care le experimentează în urma administrării oricărui tip de medicament folosit pentru tratamentul Covid-19 pentru a-i ajuta pe profesioniştii în domeniul sănătăţii şi pe laţi pacienţi.
Pacienţii sunt, de asemenea, încurajaţi să recomande şi reacţiile adverse la medicamentele pentru tratarea afecţiunilor preexistente, cronice.
"În contextul pandemiei, mai multe medicamente autorizate pentru alte boli sunt utilizate la pacienţii cu Covid-19.
Raportarea reacţiilor adverse de către pacienţi completează informaţiile primite de la profesioniştii din domeniul sănătăţii, care au continuat să raporteze reacţiile adverse suspectate ale pacienţilor la medicamente, luate în timpul pandemiei", a precizat EMA, într-un comunicat.
Experţii agenţiei subliniază că înţelegerea noului virus este încă incompletă, inclusiv posibilele interacţiuni cu medicamentele pe care pacienţii le iau.
Prin raportarea reacţiilor adverse suspectate ale medicamentelor utilizate în contextul Covid-19, pacienţii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii pot ajuta la colectarea unor dovezi valoroase ce pot contribui la fundamentarea deciziilor privind utilizarea sigură şi eficace a medicamentelor pe măsură ce pandemia evoluează.
Informaţiile furnizate de către pacienţi şi profesioniştii din domeniul sănătăţii prin intermediul rapoartelor de reacţii adverse se vor adăuga la cunoştinţele survenite în prezent din studii clinice şi alte tipuri de studii.
În România, pacienţii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt încurajaţi să raporteze reacţiile adverse suspectate direct către ANMDMR, utilizând informaţiile de contact postate pe pagina web a agenţiei.
Pacienţii pot raporta, de asemenea, reacţiile adverse medicului, asistentei sau farmacistului, care vor transmite apoi informaţiile către autorităţile de reglementare.
Atunci când sunt raportate reacţiile adverse către ANMDMR este necesar să se furnizate cel puţin următoarele informaţii:
▪ informaţii referitoare la persoana care a experimentat reacţia adversă, inclusiv vârsta şi sexul;
▪ dacă infecţia este confirmată prin testare sau pe baza simptomelor clinice;
▪ o descriere a reacţiilor adverse;
▪ numele medicamentului (denumirea comercială precum şi substanţa activă) suspectat că a cauzat reacţiile adverse;
▪ doza şi durata tratamentului cu medicamentul respectiv;
▪ numărul lotului medicamentului (disponibil pe ambalaj, câmp obligatoriu pentru produse biologice şi vaccinuri);
▪ orice alte medicamente administrate aproximativ în aceeaşi perioadă inclusiv medicamente care nu se eliberează pe bază de prescripţie medicală (OTC), medicamente din plante sau contraceptive;
▪ orice altă afecţiune de care suferă persoana care a experimentat reacţia adversă.
Atunci când raportează reacţiile adverse suspectate, pacienţii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt încurajaţi să furnizeze informaţii cât mai exacte şi mai complete.
Pacienţii sunt încurajaţi să se adreseze medicului, asistentei sau farmacistului dacă sunt îngrijoraţi în legătură cu orice reacţie adversă suspectată.