Peste 50 la sută din angajaţii din domeniul sănătăţii din întreaga lume se confruntă cu epuizare, atrăgeau atenţia cercetătorii Universităţii din Texas, care spuneau că majoritatea celor cu burnout se gândesc să renunţe la job ori să se pensioneze mai repede. Un nou sondaj efectuat în rândul membrilor Societăţii Americane de Neuroradiologie (ASNR) a scos la iveală faptul că epidemia de burnout este în creştere, fapt ce-i determină pe 40 la sută dintre neuroradiologi să se gândească la pensionare anticipată. Mai mult, Clinica Mayo a reliefat că peste 42 la sută dintre medicii cu experienţă s-au plâns de burnout în 2021.
Pandemia de COVID-19 cu siguranţă a agravat lucrurile astfel că epuizarea angajaţilor din domeniul medical este o mare problemă cu care se confruntă mai multe sisteme de sănătate din lume.
În toamna lui 2017, membrii Societăţii Americane de Neuroradiologie (ASNR) au răspuns la întrebări referitoare la sarcinile lor de muncă, simptomele de epuizare, erorile raportate şi modul în care meseria de neuroradiologi le-a afectat viaţa.
„Burnout-ul şi consecinţele sale nu se limitează la locul de muncă şi nu este un fenomen benign. A fost corelat cu alte consecinţe personale, cum ar fi abuzul de substanţe, depresia şi sinuciderea, precum şi cu perturbarea locului de muncă din cauza absenteismului, prezentismului, fluctuaţiei de muncă şi pensionării anticipate”, a afirmat dr. Frank J.Lexa, de la Universitatea din Pittsburgh şi UPMC International.
Deşi sondajul de burnout a fost finalizat înainte de debutul pandemiei de COVID-19, autorii studiului au avertizat că descoperirile lor s-ar putea aplica în curând la radiologii suprasolicitaţi.
„Acest instrument a ridicat implicaţii semnificative pentru posibilitatea unei penurii de forţă de muncă în domeniul radiologiei din SUA în viitorul apropiat”, au explicat experţii.
Din cei 412 respondenţi, 86,2% au dezvăluit că volumul de muncă crescut a dus la o reducere a mentoratului şi cercetării. Erorile de citire din cauza interpretărilor grăbite au fost raportate de 56,9% dintre respondenţi, iar 85,2% au recunoscut că au experimentat cel puţin un simptom de burnout. La peste jumătate dintre participanţi au fost raportate anxietate, depresie, dificultăţi de relaxare şi oboseală din cauza volumului de muncă crescut.
La fel de îngrijorător, sondajul a arătat că 36,9% dintre neuroradiologii chestionaţi au recunoscut că au în vedere pensionarea anticipată sau schimbările în carieră, potrivit HealthImaging.com.
Un alt sondaj făcut în rândul medicilor a constatat că 42% dintre aceştia au prezentat simptome de epuizare. Cele mai afectate specialităţi de burnout în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19 sunt, conform Clinicii Mayo, Terapia intensivă 51%, Reumatologie 50% şi boli infecţioase la 49%. Publicaţia The Wall Street Journal scria că aproape jumătate din medicii din generaţia X au declarat că sunt epuizaţi, într-un sondaj care a chestionat peste 15.000 de medici în 2020. Nu numai că medicii recunosc această problemă, dar 31 la sută spun că este o problemă moderată, iar 6 la sută cred că este o problemă gravă.