Două persoane au murit în Brazilia din cauza febrei Oropouche. Acestea sunt primele decese înregistrate vreodată în lume din cauza acestei boli, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii din ţara sud-americană.
Victimele sunt două femei originare dintr-un stat din nord-estul Braziliei, cu vârste sub 30 de ani, „fără comorbidităţi, dar care prezentau simptome similare unei forme severe de febră denga", a precizat ministerul brazilian într-un comunicat, adăugând că „până în prezent, niciun deces asociat acestei boli nu a fost semnalat în literatura ştiinţifică mondială".
Autorităţile din Brazilia au anunţat, de asemenea, că investighează un alt deces, suspectat că ar fi fost cauzat tot de febra Oropouche, în statul Santa Catarina din sudul ţării, informează Agerpres.
Febra Oropouche este transmisă de insecte şi ţânţari şi a fost detectată pentru prima dată în Brazilia în 1960, în sângele unui exemplar din familia de mamifere Bradypodidae (leneş).
De atunci, mai multe cazuri au fost raportate, în principal în regiunea amazoniană şi în alte ţări din America Latină.
Potrivit guvernului brazilian, cel puţin 7.236 de cazuri au fost raportate în ţară.
Boala prezintă simptome similare cu cele ale febrei denga, deşi mai blânde.
Autorităţile sanitare braziliene examinează, de asemenea, şase cazuri posibile de transmitere verticală a bolii - între o mamă însărcinată şi copilul său.
Aceste prime decese anunţate de Brazilia coincid cu o epidemie de febră denga care face ravagii în ţară în acest an, cea mai gravă din istoria sa, cu cel puţin 4.824 de decese confirmate începând de la 1 ianuarie.
Experţii spun că febra Oropouche nu reprezintă un pericol pentru Europa
În Europa, a fost semnalat primul caz de febra Oropouche în luna iunie, fiind diagnosticat la un bărbat din Italia care avea antecedente de călătorie în regiunea tropicală a Caraibelor.
Experţii italieni care au izolat virusul în laborator pentru dezvoltarea de teste de diagnostic specifice au dat asigurări cu privire la riscurile potenţiale de transmitere a virusului; deşi insecte din specia culicoides sunt prezente în Italia vectorul (insecte/ţânţari) specific al acestui virus (Culicoides Paranensis) nu este prezent în Europa ci doar în America de Sud şi Centrală.
Alţi potenţiali vectori secundari, cum ar fi Culex quinquefasciatus sau Aedes Aegypti, nu au fost raportaţi în Italia până acum.
Febra Oropouche este o arboviroză (infecţii virale transmise prin artropode - insecte şi ţânţari) la fel ca febra Dengue (denga), Zika şi Chikungunya.