Autorităţile americane din domeniul sanitar au anunţat joi că au redefinit pentru prima dată în 30 de ani ceea ce constituie o dietă „sănătoasă", într-o ţară puternic afectată de bolile cronice asociate consumului de junk-food (alimente ultraprocesate). Bolile legate de alimentaţie, inclusiv bolile de inimă, cancerul şi diabetul, reprezintă principala cauză de invaliditate şi boală în Statele Unite şi contribuie la statutul Americii de ţară cu cea mai scăzută speranţă de viaţă dintre ţările mari cu venituri ridicate.
Datele arată că 77% dintre americani depăşesc recomandările alimentare actuale privind grăsimile saturate; 79% dintre persoane au o alimentaţie săracă în lactate, fructe şi legume; 63% dintre persoane depăşesc recomandările dietetice actuale privind zaharurile adăugate; şi 90% dintre persoane depăşesc limitele zilnice recomandate pentru sodiu (sare).
Conform noilor reguli, propuse de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA), alimentele etichetate drept „sănătoase" trebuie să conţină o anumită cantitate din una sau mai multe grupe de alimente recomandate prin directivele în materie de alimentaţie ale FDA, cum ar fi legumele, proteinele, produsele lactate sau cerealele.
De asemenea, trebuie să îndeplinească limite specifice pentru grăsimi saturate, sare şi zahăr adăugate.
Peste 42% din populaţia adultă americană este obeză, potrivit autorităţilor sanitare.
De asemenea, FDA a anunţat joi că dezvoltă o nouă etichetă pentru a-i ajuta pe producători să semnaleze rapid consumatorilor că un aliment îndeplineşte criteriile „sănătoase".
„În Statele Unite există o criză din ce în ce mai mare de boli cronice care pot fi prevenite, legate de alimentaţie, care necesită măsuri imediate. Menţiunea 'produs sănătos' actualizată marchează un pas important în îndeplinirea priorităţilor FDA în materie de nutriţie, care fac parte dintr-o abordare guvernamentală globală pentru a aborda această criză. Această regulă va contribui la asigurarea accesului consumatorilor la informaţii nutriţionale mai complete, exacte şi actualizate pe etichetele produselor alimentare", a specificat FDA în comunicatul său.
În cadrul reglementărilor anterioare, care datează din anii 1990, „accentul era pus pe reducerea tuturor grăsimilor. Astăzi, accentul este pus pe reducerea grăsimilor saturate, recunoscând în acelaşi timp beneficiile grăsimilor sănătoase", a explicat Claudine Kavanaugh din cadrul FDA.
Avocado, nucile, seminţele, peştele gras, ouăle şi uleiul de măsline sunt în prezent clasificate drept „sănătoase".
În schimb, gustările pe bază de fructe dulci sau chiar batoanele puternic îndulcite, care se aflau anterior pe listă, au dispărut.
După ce noua etichetă va fi implementată, ea va fi „un semnal rapid pentru a permite consumatorilor, inclusiv celor mai puţin familiarizaţi cu informaţiile nutriţionale, să identifice alimentele care stau la baza unei diete sănătoase", a adăugat Claudine Kavanaugh.
FDA nu a furnizat un calendar pentru implementarea etichetei.
„Bolile legate de alimentaţie, inclusiv afecţiunile cardiovasculare, cancerul şi diabetul, reprezintă principala cauză de dizabilităţi şi îmbolnăviri în Statele Unite şi contribuie la speranţa de viaţă mai scăzută a Americii, cea mai scăzută dintre ţările cu venituri ridicate", a declarat în faţa reporterilor Jim Jones, din cadrul FDA.
Mai multe statistici dovedesc amploarea fenomenului: 77% dintre americani depăşesc recomandările pentru consumul de grăsimi saturate, 63%, pentru zaharurile adăugate, iar 90% consumă prea multă sare, în timp ce aproape 80% nu consumă suficiente produse lactate, fructe şi legume.
Opţiunea preşedintelui american Donald Trump pentru Ministerul Sănătăţii este Robert F. Kennedy Jr., nepotul preşedintelui asasinat, angajat în lupta împotriva junk-food-ului şi a bolilor cronice asociate, informează Agerpres.