Radiologie şi imagistică medicală cu echipamente de înaltă performanţă la SANADOR

Radiologie şi imagistică medicală cu echipamente de înaltă performanţă la SANADOR
Articol susţinut de Sanador -

Imagistica şi radiologia îndeplinesc un rol deosebit de important în funcţionarea îngrijirilor medicale. Prin intermediul acestora se evaluează, monitorizează şi se confirmă o afecţiune într-un mod corect şi sigur. SANADOR dispune de linii de radiologie şi imagistică moderne, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie şi de medici cu multă experienţă, specializaţi în acest domeniu.

Aşadar, prin intermediul profesionalismului şi experienţei specialiştilor în radiologie şi imagistică medicală, precum şi cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, la SANADOR oferim posibilitatea examinării complete în scopul evaluării patologiilor cu grad ridicat de complexitate. Prin utilizarea tehnicilor de imagistică, precum RMN sau Tomografia computerizată, putem evalua cu acurateţe gradul de evoluţie al unei afecţiuni, precum şi eficienţa tratamentului.

Liniile de Imagistică şi Radiologie SANADOR sunt disponibile în mai multe locaţii din Bucureşti:

Tehnologie de ultimă generaţie

Radiologia convenţională este ramura medicinei care se ocupă cu examinarea corpului omenesc prin intermediul razelor X. Razele X sunt o formă de radiaţie electromagnetică, produsă de un tub cu raze X. Razele X sunt trecute prin corp şi captate în spatele pacientului de un detector sensibil la raze X sau la un detector digital.

Radiografia este metoda imagistică cea mai uşor disponibilă. De obicei, este prima metodă imagistică indicată pentru a evalua extremităţile, regiunea toracică şi uneori, coloana vertebrală şi abdomenul. Aceste zone conţin structuri importante cu densităţi diferite de cele ale ţesuturilor adiacente.

Radiografia se foloseşte de primă intenţie în diagnosticarea bolilor inflamatorii şi degenerative, pentru:

-              Examinarea tubului digestiv;

-              Examinarea plămânilor şi a cordului;

-              Examinarea sistemului osteoarticular, a coloanei vertebrale şi a craniului;

-              Histerosalpingografie (examinarea permeabilităţii trompelor uterine cu substanţă de contrast);

-              Urografie (examinarea căilor urinare).

Sistemele radiologice moderne dispun de autocorecţie şi control, prin intermediul cărora se reduc la maxim expunerea pacientului la fasciculul de raze X şi se limitează sever radiaţia X dispersată. Imaginile radiologice obţinute astfel, pot fi arhivate, şi se pot compara cu alte imagini radiologice efectuate la diferite intervale de timp. Astfel, se poate analiza comparativ evoluţia pacientului şi răspunsul terapeutic.

Imagini de calitate şi claritate ireproşabile, pentru un diagnostic rapid şi sigur cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie.

Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu echipamente de ultimă generaţie în radiologia digitală, Multix Impact şi Luminos dRF Max, echipamente ce permit obţinerea unor imagini de o calitate ireproşabilă, cu contrast îmbunătăţit, un nivel ridicat de vizibilitate a detaliilor cu informaţii precise asupra structurilor examinate şi cu o doză de iradiere semnificativ redusă faţă de radiologia convenţională clasică.

Multix Impact, în cadrul clinicii SANADOR Floreasca, foloseşte detectoare wireless ce generează imagini de înaltă calitate, utilizând doze mici de radiaţii. De asemenea, poate fi programat în funcţie de organele ţintă de examinare, în special pentru pacienţii pediatrici, îndeplinind unicitatea nevoilor de imagistică pediatrică.

Echipamentul Luminos dRF Max din cadrul Spitalului Clinic SANADOR oferă imagini clare la doză de radiaţie foarte mică. În plus, procesarea imaginii prin intermediul motorului DiamondView Max ajută la menţinerea timpilor scurţi de examinare şi interpretare a imaginilor.

Tomografia computerizată este o tehnică imagistică revoluţionară care presupune cea mai mare acurateţe diagnostică utilizată în explorarea afecţiunilor toracale, abdominale şi pelvine, ce permite şi efectuarea examinărilor de tip angiografie-coronarografie CT.

