Noile terapii apărute mai ales în ultimul deceniu au permis prelungirea de la 3 la 7 ani a duratei mediane de supravieţuire a pacienţilor cu mielom multiplu, astfel că şansele pacienţilor cu această afecţiune de a trăi mult sunt semnificativ mai mari în prezent, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, în cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată la postul de televiziune B1 TV.
Mielomul multiplu este un tip de cancer care se manifesta prin multiplicarea necontrolată a plasmocitelor de la nivelul măduvei osoase. Astfel, plasmocitele încep să se dividă necontrolat, producând o proteinş anormală.
"Mielomul multiplu este încadrat la categoria de boli rare. Impactul pe care îl are o astfel de boală este destul de semnificativ. La nivel european sunt diagnosticagte anual aproximativ 40.000 de cazuri noi şi, chiar dacă există o îmbunătăţire a opţiunilor terapeutice, încă există o mortalitate importantă în cazul acestei neoplazii", a explicat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul emisiunii.
Această afecţiune are mai multe grade de dezvoltare. În stadiul iniţial se observă doar prezenţa acestei proteine anormale. De altfel, boala poate fi mult timp asimptomatică.
"În cazul mielomului multiplu asimptomatic, pacientul va avea nevoie de o monitorizare atentă, iniţial la 3 luni, apoi la 6 luni. Când apar semne de boală activă, se face terapie. Avem pacienţi care stau 10, 20 sau 30 de ani fără să fie nevoie de intervenţie terapeutică", a afirmat prof. univ. dr. Daniel Coriu.
În cazul formelor simptomatice, semnele bolii sunt disfuncţia osoasă (cel mai tipic), anemie, hipercalcemie şi boală renală. "Aceste patru semne indică intervenţia terapeutică, obligatoriu", a menţionat prof. Coriu.
Diagnosticul este unul complex şi necesită internarea într-un centru medical specializat în această patologie. Totuşi, tratamentul acestei afecţiuni s-a îmbunătăţit considerabil în ultima perioadă.
"Obiectivele noastre sunt prelungirea supravieţuirii şi o calitate a vieţii foarte bună. În ultimii zece ani, în mielomul multiplu s-au făcut nişte progrese fantastice în domeniul terapiei. Avem mai multe clase terapeutice, avem imunomodulatori, avem inhibitori de protează, avem anticorpi monoclonali şi avem autotransplantul, pentru pacienţii eligibili. Partea bună este că toate aceste opţiuni sunt disponibile şi în România", a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu.
În stadii avansate, boala poate progresa spre leucemie cu plasmocite, o formă gravă.
"Cu ajutorul acestor terapii, am reuşit să prelungim mediana supravieţuirii de la 3 ani până la 7 ani, la ora actuală, ceea ce este fantastic, mai mult decât dublu. Şansele pacienţilor noştri de a trăi mult sunt mult mai bune", a spus prof. Coriu.
Creşterea opţiunilor terapeutice pentru pacienţii cu mielom multiplu înseamnă şi strategii mai complexe de tratament, spun specialiştii.
"Aceste medicamente trebuie folosite într-o anumită ordine. Practic, pentru fiecare pacient trebuie să existe un plan terapeutic, o strategie terapeutică pe care medicul curant trebuie să şi-o stabilească de la început şi în funcţie de particularităţile pacientului", a punctat prof. Daniel Coriu.
În prezent, pentru tratamentul mielomului multiplu sunt create echipe dedicate, multidisciplinare, cum este cazul la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.
Cauza mielomului multiplu nu este clară. Totuşi, specialiştii consideră că există anumiţi factori care favorizează apariţia bolii, precum cauze genetice, inflamaţii cronice, factori infectioşi şi de mediu şi expunerea la radiaţii.
Puteţi urmări înregistrarea integrală a emisiunii în link-ul de mai jos: