O dronă a transportat un rinichi pentru transplant între două spitale din Statele Unite, o premieră mondială care ar putea marca debutul unui nou sistem de transport mai sigur şi mai ieftin, care poate salva vieţi peste tot în lume.
Drona a transportat rinichiul prelevat de la un donator între două spitale din Baltimore, statul Maryland. Transportul s-a realizat pe o distanţă de circa 4 kilometri şi a durat 10 minute, a relatat postul de televiziune CNN.
Rinichiul a fost transplantat la o femeie în vârstă de 44 de ani care era pe dializă de opt ani.
“S-a întâmplat după trei ani de cercetări aprofundate, nimic din toate acestea nu se întâmplă într-o zi. Echipa mea a lucrat cu parteneri de la Poliţia din Baltimore, cu pompierii şi, desigur, cu Universitatea Maryland, cu ingineri, cu piloţi de drone pentru a construi această dronă şi pentru a testa aparatul”, a explicat Dr. Joseph Scalea, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Maryland, în studioul CNN.
Medicul a explicat că o astfel de tehnologie poate salva vieţi, în condiţiile în care Statele Unite, ca şi multe alte state, se confruntă cu o criză de donatori.
În acest an, în SUA au fost deja realizate 9.502 transplanturi de organe, însă peste 113.000 de pacienţi se află pe listele de aşteptare pentru un transplant care le poate salva viaţa.
Dr. Scalea a explicat că transportul de organe prin mijloace tradiţionale nu este încă suficient de sigur în prezent şi este foarte costisitor.
“În fiecare minut, în fiecare oră în plus, organul se deteriorează, trebuie să ne mişcăm mai repede. (...) Uneori, donatorul de organe se află la o mie de mile de beneficiarul transplantului şi trebuie să ne mişcăm foartre repede pentru ca organul să ajungă la beneficiar”, a afirmat Dr. Scalea.
Potrivit medicului, folosirea dronelor reprezintă o “evoluţie naturală” pentru a asigura o creştere a siguranţei în cazul transportului de organe, pentru reducerea costurilor şi pentru salvarea unui număr mai mare de vieţi.
Drona utilizată pentru transportul de organe la Baltimore se deplasează cu o viteză maximă de circa 80 km/h.
Echipa care a realizat drona intenţionează să intre în legătură cu cercetători şi grupuri din SUA cu scopul de a realiza drone mai mari şi mai rapide pentru transportul de organe.
Transportul organelor prin drone reduce riscul pentru medicii şi asistenţii medicali din echipele care însoţesc organele – de multe ori cu avionul – de la locul prelevării până la locul transplantului, mai spun cercetătorii implicaţi în proiect.
Testul a venit la câteva luni după ce transportul unei cantităţi de sânge pentru transfuzii cu ajutorul unei drone a fost testat cu succes în Italia, tot în premieră mondială.