Examinarea imagistică CT este rapidă, nedureroasă, neinvazivă şi precisă. În cazuri de urgenţă, poate dezvălui leziuni interne şi sângerări, suficient de repede pentru a ajuta la conduita terapeutică de urgenţă în vederea salvării unei vieţi.

Departamentul de Radiologie şi imagistică SANADOR dispune de 3 tipuri de echipamente computer tomograf de ultimă generaţie:

  • Computer tomograf Siemens CT Somatom Definition A S 64 slice . Acest echipament permite efectuarea întregii game de investigaţii din imagistica medicală în tomografie, inclusiv investigaţii cardiologice şi angiografice.
  • Computer tomograf Siemens Somatom Go Up. Prin intermediul acestui echipament se pot efectua toate investigaţiile din gama imagisticii medicale în tomografie computerizată.
  • Computer Tomograf Somatom Definition Edge . Este cel mai modern echipament, cu o rezoluţie spaţială de până la 0,3mm şi cu putere diagnostică foarte mare. Pe lângă flexibilitatea aparatului, acest echipament generează imagini de înaltă calitate indiferent de utilizarea pentru care este setat: imagistică în scop diagnostic, setări cardiace sau oncologice. Examinarea imagistică a cordului este o provocare, având în vedere mişcările cordului, însă cu ajutorul echipamentului Somatom Definition Edge imaginile obţinute sunt precise şi corecte, acoperind arii lungi de scanare, rapid şi eficient. Aparatul are o deschidere largă, de 78cm, ceea ce îl recomandă chiar şi persoanelor claustrofobe.

Medicii radiologi folosesc cea mai mică doză posibilă de radiaţii pentru a obţine informaţiile medicale necesare. De asemenea, tehnologia utilizată în cadrul departamentului de Radiologie si Imagistică SANADOR, utilizează o cantitate redusă de radiaţii, fiind o tehnologie nouă, modernă şi de înaltă calitate.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN)

Această examinare reprezintă una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale, fiind o investigaţie neinvazivă, neiradiantă, care oferă avantajul de a evita expunerea pacientului la radiaţii ionizante şi permite vizualizarea multiplanară (în mai multe planuri) a diferitelor organe şi ţesuturi ale corpului uman.

Printre beneficiile principale ale examinării RMN, se numără :

  • Imagini de înaltă rezoluţie;
  • Timp de examinare mult redus şi diminuarea la maximum a nivelului de stres pentru pacient;
  • Posibilitatea detalierii pe segmente, fără ca pacientul să fie repoziţionat sau reexaminat.

Departamentul de Radiologie şi imagistică medicală SANADOR dispune de echipamente RMN de ultimă generaţie: RMN Siemens Magnetom Skyra 3T, RMN Philips Acheiva dSTREAM, RMN Siemens Magnetom Avanto Tclass 76x32, iar cel mai nou dintre acestea este echipamentul Magnetom Vida, din cadrul clinicii SANADOR Floreasca, este primul echipament RMN cu senzori Biomatrix adânc încorporaţi în arhitectura sistemului,ce ajută la obţinerea de imagini clare, precise şi de înaltă calitate.

Mişcarea este o provocare în RMN, deoarece poate scădea dramatic calitatea imaginii, limitând coerenţa în scanări şi ducând la scanări costisitoare. Senzorii BioMatrix captează mişcările respiratorii şi bătăile cordului. Acest lucru permite medicului examinator să aleagă modul de examinare optim în vederea asigurării calităţii constante a imaginilor generate.

Contraindicaţii în privinţa administrării substanţei de contrast pentru examinare RMN

Agenţii de contrast RMN sunt chelaţi de gadoliniu cu stabilitate, vâscozitate şi osmolaritate diferite. Gadoliniu este o substanţă sigură; cu toate acestea, rareori poate provoca reacţii alergice. Următorii pacienţi trebuie evaluaţi cu atenţie înainte de injectarea gadoliniului pentru procedura RMN:

  • Pacienţii dializaţi;
  • Pacienţii cu antecedente de boală renală (transplant renal, rinichi unic, cancer renal);
  • Pacienţii care au primit o doză de contrast în ultimele 24 de ore;
  • Pacienţii care au avut anterior o reacţie alergică sau anafilactică la gadoliniu;
  • Pacienţii care au factori de risc pentru fibroza sistemică nefrogenă (NSF);
  • Pacientele însărcinate.
viewscnt