Un medic sud-african care tratează pacienţii testaţi pozitiv pentru varianta omicron a declarat că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 nu par să aibă complicaţii până acum.
Monitorizarea complicaţiilor ar putea oferi un indicator timpuriu al faptului că actualele vaccinuri Covid-19 sunt eficiente în protejarea împotriva formelor grave la pacienţii infectaţi cu noua variantă.
„Pacienţii care au fost vaccinaţi până acum nu au nicio complicaţie”, a declarat Angelique Coetzee, preşedintele Asociaţiei Medicale din Africa de Sud, pentru CNN.
Pacienţii au fost trataţi acasă şi nu au avut nevoie de spitalizare, a spus medicul. Cazurile au fost depistate în cea mai mare parte la persoanele mai tinere, aşa că oficialii din domeniul sănătăţii nu sunt încă siguri dacă varianta Omicron va provoca simptome mai severe la adulţii în vârstă.
„Am văzut oameni vaccinaţi, care nu erau foarte bolnavi. Acest lucru s-ar putea schimba în viitor. Sunt primele zile. Şi poate asta este ceea ce ne face să avem speranţă”, a mărturisit Angelique Coetzee, unul dintre primii medici din Africa de Sud care a observat că pacienţii prezentau simptome diferite faţă de alte tulpini ale coronavirusului, cum ar fi oboseală, dureri de cap şi dureri corporale.
Pacienţii ei au fost testaţi pozitiv pentru Covid-19 şi ea a raportat cazurile autorităţilor de sănătate din Africa de Sud. Alţi medici din Africa de Sud au mai spus că pacienţii vaccinaţi care s-au infectat cu varianta omicron au doar simptome uşoare până la moderate, a raportat CNN. Dintre cei internaţi, aproximativ 90% sunt nevaccinaţi.
„Vedem pacienţi mai tineri şi vedem cazuri mai uşoare de omicron. Evident, încă adunăm informaţii cu privire la răspândirea acestui omicron în ţară”, a declarat Mvuyisi Mzukwa, vicepreşedintele Asociaţiei Medicale din Africa de Sud.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă vaccinurile actuale sunt eficace împotriva variantei omicron a virusului SARS-CoV-2 sau dacă trebuie modificate pentru a proteja contra noii tulpini.
Varianta omicron, care are un număr mare de mutaţii, a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud şi s-a răspândit acum în cel puţin 20 de ţări. Oamenii de ştiinţă studiază dacă Omicron este mai contagios, provoacă boli mai severe şi dacă funcţionează vaccinurile împotriva acestei variante.