Endometrioza rămâne o boală enigmatică şi se dezvoltă în principal în zone urbane, însă dacă diagnosticul se emite într-un stadiu incipient, medicii pot elimina complet leziunile pacientelor, a declarat prof. dr. Fritz Nagele, director medical al Spitalului Privat Goldenes Kreuz din Viena, care aparţine de grupul PremiQaMed, în cadrul unui webinar găzduit de 360medical.ro.
Profesorul a vorbit despre condiţiile de diagnostic şi de tratament pentru afecţiunile ginecologice la spitalul Goldenes Kreuz.
"Povestea noastră de aici a început acum aproximativ 100 de ani. Iar în acea perioadă, în acest spital se practica - în principal - obstetrica. Între timp, ceea ce înseamnă în ultimii 100 de ani, în mod firesc, toţi aceşti specialişti care se ocupau de obstetrică au început să practice şi ginecologia, astfel încât astăzi cuprindem tot domeniul larg al chirurgiei ginecologice, în afară de faptul că avem cel mai mare departament privat de obstetrică din Austria", a explicat prof. Nagele.
"Oferim aproximativ tot spectrul chirurgiei ginecologice, principalele indicaţii fiind bolile benigne, dar acoperim şi toate bolile ginecologice care pot apărea de-a lungul vieţii unei femei.
De la afecţiunile care apar la o vârstă fragedă, precum endometrioza, până la afecţiuni care apar la o vârstă mai înaintată, precum incontinenţa", a completat medicul.
Profesorul a explicat că, de-a lungul ultimelor decenii, domeniul chirurgiei ginecologice s-a schimbat complet, majoritatea operaţiilor efectuate în prezent fiind minim invazive.
"Aşadar, nu mai efectuăm, ca înainte, operaţii deschise la nivelul abdomenului, ci aplicăm pentru majoritatea afecţiunilor aşa numita chirurgie “prin gaura cheii.” Inciziile sunt foarte mici, aproximativ 5 mm până la 1 cm, şi se efectuează 3-4 incizii, astfel încât se obţine atât un rezultat cosmetic bun, cât şi recuperarea pacientelor este mult mai rapidă", a menţionat prof. Nagele.
ENDOMETRIOZA
Un subiect important în acest domeniu este endometrioza, o boală considerată încă "enigmatică", fără o origine clar identificată.
"Termenul enigmatic înseamnă exact că nimeni nu ştie de ce. Şi există multe teorii. De ce se dezvoltă endometrioza, aşa cum ştim, în principal în zonele urbane şi nu în mediul rural. Apare de şapte ori mai des ca istoric familal şi foarte des dacă mama a avut endometrioză. Deci este vorba despre motive genetice, motive de mediu înconjurător, precum şi multe alte motive care sunt responsabile pentru această boală", a afirmat prof. Nagele.
"Ideea este că este vorba de o boală foarte, foarte frecventă. Şi acest lucru cauzează două probleme principale. Prima problemă sunt durerile. În al doilea rând, foarte des endometrioza este diagnosticată la femei care nu au reuşit să rămână însărcinate", a precizat profesorul.
Potrivit specialiştilor, simptomul principal al endometriozei este durerea menstruală (dismenoree) - care este, însă, un simptom frecvent şi la femeile care nu au endometrioză.
"Oricum, dacă durerea este foarte intensă, ceea ce înseamnă că femeile afectate trebuie să ia medicamente de trei, patru sau cinci ori pe zi şi chiar se tem de următoarea lor menstruaţie, pentru că nu pot nici măcar să iasă din casă datorită durerilor, atunci acesta este un simptom principal de endometrioză", a explicat medicul.
Prof. nagele a precizat că, în funcţie de localizarea endometriozei - dacă este în pelvisul inferior sau aproape de vezică sau de intestin -, afecţiunea poate produce şi simptome urinare sau intestinale.
"De obicei dacă o pacientă suferă de endometrioză şi îi spune simptomele mamei sale sau medicului ei, de multe ori primeşte răspunsuri precum: „Ei bine, asta nu este o problemă, luaţi pur şi simplu medicamente” sau mama spune: „Nu îţi fă griji, şi eu am avut dureri în timpul menstruaţiei. E normal". Iar acestea sunt unele dintre motivele pentru care, de obicei, durează până la şapte ani până când se emite diagnosticul corect", a explicat prof. Nagele.
"Este foarte important ca femeile să fie conştiente de corpul lor, să asculte de corpul lor şi să nu normalizeze prea mult timp o durere care apare frecvent, în fiecare lună", a menţionat medicul.
În prezent există o singură procedură care asigură o diagnosticare exactă, laparoscopia, care cuprinde toate investigaţiile preoperatorii precum cele de ecografie, radiologice sau RMN.
"Diagnosticul concret se poate emite numai prin laparoscopie, unde afecţiunea se poate vedea concret, prin care se prelevă probe de ţesut evaluate histopatologic şi astfel se emite diagnosticul exact de endometrioză", a precizat profesorul.
Laparoscopia este o procedură minim invazivă, însă intervenţia poate dura chiar şi câteva ore. În cazul endometriozei, diagnosticarea într-un stadiu incipient este esenţială pentru eliminarea leziunilor. În faze avansate, există un risc mai ridicat de recidivă.
"Dacă diagnosticul se emite într-un stadiu incipient, atunci putem elimina complet şi eficient leziunile aferente", a precizat prof. Nagele.
