Radioterapia este un tip de tratament oncologic cu acţiune loco-regională care utilizează radiaţia, singulară sau împreună cu alte modalităţi terapeutice, în scopul distrugerii celulelor canceroase sau al încetinirii multiplicării acestora. În funcţie de calea de administrare, radioterapia poate fi externă sau internă.
Radioterapia externă foloseşte radiaţii ionizante (fascicule de fotoni, protoni, electroni) produse prin intermediul unui accelerator liniar, plasat în imediata apropiere a pacientului. Acceleratoarele moderne sunt echipamente complexe, de ultimă generaţie, special concepute pentru a iradia ţintit formaţiunea tumorală, din exterior, cu prezervarea ţesuturilor din jur.
Brahiterapia este o procedură de radioterapie internă prin care sunt introduse implanturi radioactive în interiorul sau în imediata apropiere a unei tumori, a administra o doză ridicată de radiaţie direct în ţesutul tumoral. Acest tip de radioterapie se utilizează cu preponderenţă în cancerele pelvine, în cancerul esofagian, în cancerele din sfera ORL etc.
Radioterapia izotopică (radioterapia cu iod radioactiv) este un tip de radioterapie internă care foloseşte un izotop radioactiv al iodului, administrat oral, pentru distrugerea celulelor neoplazice în cancerul tiroidian.
Scopul radioterapiei îl reprezintă administrarea unei doze cât mai mari de radiaţie asupra formaţiunii tumorale, cu prezervarea ţesuturilor sănătoase din jur. Dozele administrate sunt standardizate în conformitate cu ghidurile terapeutice internaţionale, pentru un maximum de eficienţă şi cu diminuarea semnificativă a efectelor adverse.
Radioterapia externă se utilizează cu următoarele scopuri terapeutice:
- curativ (vindecarea bolii);
- prevenirea recidivei tumorale;
- prevenirea multiplicării celulelor tumorale şi a diseminării acestora;
- paliativ – pentru ameliorarea unor simptome (precum durerea, hemoragiile, insuficienţa respiratorie).
Tipuri de radioterapie externă
Dezvoltarea tehnologiei medicale a condus la îmbunătăţirea continuă a tehnicilor şi echipamentelor de radioterapie, rezultând astfel mai multe tipuri specializate de radioterapie externă:
- RapidArc sau radioterapia cu arc modulată volumetric (VMAT) distribuie uniform dozele de radiaţie, datorită posibilităţii de rotaţie completă la 360° şi variaţiei de viteză pe care le poate realiza acceleratorul liniar.
- Radioterapia 3D conformaţională utilizează rezultatele investigaţiilor CT, RMN sau PET-CT cu scopul de a identifica exact volumul tumoral ţintă, pentru precizia iradierii şi reducerea efectelor secundare.
- Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) este un alt tip de radioterapie 3D, care poate ajusta forma, dar şi intensitatea fasciculelor de radiaţii, astfel încât doza distribuită asupra volumului tumoral să fie extrem de precisă, cu efectul terapeutic vizat.
- Radioterapia ghidată imagistic (IGRT) este o tehnică avansată care poate detecta modificările tumorale în timpul efectuării procedurii, fiind indicată în special pentru tratamentul tumorilor mobile cu mişcările respiratorii.
- Stereotaxia sau radioterapia stereotaxică este, de asemenea, o tehnică avansată prin care se administrează doze mari de radiaţie, cu precizie maximă, într-un număr limitat de şedinţe (una singură, în cazul radiochirurgiei), la nivelul tumorilor cu dimensiuni reduse, obţinând necroza celulelor neoplazice şi astfel distrugerea tumorilor. Radioterapia stereoaxică este indicată pentru tumorile cerebrale, spinale, hepatice, pulmonare etc.
Când trebuie iniţiată radioterapia?
Radioterapia externă una din modalităţile terapeutice indicate în tratamentul oncologic şi poate fi administrată în diverse etape ale conduitei terapeutice:
- preoperator (radioterapie neoadjuvantă), pentru a reduce dimensiunile tumorale;
- postoperator (radioterapie adjuvantă), pentru a preveni recidivele tumorale şi diseminarea celulelor canceroase;
- ca procedură de sine stătătoare, în cazurile fără indicaţie chirurgicală.
