Un nou studiu a analizat rata globală a cazurilor de accidente vasculare cerebrale, iar constatarea cercetătorilor chinezi a fost că sunt încă prea multe decese din cauza AVC.
În timp ce accidentele vasculare cerebrale şi decesele asociate au scăzut în ţările bogate, numărul acestora rămâne ridicat la nivel mondial, este concluzia studiului. Autorul Liyuan Han de la Academia Chineză de Ştiinţe din Ningbo a atribuit scăderea numărului de cazuri de AVC „serviciilor medicale mai bune în ţările cu venituri mari, care pot oferi detectarea mai devreme a factorilor de risc de accident vascular cerebral şi un control mai bun” al acestora.
„Dar chiar şi în aceste ţări, numărul total de persoane cu accident vascular cerebral este în creştere din cauza creşterii populaţiei şi a îmbătrânirii”, a precizat Han, cercetător la Academia Chineză de Ştiinţe din Ningbo, China.
În opinia chinezului, accidentul vascular cerebral la nivel mondial este cauza principală de deces şi o cauză majoră de dizabilitate pentru adulţi. Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele globale despre accidentele vasculare cerebrale ischemice - care sunt cauzate de cheaguri de sânge şi reprezintă 85% din toate accidentele vasculare cerebrale - din 1990 până în 2019.
În acest timp, rata medie ajustată în funcţie de vârstă a accidentelor vasculare cerebrale a scăzut cu 0,43%, de la 105 la 100.000 de persoane la 95 de accidente vasculare cerebrale la 100.000. Un top al ţărilor arată că cele mai mari rate de AVC au fost în Emiratele Arabe Unite, cu 208 de cazuri la 100.000; Macedonia cu 187, iar Iordania cu 181. Cele mai mici rate au fost în Irlanda cu 36 de cazuri de AVC; Nepal cu 37 de ani şi Elveţia cu 38 de cazuri la fiecare 100.000 de oameni.
La nivel regional, cele mai mari rate au fost înregistrate în Asia de Est (144 la 100.000) şi Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Europa de Est (135 la 100.000). Egiptul şi China au avut cele mai mari creşteri ale ratei accidentelor vasculare cerebrale, cu o creştere de 1,4% în Egipt şi 1,1% în China.
La nivel mondial, rata mortalităţii prin accident vascular cerebral a scăzut uşor în perioada de studiu, de la 66 de decese la 100.000 la 44, o scădere cu 1,6%. Dar această rată generală este încă mare, potrivit autorilor studiului publicat online în decembrie în revista Neurology.
Cele mai mari rate de deces prin accident vascular cerebral au fost în Europa de Est (100 la 100.000); Asia Centrală (79); şi Europa Centrală (67). Cele mai scăzute rate au fost în America de Nord cu venituri mari (16); Australia (17); şi Asia Pacific cu venituri mari (18).
„Deoarece accidentul vascular cerebral ischemic este prevenibil, este esenţial ca mai multe resurse să fie alocate prevenţiei, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde dezvoltarea economică duce la schimbări în dietă şi stilul de viaţă care pot creşte factorii de risc ai oamenilor pentru accident vascular cerebral. S-a estimat că cel puţin jumătate din toate accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite dacă s-ar aduce modificări eficiente la factorii comuni ai stilului de viaţă, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul şi inactivitatea”, a spus Han.
Un alt studiu global, publicat pe 1 decembrie, arată că un AVC poate fi declanşat de furie, tulburări emoţionale şi efort fizic intens.
„Prevenirea accidentului vascular cerebral este o prioritate pentru medici şi, în ciuda progreselor, rămâne dificil de prezis când va avea loc. Multe studii s-au concentrat pe expunerea la hipertensiune arterială, obezitate sau fumat, pe termen mediu şi lung. Studiul nostru şi-a propus să analizeze expunerile acute care pot acţiona ca factori declanşatori”, spune Andrew Smyth, profesor de epidemiologie clinică la universitatea NUI Galway unul dintre cercetătorii principali în acest studiu.