Pentru prima dată în cercetările asupra sistemului cardiovascular, o echipă de specialişti a reuşit să arate că transcriptaza inversă telomeraza (TERT) din mitocondrii, uzinele energetice ale celulelor, are o funcţie protectoare în infarctul miocardic.
Celulele musculare cardiace beneficiază de pe urma funcţiei mitocondriale crescute si sunt protejate de moartea celulară, în care mitocondriile joacă un rol esenţial. Alte tipuri de celule profită şi ele de funcţia mitocondrială crescută şi cercetătorii au reuşit să demonstreze acum acest lucru.
În nucleul celular, TERT este o componentă a telomerazei, aşa numita „enzimă a nemuririi", a cărei descoperire i-a adus dr. Elizabeth Blackburn şi colegilor săi Premiul Nobel pentru Medicina în 2009. Acum, două grupuri de cercetare de la Universitatea Heinrich-Heine, din Duesseldorf, au demonstrat că TERT este prezent şi în mitocondriile din celulele sistemului cardiovascular. Cu toate acestea, până în prezent nu a fost posibil să se facă o distincţie clară între funcţiile sale în aceste organite celulare.
În acest scop, doi cercetători de la HHU împreună cu echipa lor au generat modele unice la nivel mondial de şoareci în care proteina TERT a fost prezentă în toate celulele corpului, fie exclusiv în nucleu, fie în mitocondrii. Ei au reuşit să demonstreze că TERT mitocondrial, nu şi cel nuclear, a îmbunătăţit funcţia mitocondrială în inimă şi a redus zona afectată după un atac de cord. Acest lucru s-a reflectat şi în recuperarea funcţiei cardiace după infarct, cercetătorii observând că celulele musculare cardiace au beneficiat de creşterea funcţiei mitocondriale şi au fost protejate de moartea celulară. Cercetătorii au identificat şi alte tipuri de celule care profită de funcţia mitocondrială crescută, respectiv fibroblastele, care sunt esenţiale pentru cicatrizarea normală a ţesuturilor după un infarct, şi celulele endoteliale, care asigură vascularizarea, alimentarea cu sânge în zona infarctului
Pe baza acestor constatări, terapiile care cresc cantitatea de TERT în mitocondrii par a fi utile în îmbunătăţirea procesului de vindecare după un atac de cord. Un astfel de efect a avut loc în ţesutul cardiac al pacienţilor cu bypass după o terapie de presiune. În această terapie o manşetă convenţională de presiune pentru tensiunea arterială este plasată pe braţul superior al pacientului şi este umflată de mai multe ori într-un ritm specific care îmbunătăţeşte funcţiile mitocondriale. Primele experimente pe culturi celulare indică faptul că o creştere a nivelului TERT mitocondrial poate fi obţinută şi prin utilizarea unei substanţe vegetale aprobată ca supliment alimentar.
Cercetările au fost conduse de prof. Judith Haendeler de la Facultatea de Medicină şi Biologie Moleculară şi prof. Joachim Altschmied de la Departamentul de Biologie al HHU, iar rezultatele au fost publicate pe 21 octombrie în Circulation.