Indicaţia pentru radioterapie se formulează după obţinerea unei anamneze minuţioase a pacientului şi a rezultatelor investigaţiilor complete care au condus la stabilirea diagnosticului oncologic de certitudine. Indicaţia pentru radioterapie, tehnicile de radioterapie şi asocierile acestora cu alte tratamente oncologice sunt stabilite de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), o echipă formată din medici din mai multe specialităţi: oncologie, radioterapie, chirurgie oncologică, imagistică medicală şi altele, după caz.
Patologiile vizate de radioterapia externă
Radioterapia externă are aplicabilitate în numeroase patologii oncologice, printre care se numără:
- cancerele ginecologice (sân, col uterin, endometru, vagin, vulvă);
- cancerele urogenitale (prostată, vezică, penis);
- cancerele din sfera ORL (faringe, laringe, cavitate bucală);
- cancerele digestive (esofag, stomac, rect);
- cancerele pulmonare;
- cancerele cerebrale;
- cancerele hematologice, de măduvă osoasă sau ganglionare (leucemii, limfoame).
Durata tratamentului cu radiaţii variază în funcţie de tipul şi de localizarea formaţiunii tumorale, precum şi de scopul terapeutic urmărit – curativ sau paliativ.
Cum decurge o procedură de radioterapie externă?
Radioterapia externă se realizează cu ajutorul acceleratorului liniar, în proximitatea căruia este plasat pacientul. Acest echipament ultraperformant direcţionează razele cu energii înalte de la exterior către formaţiunea tumorală şi ariile ganglionare regionale, astfel încât radiaţia maximă să fie concentrată asupra ţesutului ţintă, în vreme ce ţesuturile adiacente primesc cantităţi de radiaţii mult mai mici, ideal sub limita la care ar putea fi afectate. Radioterapia se desfăşoară în una sau mai multe şedinţe realizate la intervale de timp şi în doze stabilite de medicul radioterapeut.
Procedura propriu-zisă este realizată de o echipă formată din profesionişti cu înaltă calificare: medici, fizicieni, tehnicieni de aparat şi asistenţi medicali.
Planul terapeutic se bazează pe achiziţia prealabilă de imagini CT, utilizate pentru conturarea într-un software special a volumului de iradiat. Calculatorul utilizează tehnologii avansate, de ultimă generaţie, care fac posibilă ajustarea dimensiunii şi formei fasciculelor pentru ţintirea precisă a formaţiunii tumorale, fără lezarea ţesuturilor din jur. În unele cazuri, poate fi necesară completarea imaginilor prin RMN sau PET-CT.
Posibile efectele secundare
Posibilele riscuri asociate radioterapiei depind de regiunile corpului expuse la radiaţii şi de doza de radiaţii utilizată. Cele mai multe efecte adverse sunt controlabile şi dispar în câteva zile de la tratament.
Cele mai întâlnite reacţii adverse sunt pierderea temporară a părului, iritaţii la nivelul pielii, oboseală accentuată, greaţă, vărsături, diaree, dispnee sau disfagie. Majoritatea efectelor secundare se vor ameliora după finalizarea tratamentului şi vor dispărea în timp.
Pacientul nu constituie o sursă de iradiere pentru persoanele din jur pe durata efectuării tratamentului sau după acesta.
Radioterapia externă la Centrul Oncologic SANADOR
În cadrul Centrului Oncologic SANADOR, pacienţii beneficiază de cele mai moderne metode de radioterapie, inclusiv radioterapie externă, radioterapie stereotaxică şi brahiterapie.
Echipamentele de radioterapie utilizate la SANADOR sunt produse de Varian, lider mondial în domeniu, şi sunt de ultimă generaţie: TrueBeam STx High Definition şi Truebeam pentru radioterapie externă, respectiv GammaMedPlus iX pentru brahiterapie. Aceste echipamente ultraperformante asigură pacienţilor tratamentele necesare, cu precizie ridicată a iradierii şi doze scăzute de radiaţii asupra ţesuturilor din jur.
Pentru precizia sesiunilor de radioterapie, Centrul Oncologic SANADOR dispune de primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie, Philips Big Bore 4D, cu ajutorul căruia se realizează simulări CT înaintea oricărei proceduri de iradiere.
Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale, asigură pacienţilor servicii medicale moderne, realizate cu echipamente de ultimă generaţie şi tehnologii avansate, de medici competenţi şi cu experienţă vastă, atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi şi continuă.