Premieră la Facultatea de Medicină din Sibiu: Primul curs cu specimene umane pentru tinerii specialişti în ortopedie

Premieră la Facultatea de Medicină din Sibiu: Primul curs cu specimene umane pentru tinerii specialişti în ortopedie

Medici rezidenţi şi tineri specialişti din toată ţara au participat recent la primul curs cu specimene umane de la Catedra de Anatomie din Facultatea de Medicină a Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu, unde medici şi lectori recunoscuţi din România au predat ultimele tehnici chirurgicale folosite în ortopedie.

„Este o premieră pentru toate facultăţile de medicină din România", a declarat decanul facultăţii de medicină din Sibiu, profesorul universitar Radu Fleacă, medic în Secţia Clinică de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu.

Potrivit acestuia, medicii tineri au învăţat practic, timp de trei zile, proceduri chirurgicale precum artroscopia, protezaarea genunchiului şi chirurgia piciorului şi a gleznei, informează Agerpres.

Ca să facă operaţii de succes, tinerii medici au nevoie să exerseze nu doar pe mulaje, dar şi pe specimene umane, după care pot dobândi abilităţile practice în timpul intervenţiilor chirurgicale, a explicat decanul Radu Fleacă.

Cursul a fost organizat în comun cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara.

Prezent la cursul de la Medicina din Sibiu, profesorul Radu Prejbeanu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara recomandă ca astfel de parctici să se deruleze în toate facultăţile de profil din ţară, astfel încât pacientul să nu fie „cobai" pentru tinerii ortopezi şi operaţiile să fie unele de succes pentru cât mai mulţi pacienţi.

„Pregătirea medicului nu se termină cu facultatea, nu se termină cu rezidenţiatul. În fiecare an există tehnici noi, apar implanturi noi, apar tot felul de ghiduri, diagnostice noi. Este un proces de educaţie medicală continuu (...) Cursurile astea, pe lângă rolul didactic, de a învăţa post-universitar ceva ce n-ai învăţat în timpul facultăţii sau rezidenţiatului, au şi rolul de a te familiariza cu noile tehnici care apar (...), şi poţi să faci aceste lucruri pe mulaje, pe specimene de animal sau acum pe specimene umane", a evidenţiat profesorul Radu Prejbeanu, medic primar primar Ortopedie şi Traumatologie.

Pentru prima dată, Facultatea de Medicină din Sibiu a putut organiza acest curs folosind specimene umane importate din Statele Unite, cu ajutorul unor companii cu autorizaţii speciale, care respectă legislaţia internaţională şi au acordul familiilor foştilor pacienţi.

viewscnt