Prof. univ. dr. Gabriel Prada: Persoanele în vârstă au nevoie de un aport suplimentar de biofactori pentru apărarea imunitară împotriva unei posibile infecţii în această perioadă

Prof. univ. dr. Gabriel Prada: Persoanele în vârstă au nevoie de un aport suplimentar de biofactori pentru apărarea imunitară împotriva unei posibile infecţii în această perioadă

La persoanele în vârstă este nevoie de un aport suplimentar de biofactori pentru apărarea imunitară împotriva unei posibile infecţii în această perioadă de pandemie, însă orice supliment trebuie administrat doar după consultarea unui specialist, a declarat prof. univ. dr. Gabriel Prada, medic primar geriatrie şi gerontologie, în cadrul emisiunii 360MEDICAL difuzată la postul B1 TV dedicate acestui subiect.

Speranţa de viaţă la naştere în România a crescut cu peste cinci ani în ultimele 3 decenii, de la mai puţin de 70 de ani la finalul epocii comuniste până la 75,3 ani în 2018. Chiar dacă nivelul din România rămâne în continuare printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, avansul are un impact major asupra sistemului de sănătate, aşa cum se vede în multe state dezvoltate.

Tocmai de aceea, prevenţia are un rol-cheie în medicina vârstnicului. O dietă sănătoasă şi activitatea fizică constantă ajută la prevenirea unor boli asociate vârstei înaintate şi la o calitate bună a vieţii.

“Vitaminele au un rol esenţial în existenţa umană, iar lipsa lor poate să conducă la o serie de modificări, foarte importantă fiind scăderea imunităţii. Zincul este implicat în imunitate şi este foarte important, în această perioadă, când ne confruntăm cu riscuri de infecţie în cadrul pandemiei de Covid-19”, a explicat prof. univ. dr. Gabriel Prada.

“De asemenea, şi vitaminele, inclusiv B12 şi B6 sunt importante în apărarea imunitară. Există o serie de surse alimentare, dar din păcate de mult ori vârstnicii nu pot beneficia de ele, din diverse considerente legate de sănătate şi de statutul socio-economic”, a completat profesorul.

Persoanele în vârstă au şi tulburări de absorbţie a acestor vitamine esenţiale în întărirea sistemului imunitar, din cauza unor modificări la nivelul organismului asociate îmbătrânirii.

“Este important ca aceste deficite să fie identificate din timp. Marea dificultate a acestei identificări constă în faptul că simptomele sunt foarte nespecifice. De multe ori sunt simptome precum apatii, furnicături la nivelul membrelor superioare sau inferioare, care pot să apară în multe afecţiuni”, a menţionat prof. Prada.

Alte simptome sunt anxietatea, lipsa de concentrare sau tulburări de memorie, chiar dacă nu foarte intense. Simptome mai puternice, similare celor observate la cazurile de demenţă, sunt provocate de scăderea accentuată a nivelului de vitamină B12.

“Mai important, unele deficienţe de vitamine – inclusiv B1 sau B12 - pot să genereze o serie de alterări de tip neurologic care, dacă nu sunt identificate din timp, pot deveni ireversibile”, a precizat medicul.

Stresul şi anxietatea asociate pandemiei de Covid-19 pot accentua unele dintre aceste probleme.

“Toate aceste probleme creează o rată metabolică mărită şi este nevoie de un aport suplimentar de micronutrienţi, de biofactori, pentru apărarea imunitară împotriva unei posibile infecţii - nu numai a Covid-19, pentru că există multe alte virusuri, inclusiv virusul gripal”, a punctat prof. Prada.

“Există două tipuri de persoane în vârstă: unii sunt mai robuşti, mai rezistenţi la acţiunea factorilor de risc, şi alţii care sunt mai fragili. Aceştia sunt mult mai vulnerabili la factorii de risc, inclusiv la factorii infecţioşi”, a completat specialistul.

Totuşi, persoanele mai fragile şi cu risc crescut de îmbolnăvire pot fi identificate din timp.

“Este nevoie de o suplimentare a acestor biofactori pentru ca mecanismele naturale de apărare să funcţioneze la parametrii normali. Un lucru foarte important este prevenţia la persoanele în vârstă. Este o prejudecată că la oamenii în vârstă, la 80-85 de ani, nu mai are ce să caute prevenţia, dar ea este, de fapt foarte, importantă”, a menţionat profesorul.

Unul dintre factorii esenţiale în cadrul prevenţiei la persoanele în vârstă este dieta, care trebuie să fie bogată în biofactori. Aceştia pot fi obţinuţi fie prin alimentaţia obişnuită, fie prin medicamente.

Specialiştii avertizează în privinţa riscului unui aport necontrolat de suplimente alimentare sau de altă natură.

“Administrarea de produse ‘din auzite’, fără consultarea şi fără recomandarea unui specialist, poate face mai mult rău, pe de o parte din cauza diverselor interacţiuni medicamentoase pe care doar un specialist le poate monitoriza, pe de altă parte ca urmare a produselor în sine”, a afirmat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, specialist în politici de sănătate, în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Profesorul Prada le recomandă persoanelor în vârstă să consume în această perioadă frecvent fructe şi legume proaspete şi să consulte medicul pentru orice simptom care poate să apară.

viewscnt