Persoanele care suferă de boală inflamatorie intestinală au mai multe microplastice în organism

Persoanele care suferă de boală inflamatorie intestinală au mai multe microplastice în organism

Conform estimărilor recente, oamenii consumă zeci de mii de particule de microplastic - bucăţi de plastic cu o lungime mai mică de 5 mm - în fiecare an, cu consecinţe necunoscute asupra sănătăţii. Acum, cercetători de la American Chemical Society au descoperit că persoanele cu boală inflamatorie intestinală au mai multe microplastice în materiile fecale decât cei care nu suferă de IBD, sugerând că prezenţa fragmentelor ar putea fi asociate cu procesul bolii.

Frecvenţa IBD, care include boala Crohn şi colita ulcerativă, este în creştere la nivel global, spun specialiştii. Caracterizată de o inflamaţie cronică a tractului digestiv, IBD poate fi declanşată sau se poate agrava în funcţie de dieta alimentară şi de factorii de mediu. Pe modelele animale studiate, oamenii de ştiinţă au descoperit că microplasticele pot provoca, printre alte probleme, inflamaţie intestinală şi tulburări ale microbiomului intestinal.

Cercetatorii au compart nivelurile de microplastice din materiile fecale ale unor subiecţi sănătoşi cu cele ale unor indivizi diagnosticaţi cu IBD, cu diferite grade de severitate. Echipa a studiat probele fecale de la 50 de persoane sănătoase şi 52 de persoane cu IBD, din diferite regiuni geografice ale Chinei. Analiza probelor a arătat că fecalele de la pacienţii cu IBD conţineau de aproximativ 1,5 ori mai multe particule de microplastic pe gram decât cele ale subiecţilor sănătoşi. Microplasticele aveau forme similare în cele două grupuri - în mare parte foi şi fibre - dar în probele fecale ale celor cu IBD cercetătorii au găsit particule mai mici (mai puţin de 50 μm).

Cele mai frecvente două tipuri de plastic din ambele grupe au fost polietilen tereftalatul - PET, utilizat în sticle şi recipiente pentru alimente, şi poliamida - PA (nylon), găsită în ambalajele alimentare şi textile. Persoanele cu simptome IBD mai severe au arătat tendinţa de a avea niveluri mai ridicate de microplastice în fecale. Folosind un chestionar, cercetătorii au descoperit că persoanele din ambele grupuri care au băut apă îmbuteliată, au mâncat alimente de tip take-away (la pachet) şi au fost expuse frecvent la praf aveau mai multe microplastice în fecale.

Astfel, rezultatele sugerează că persoanele cu IBD pot fi expuse la mai multe microplastice în tractul gastro-intestinal. Cu toate acestea, cercetătorilor nu le este încă clar dacă această expunere ar putea provoca sau contribui la boală inflamatorie intestinală, sau dacă persoanele cu IBD acumulează mai multe microplastice în fecale, ca urmare a bolii.

Studiul a fost publicat săptămâna trecută în ACS' Environmental Science & Technology.

viewscnt