PACIENTE DIN ROMÂNIA
Medicul a vorbit şi despre pacientele din România care merg la diagnostic şi tratament la Spitalul Goldenes Kreuz.
"O să vă dau un exemplu. Dacă o pacientă are simptome tipice, atunci ar trebui să vină la Viena pentru o consiliere preoperatorie, un check-up preoperator, investigaţii ginecologice sau investigaţii suplimentare - ecografie, RMN - orice se dovedeşte a fi necesar. Pacienta ar trebuie să fie prezentă în Viena cu două zile înainte de operaţia planificată", a precizat prof. Nagele.
Ulterior, pacienta este internată în spital în aceeaşi zi în care are loc operaţia sau cu o zi înainte, în funcţie de ora la care are loc intervenţia. Astfel, dacă operaţia are loc dimineaţa, pacientele preferă să fie internate cu o seară înainte.
într-un caz obişnuit, operaţia durează aproximativ o oră sau o oră şi jumătate, spitalizarea fiind de două nopţi.
"Este recomandat ca apoi să rămâneţi pentru câteva zile în Viena. Cazarea într-un hotel o putem organiza tot noi, deorece în apropierea spitalului se află multe hoteluri mici şi pensiuni, unde pacientele pot rămâne pentru 2-3 zile, înainte de întoarcerea în ţară. Deci, pe scurt, dacă vorbim despre un caz medical obişnuit, este recomandat să calculaţi cu o săptămână de şedere în Austria", a mai spus prof. Nagele.
Medicul a subliniat importanţa tratamentului endometriozei într-un centru specializat în această afecţiune.
"Nu trebuie doar să se poată opera şi trata anumite stadii timpurii, ci este necesară o infratsructură şi un mediu în care să se adune în jurul pacientei, în cadrul Centrului de Endometrioză, toate specializările medicale, necesare în tratarea acestei afecţiuni. Radiologi, chirurgi, urologi sunt implicaţi în acest proces, nu numai ginecologi", a subliniat medicul.
În stadii avansate, pacientele au nevoie de multe ori şi de consiliere psihologică.
"Prin urmare, avem nevoie de o abordare multidisciplinară pentru a ajuta astfel de cazuri severe. Iar acest lucru este posibil numai într-un centru specializat pe endometrioză", a punctat profesorul.
RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI
Premiqamed a transmis şi răspunsuri la întrebările unor persoane din România interesate de tratamentele oferite în Austria.
Pentru o procedură de fertilizare in vitro, trebuie făcute toate examenele în Austria, chiar dacă am făcut deja o parte din analize în România?
Toate investigaţiile ar trebui repetate în Austria, deoarece niciun institut nu se bazează pe constatări medicale externe. Rapoarte medicale concludente şi recente sunt esenţiale pentru emiterea unui diagnostic exact. Câte investigaţii sunt necesare, pentru ca medicul specialist să poată emite planul terapeutic, variază în funcţie de situaţia medicală individuală.
Decizia asupra investigaţiilor necesare revine medicului curant.
Am 48 de ani, diagnostic de chistadenom, am consultat deja 2 medici şi mi s-a spus că nu se poate rezolva decât chirurgical. Se poate realiza operaţie minim-invazivă?
Un chistadenom se operează, de regulă, minim-invaziv prin intermediul laparsocopiei. În cadrul intervenţiei se efectuează o incizie în zona ombilicală, prin care este poziţionată o cameră video. Instrumentele chirurgicale sunt introduse în cavitatea abdominală, prin două incizii mici în zona pubiană. Cu ajutorul aceastora se separează şi îndepărtează chistul. Procedura se efectuează, de obicei, sub o anestezie generală de scurtă durată.
Am suspiciune de endometrioză, dar nu mi s-a pus un diagnostic clar. Ce trebuie să fac pentru a trece prin proces de diagnostic la spitalul dumneavoastră? Care sunt procedurile?
Singura metodă de diagnosticare corectă şi exactă a endometriozei este laparoscopia. Această investigaţie se efectuează sub anestezie generală. Un instrument optic subţire, cu o cameră mică (laparoscopul) este introdus în cavitatea abdominală, printr-o mică incizie în zona ombilicală.
Se pot trimite la spitalul Goldenes Kreuz analize realizate în România direct în română sau trebuie traducere autorizată?
Rapoartele medicale trebuie traduse în limba germană sau engleză, pentru a putea fi interpretate de către medicii noştri specialişti. Traducerea nu trebuie să fie autorizată, însă trebuie să fie corectă şi profesională, respectând terminologia medicală, în scopul unei evaluări concludente.
În cazul unei operaţii pentru endometrioză, există şanse ca pacienta să poată să rămână ulterior însărcinată?
După o operaţie de endometrioză, şansa de a rămâne însărcinată în mod natural creşte considerabil. Acest lucru este valabil mai ales pentru stadiile incipiente ale bolii. Dacă sarcina naturală însă nu are succes, avem la dispoziţie numeroase opţiuni de tratament. După o examinare detaliată, specialiştii noştri recomandă terapia ideală şi personalizată.
Date de contact ale departamentului internaţional al spitalelor Premiqamed (personal vorbitor de limba română):
E-mail: international@premiqamed.at
Telefon: +43 1 360 66 7500
Formular de contact online: https://www.premiqamed.ro/ro/contact