În fazele incipiente ale neuropatiei diabetice pot fi realizate intervenţii care "pot să întoarcă înapoi timpul" din punctul de vedere al progresiei complicaţiei şi chiar să facă să dispară simptomele afecţiunii, a declarat prof. univ. Dr. Bogdan Timar, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ” Victor Babeş” din Timişoara, în cadrul
Prof. univ. dr. Bogdan Timar, despre neuropatia diabetică: În fazele incipiente, avem intervenţii care pot să întoarcă înapoi timpul din punctul de vedere al progresiei complicaţiei
">emisiunii 360MEDICAL difuzate duminică la B1 TV. Emisiunea a fost susţinută de Wörwag Pharma.
Diabetul zaharat este asociat cu riscuri ridicate de dezvoltare a unor complicaţii care pot pune în pericol diferite organe şi funcţii ale organismului.
O complicaţie frecventă şi critică este neuropatia diabetică, caracterizată prin alterarea simţurilor la nivelul picioarelor.
"Prevalenţa neuropatiei diabetice creşte odată cu înaintarea în vârstă şi cu durata bolii, mai ales în condiţiile unui control glicemic precar. La 20 de ani de la debutul diabetului zaharat, o treime dintre pacienţi au neuropatie, iar în cazul diabetului zaharat de tip II, procentul poate depăşi 60%", a afirmat dr. Nicolae Fotin, în cadrul aceleiaşi emisiuni.
În România, aproape 12% din populaţie suferă de diabet zaharat, ceea ce înseamnă că sute de mii de persoane suferă de o anumită formă de neuropatie diabetică.
Această complicaţie apare de multe ori timpuriu, încă din primii ani de boală. Mulţi pacienţi cu diabet zaharat dezvoltă o formă sau alta de neuropatie, de la asimptomatică la dureroasă.
"Simptomatologia este progresivă. La început, simptomatologia este una mică, iar implicaţiile nu sunt atât de importante pentru starea de sănătate. Dacă pacientul sesizează aceste aspecte sau dacă medicul face un screening proactiv, pot fi făcute teste de verificare a neuropatiei chiar şi într-un cabinet medical cu o dotare minimă", a spus prof. Timar.
Acest test se realizează cu un monofilament cu care se testează sensibilitatea la durere a pacientului şi sensibilitatea vibratorie. De altfel, screening-ul este decontat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
"În momentul în care facem aceste teste, putem detecta neuropatia diabetică încă din fazele incipiente, asimptomatice, şi putem interveni", a arătat medicul.
"Este recomandat ca pacienţii cu diabet zaharat să efectueze în fiecare an acest test de depistare precoce a neuropatiei, iar pacienţii la risc crescut, cu o durată lungă de evoluţie a diabetului zaharat, care au fost dezechilibraţi din punct de vedere metabolic o perioadă de timp, să fie testaţi chiar mai frecvent pentru identificarea precoce a acestei complicaţii", a completat profesorul.
Simptomele neuropatiei diabetice diferă de multe ori de la un pacient la altul, ceea ce poate întârzia diagnosticul.
"În fazele incipiente, avem intervenţii care pot să întoarcă înapoi timpul din punctul de vedere al progresiei complicaţiei şi să facă să dispară această complicaţie, cel puţin ca simptomatologie", a explicat prof. univ. Dr. Bogdan Timar.
Emisiunea integrală 360MEDICAL despre Neuropatia diabetică, în link-ul de mai jos: