Multe sisteme de sănătate din ţări avansate implementează acum unităţi mobile de accident vascular cerebral echipate cu scanere CT, dar o echipă de medici de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud a reuşit să fie prima care a echipat o ambulanţă şi cu un aparat RMN, pentru a diagnostica rapid un accident vascular cerebral, fiind astfel prima care a efectuat un RMN în ambulanţă unui pacient în timp ce aceasta se deplasa.
Doctorul Donna Roberts, neuroradiolog la Universitatea Medicală din Carolina de Sud, s-a întrebat dacă o nouă modalitate portabilă de RMN ar putea ajuta pacienţii din zonele rurale ale statului american, aşa că i-a contactat experţii Universităţii în telemedicină, accident vascular cerebral şi departamentul local de pompieri pentru a testa un astfel de RMN.
Testele practice timpurii au arătat că aparatul a funcţionat surprinzător de bine în mişcare. A simţit mişcarea şi s-a corectat în timp real, producând scanări clare în timp ce traversa denivelările pe drum.
„Ştim că suntem primii care au făcut vreodată o scanare RMN pe Podul Cooper River”, a spus Michael Haschker, managerul tehnologiilor de tele-sănătate la Centrul de Sănătate pentru Telesănătate al Universităţii Medicale din Carolina de Sud (MUSC).
Unităţile mobile de accident vascular cerebral echipate cu scanere CT şi tehnicieni îmbunătăţesc rezultatele pacienţilor şi reduc timpul până la tratament, dar pot costa şi până la 1 milion USD pe unitate. Problemele de rambursare au împiedicat adoptarea pe scară largă al acestor unităţi.
Experţii MUSC spun că RMN-ul portabil costă mult mai puţin şi poate diagnostica mai precis accidentul vascular cerebral. Acesta din urmă ar ajuta medicii să evalueze rapid dacă un pacient ar trebui să fie trimis într-un spital comunitar sau un centru specializat pentru AVC, în condiţiile în care minutele contează atunci când creierul este privat de oxigen.
Aparatul folosit pe ambulanţă a costat 1.400 de lire sterline. Este de dimensiunea unei imprimante de birou, fiind mai mic decât aparatul RMN obişnuit şi este conceput pentru a fi transportat. „Ceea ce m-a impresionat este că are o corecţie automată a mişcării. Scanerul însuşi a fost capabil să sesizeze mişcarea şi să o corecteze în timp real şi astfel imaginile au ieşit foarte clare”, a spus dr. Roberts.
Echipa intenţionează să scrie un raport care să detalieze concluziile lor şi speră să conducă un program în comitatul Charleston pentru a-şi evalua fezabilitatea şi costurile.
Reducerea timpului înainte de începerea tratamentului nu este doar o chestiune de reducere a numărului de decese prin accident vascular cerebral în Carolina de Sud, ci şi de reducere a severităţii dizabilităţilor pentru cei care supravieţuiesc.
„Carolina de Sud este un lider în ceea ce priveşte AVC, dar suntem, de asemenea, lider în îngrijirea AVC. Dorim să avem unul dintre cele mai avansate programe de îngrijire a accidentelor vasculare cerebrale din Statele Unite şi avem o mulţime de date, aşa că ştim că multe îngrijiri pot fi furnizate atunci când pacientul este în ambulanţă”, a precizat echipa MUSC.