Radioterapia externă este o metodă de tratament cu acţiune loco-regională care utilizează radiaţii ionizante cu energie înaltă pentru a distruge celulele tumorale. Aproximativ jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu cancer necesită radioterapie în cursul evoluţiei bolii – pentru vindecare, pentru reducerea posibilităţii de recidivă, pentru stoparea înmulţirii celulelor canceroase şi răspândirea lor în corp (metastazare) sau pentru ameliorarea simptomelor.
Radioterapia externă este parte integrantă din tratamentul multimodal al cancerului şi are ca scop distribuirea cu mare precizie a fasciculelor de radiaţii, în doză cât mai mare, către structura tumorală, astfel încât ţesuturile sănătoase din jur să fie cât mai puţin afectate. Radioterapia externă ţinteşte o anumită regiune a corpului, iar tehnologia folosită în prezent oferă proceduri automate şi foarte bine dozate, pentru ca procedura terapeutică să fie sigură, eficientă şi precisă.
Tipuri de radioterapie externă
Radioterapia externă foloseşte radiaţii ionizante (fascicule de fotoni, protoni, electroni) administrate din exteriorul corpului, conform protocolului de tratament, pentru a distruge celulele canceroase. Radiaţiile sunt produse cu ajutorul unor acceleratoare liniare, echipamente de ultimă generaţie special create pentru a iradia cu precizie tumora şi pentru a păstra în siguranţă ţesuturile normale.
Progresul accelerat al tehnologiei medicale din ultimii ani a dus la îmbunătăţirea continuă a tehnologiei şi a echipamentelor de imagistică şi radioterapie, cu dezvoltarea unor tipuri speciale de radioterapie externă:
- Radioterapia cu arc modulată volumetric (RapidArc) distribuie dozele de radiaţii uniform datorită rotaţiei complete la 360 de grade şi variaţiei de viteză a acceleratorului liniar.
- Radioterapia 3D conformaţională foloseşte imagini CT, RMN sau PET-CT pentru identificarea tridimensională exactă a volumului tumoral care trebuie tratat şi pentru reducerea efectelor secundare ale iradierii.
- Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) este o formă de radioterapie 3D care modelează forma şi intensitatea fasciculelor iradiante pentru ca doza distribuită în volumul tumoral să fie precisă şi să aibă efectul terapeutic dorit.
- Radioterapia ghidată imagistic (IGRT) utilizează tehnologie imagistică avansată şi detectează în timpul procedurii modificările tumorale, fiind folosită de obicei în tratamentul tumorilor dependente de mişcările respiratorii.
- Radioterapia stereotaxică este o tehnică de radioterapie avansată, similară chirurgiei stereotaxice, care administrează doze mari de radiaţie, fiind folosită în tratamentul tumorilor cerebrale, a tumorilor spinale sau a tumorilor din ficat sau plămân.
Integrarea radioterapiei externe în tratamentul oncologic
Există mai multe modalităţi de administrare a radioterapiei externe, iar medicul va recomanda una dintre ele în funcţie de tipul neoplaziei, de regiunea corpului care necesită a fi iradiată sau de scopul final al tratamentului – paliativ sau curativ. Medicul radioterapeut indică radioterapia externă în diverse tipuri de tumori maligne numai după o analiză amănunţită a investigaţiilor imagistice diagnostice.
Radioterapia externă este administrată ca parte a unui tratament complex multimodal, fasciculele de radiaţie cu energie înaltă fiind folosite în tratamentul afecţiunilor oncologice cu scop curativ, cu scop adjuvant (postoperator) sau cu scop neoadjuvant (preoperator) în asociere cu chimioterapia, hormonoterapia sau chirurgia.
Planul de radioterapie este alcătuit pe baza recomandărilor făcute de echipa oncologică multidisciplinară (Tumor Board) compusă din medici din diferite specialităţi – Oncologie, Radioterapie, Radiologie şi imagistică medicală, Chirurgie oncologică. Planificarea exactă a numărului de şedinţe terapeutice şi a dozei de radiaţii şi programul de reevaluare clinică şi imagistică post-procedural sunt stabilite de medicul radioterapeut în colaborare cu medicul oncolog.
Înainte de începerea tratamentului prin radioterapie externă, medicul radioterapeut efectuează o sesiune de simulare a procesului de iradiere pentru a stabili cu precizie poziţia pacientului şi regiunea exactă de iradiat. Astfel, medicii utilizează echipamente imagistice moderne ultraperformante (computer tomograf 4D) sau de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru a examina pacientul şi pentru a localiza cu precizie formaţiunea tumorală, în corelaţie cu celelalte organe din jur.
Unele tipuri de cancer, precum cancerele din sfera ORL sau cele abdominale, necesită imobilizarea pacientului şi contenţia acestuia cu ajutorul unor metode speciale de fixare – măşti termoplastice, saltele vidate – pentru a asigura reproductibilitatea şi distribuţia exactă a fasciculelor iradiante în interiorul tumorii.
Tehnologie ultraperformantă la Centrul Oncologic SANADOR
Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical românesc, oferă pacienţilor oncologici modalităţi terapeutice de radioterapie externă de cea mai înaltă calitate, uşor accesibile, bazate pe o expertiză medicală personalizată.
La SANADOR, expertiza comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board) înseamnă decizii luate corect şi rapid, spre beneficiul maxim al pacientului. Echipa medicală interdisciplinară integrează şi compară informaţii complexe, resurse medicale şi ghiduri internaţionale, pentru a alcătui un plan de tratament adaptat nevoilor bolnavului oncologic.
Centrul Oncologic SANADOR asigură – ambulatoriu şi prin spitalizare de zi şi continuă – servicii de radioterapie externă, radiochirurgie şi stereotaxie fracţionată, radioterapie internă sau brahiterapie şi radioterapie izotopică, cu ajutorul celor mai performante echipamente şi tehnologii medicale şi sub atenta supraveghere a unei echipe medicale cu rezultate şi experienţă remarcabile în domeniu.
La Centrul Oncologic SANADOR, procedurile de radioterapie externă sunt realizate cu precizie ridicată şi în maximă siguranţă folosind acceleratoarele liniare de ultimă generaţie TrueBeam STx High Definition şi TrueBeam, produse de Varian, liderul mondial în domeniu.
Simularea tratamentului radioterapic se efectuează la Centrul Oncologic SANADOR cu ajutorul echipamentului CT Philips Brilliance Big Bore 4D, primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie, care oferă performanţă imagistică prin acurateţea scanării şi reducerea artefactelor.